εφσυν / 11/5/22
Άλλο ένα κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής για να σταλεί καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην πόλη.
«Είναι εφικτό μέσα από μια προοδευτική κυβέρνηση να μπει ένα τέλος σ’ αυτή τη διαδικασία της φτωχοποίησης μέσω του πληθωρισμού, στην κοινωνική αδικία, στην διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, σε αυτό το καθεστώς – δεν υπήρξε άλλη φορά από τη μεταπολίτευση τέτοια μονοφωνία των κυρίαρχων ΜΜΕ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αυτοί που αγανακτούν με όσα συμβαίνουν δεν είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά «όλος ο κόσμος». «Ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είναι αγανακτισμένοι με αυτά τα οποία συμβαίνουν. Διότι όταν βλέπουν αυτή την αδικία, αυτές τις προκλήσεις, αυτές τις σκανδαλώδεις αντιφάσεις με κάποιους να κερδίζουν εκατομμύρια και τον κόσμο να μην μπορεί να πληρώσει. Δεν είναι μόνο η ακρίβεια στο ρεύμα. Πηγαίνετε σ’ ένα σούπερ μάρκετ, η βενζίνη που είπατε πιο πριν, είναι στο 10,2% ο πληθωρισμός. Αυτό το πράγμα δεν είναι βιώσιμο», πρόσθεσε.
«Εμείς δίνουμε μάχη για να ξαναφέρουμε πίσω την ελπίδα στον τόπο» υπογράμμισε. «Θα δώσουμε τα δυνατά μας για να μπει φρένο στην αύξηση των ανισοτήτων και στην οικονομική καταστροφή, γνωρίζοντας ότι είναι μάλλον της μοίρας μας να παραλαμβάνουμε τη χώρα σε κατάσταση διάλυσης και τα ταμεία άδεια» σημείωσε. «Εμείς αφήσαμε 37 δισ., εγώ δεν ξέρω τι θα βρω. Και γι’ αυτό ζητάω εκλογές», σχολίασε. «Δεν έχει ξαναγίνει αυτό το γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα», τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη σφοδρή κριτική που ασκεί για τις δυσθεώρητες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τη διαχείριση της ΔΕΗ, καθώς και τη θέση πως οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν, δεν είναι τζαμπατζήδες.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως τα δίνει όλα χωρίς να παίρνει τίποτα»
Επίσης, επανέλαβε την κριτική προς την κυβέρνηση για τη στάση που έχει κρατήσει στη ρωσο-ουκρανική σύρραξη και συγκεκριμένα για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Οκυρανία χωρίς να παίρνει εγγυήσεις ασφαλείας απ’ τις ΗΠΑ.
Ειδικά, όπως τόνισε, την ώρα που ο ρόλος της Τουρκίας αναβαθμίζεται. Επίσης, επανέλαβε την κριτική για την παραχώρηση των στρατιωτικών βάσεων.
Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, ανέφερε: «μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δίνουμε αυτές τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις με τη μεγάλη όχι μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική σημασία για την έκβαση των μαχών σε μια περίοδο πολέμου, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα».
«Δηλαδή, είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση υπογράφει επ’ αόριστον παραχώρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ αυτό. Ούτε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν σε μια περίοδο πτώσης του Υπαρκτού -δεν ήμασταν σε αυτή τη φάση που είμαστε σήμερα του ψυχρού πολέμου εκ νέου- που είχε πολύ φιλικές σχέσεις τότε με τον πρόεδρο Μπους δεν προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση επ’ αόριστον παραχώρησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Διότι αναγνώρισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης να επαναδιαπραγματεύεται με βάση τη συγκυρία προς όφελος της χώρας», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως τα δίνει όλα χωρίς να παίρνει τίποτα. Οι Αμερικανοί φεύγουν από τον EastMed. Οι Αμερικανοί αναβαθμίζουν την Τουρκία, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να δώσουν F-16 στην Τουρκία. Η Κύπρος έχει ξεχαστεί από τη διεθνή κοινότητα και την τουρκική εισβολή. Η Τουρκία επιμένει στην αναθεωρητική της λογική, στις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά, όχι τυχαία πάνω από τη Λέσβο και το Αγαθονήσι. Στη Λέσβο αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης και λέει ότι πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη, τη στιγμή που έχει στρατιά στις ακτές του Αιγαίου», είπε στη συνέχεια.
«Η Ελλάδα μπορεί να πάει σε κυβερνήσεις συνεργασίας με προγραμματικές συμφωνίες»
Σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική, επισήμανε ότι είναι στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή γιατί «η Ελλάδα όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να πάει σε κυβερνήσεις συνεργασίας με προγραμματικές συμφωνίες, όχι μεταξύ κομμάτων που πρεσβεύουν δυο διαφορετικούς κόσμους. Παντού υπάρχει η Αριστερά και η Δεξιά».
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με το νέο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. απάντησε βεβαίως, τονίζοντας όμως ότι «το κρίσιμο θέμα που περιμένουν οι πολίτες, κατά την άποψή μου, είναι οι πολιτικές προτάσεις, οι πολιτικές θέσεις και το στίγμα το πολιτικό. Εκεί θα κριθούμε όλοι».
«Δεν αισθάνομαι κάποια απειλή από την ανασυγκρότηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας που βρίσκεται σε μια πολύ μεγάλη κρίση και στη χώρα μας και στον ευρωπαϊκό χώρο και αναζητά ταυτότητα. Μιας και με ρωτάτε, να το πω αυτό: το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε από το 2009 στο ’15 γιατί συνεργάστηκε με τη Δεξιά, όχι γιατί δεν είχε τον πράσινο ήλιο ή το όνομα στη μαρκίζα. ΠΑΣΟΚ λεγόταν το ’15 όταν ήταν με τον Βενιζέλο και τον πράσινο ήλιο είχε και πήρε 4,6%.
Άρα, εμείς δεν βλέπουμε με απειλή ή με φόβο τις διαδικασίες ανασυγκρότησης, αλλά περιμένουμε να ακούσουμε πολιτικό λόγο. Περιμένουμε να ακούσουμε τα αίτια που οδήγησαν εκεί το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ και εμείς έχουμε έναν αντίπαλο. Δεν είναι αντίπαλός μας ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Κουτσούμπας. Εμάς αντίπαλός μας είναι ο Μητσοτάκης και η Δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική», είπε στη συνέχεια.