efsyn.gr / 7/5/22
Νέες απόπειρες εφόδου στο Αζοφστάλ, αφού ο Ζελένσκι μίλησε για διπλωματικές προσπάθειες εκκένωσης. Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ο Μπάιντεν. Παρέλειψε τις λέξεις «πόλεμος» και «εισβολή» ο ΟΗΕ
Συνεχίζει ο ρωσικός στρατός την πίεση στα σημεία-κλειδιά του πολέμου με το Κρεμλίνο να διαψεύδει χθες τα δυτικά σενάρια περί σύζευξης της επετείου για τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη της 9ης Μαΐου με σπουδαίες ανακοινώσεις ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα γίνει τελικά παρέλαση στη Μαριούπολη ή στο Ντονμπάς, υπό τον φόβο ουκρανικών βομβαρδισμών με πυραύλους Tochka–U.
Ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να εξαλείψουν και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη μαρτυρική πόλη – λιμάνι της νότιας Ουκρανίας έως τη Δευτέρα, όταν η Ρωσία γιορτάζει την επικράτηση των σοβιετικών στρατευμάτων επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η κατάσταση παραμένει δραματική τόσο στο μέτωπο του Ντονμπάς, όπου οι Ουκρανοί στρατιώτες δέχονται επίθεση από πυροβολικό και αεροπορίας και υφίστανται βαρύτατες απώλειες καθώς οι αμυντικές γραμμές υποχωρούν, όσο και στο αχανές εργοστάσιο Αζοφστάλ, όπου παραμένουν μαχητές και ξένοι μισθοφόροι αρνούνται να απελευθερώσουν τους εναπομείναντες αμάχους ή να παραδώσουν τους τραυματίες συντρόφους τους.
Ζελένσκι: Διπλωματικές προσπάθειες για το Αζοφστάλ
Μετά την επιτυχημένη εκκένωση περίπου 150 αμάχων από τα υπόγεια καταφύγια, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες για να σωθούν οι μαχητές, που έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν.
Σε χθεσινοβραδινό του μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως «συμμετέχουν μεσολαβητές με επιρροή, κράτη με επιρροή», χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, δήλωσε πως η επιχείρηση εκκένωσης προχωρά με αργούς ρυθμούς γιατί η Ρώσοι παραβιάζουν συνεχώς την εκεχειρία.
Η Μόσχα επιβεβαίωσε τον αριθμό των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ ανακοινώνοντας πως «η ανθρωπιστική επιχείρηση στο Αζοφστάλ θα συνεχιστεί στις 7 Μαΐου». Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι διασωθέντες, ανάμεσά τους και 11 παιδιά, παραδόθηκαν σε εκπροσώπους του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είχε εκτιμήσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι 200 άμαχοι έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο, έχοντας λίγες προμήθειες σε νερό και τρόφιμα. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι παραμένουν σε αυτό.
Ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Αντρίι Γερμάκ, ανέφερε στο Telegram ότι 500 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη χθες, ανάμεσά τους και κάποιοι που βρίσκονταν στο Αζοφστάλ, στο πλαίσιο ενός ακόμη σταδίου απομάκρυνσης, το οποίο θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.
Ο Πούτιν θα προειδοποιήσει για τη «συντέλεια» του κόσμου
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε κηρύξει τη νίκη των στρατευμάτων του στη Μαριούπολη στις 21 Απριλίου και τους ζήτησε να αποκλείσουν το εργοστάσιο και κάλεσε τους μαχητές μέσα σε αυτό να παραδοθούν. Λίγες ημέρες αργότερα η Ρωσία ξεκίνησε και πάλι την επίθεση εναντίον του Αζοφστάλ.
Η κατάληψη της Μαριούπολης θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα καθώς με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να δημιουργήσει έναν διάδρομο που θα ενώνει την προσαρτημένη Κριμαία με τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα θα ηγηθεί των εορτασμών της 77ης επετείου της νίκης και θα προειδοποιήσει την Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου, επιδεικνύοντας την συντριπτική δύναμη πυρός της Ρωσίας, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με την «απομόνωση» που του έχει επιβάλει η Δύση.
Μπάιντεν: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
Στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον πυρομαχικά πυροβολικού, ραντάρ και άλλον εξοπλισμό, ωστόσο προειδοποίησε ότι τα στρατιωτικά κονδύλια για το Κίεβο «έχουν πρακτικά εξαντληθεί».
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η αξία της νέας στρατιωτικής βοήθειας ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια δολάρια και ως εκ τούτου το συνολικό ποσό αρωγής φτάνει τα 3,8 δισ. δολάρια.
Ο Μπάιντεν ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να εγκρίνει τα κονδύλια 33 δισεκατ. δολαρίων για να δοθεί βοήθεια στο Κίεβο, κάτι που όπως είπε «απαιτείται για την ενίσχυση της Ουκρανίας στο πεδίο των μαχών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Παρέλειψε τις λέξεις «πόλεμος» και «εισβολή» ο ΟΗΕ
Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε αργά χθες βραδύ ομόφωνα μια ανακοίνωση για την Ουκρανία, με την οποία εκφράζει «τη σθεναρή στήριξή του» στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του οργανισμού και εκφράζει «τη βαθιά του ανησυχία για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας» στη χώρα.
Η ανακοίνωση, την οποία συνέταξαν η Νορβηγία και το Μεξικό, δεν φτάνει στο σημείο να στηρίξει ξεκάθαρα μια μεσολαβητική προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες, όπως προέβλεπε μια πρώτη εκδοχή του κειμένου, το οποίο βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση από την Πέμπτη.
Η ανακοίνωση είναι η πρώτη έκφραση ενότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας από την αρχή του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, χωρίς όμως να περιλαμβάνει τις λέξεις «πόλεμος» και «εισβολή». Στα τέλη Φεβρουαρίου η Μόσχα είχε ασκήσει βέτο σε μια άλλη ανακοίνωση η οποία ζητούσε από τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ουκρανία (…) Υπενθυμίζει ότι όλες οι χώρες μέλη έχουν την υποχρέωση, βάσει της Χάρτας του ΟΗΕ, να διευθετούν τις διεθνείς διαφορές τους με ειρηνικούς τρόπους».
Και «εκφράζει τη σθεναρή στήριξή του στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα στην αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης», σημειώνει η ανακοίνωση, με την οποία το Συμβούλιο ζητεί από τον Γκουτέρες, που είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με τους προέδρους των δύο χωρών, να το ενημερώσει ξανά «εν ευθέτω χρόνω».
Ο γ.γ. του ΟΗΕ χαιρέτισε την απόφαση υποστηρίζοντας πως θα καταβάλλει «κάθε προσπάθεια και εμφανίστηκε ικανοποιημένος γιατί «για πρώτη φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας μίλησε με μία φωνή υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία». Ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για να σιγήσουν τα όπλα και να υπερασπιστούμε τις αξίες της Χάρτας του ΟΗΕ», υπογράμμισε.