efsyn.gr /28/05/22
Τάσος Παππάς
Ο Πούτιν προέβλεπε ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα είναι ένας υγιεινός περίπατος και θα έπιανε τους στόχους του σε λίγες μέρες. Διαψεύστηκε. Οι δυτικοί προέβλεπαν ότι οι βαριές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία θα γονάτιζαν την οικονομία της, θα έριχναν το ρούβλι στα τάρταρα και θα προκαλούσαν σοβαρό πρόβλημα στον αρχηγό της. Διαψεύστηκαν και αυτοί.
Και τώρα, όπως όλα δείχνουν, είμαστε σε φάση παρατεταμένης φθοράς, με πιο ευάλωτες στον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Πούτιν για να σταματήσει θέλει ανταλλάγματα (κατοχύρωση των εδαφών που έχει κατακτήσει, άρση μέρους των κυρώσεων). Ο Ζελένσκι αρνείται κατηγορηματικά (βεβαίως έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα για επιστροφή της Κριμαίας), πιέζει τη Δύση για περισσότερα όπλα και χρήματα και δεν κρύβει τη δυσφορία του για τις προτάσεις ορισμένων δυτικών ηγετών που του ζητούν να κάνει παραχωρήσεις στον Πούτιν. Οι Η.Π.Α πληρώνουν το μικρότερο κόστος και προσδοκούν κέρδη και από την πώληση του δικού τους φυσικού αερίου και από την αύξηση των δαπανών για εξοπλισμούς που έχουν αποφασίσει αρκετές δυτικές κυβερνήσεις. Η Ευρώπη όμως καλείται να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι για τα επόμενα χρόνια ( λίγα ή πολλά ουδείς γνωρίζει) πρέπει να ζήσει με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, ίσως και με επισιτιστικά προβλήματα.
Δεν αλλάζεις οικονομικό μοντέλο από τη μια μέρα στην άλλη. Θα απαιτηθούν πόροι. Ποιος θα σηκώσει το βάρος;
Οι κυβερνήσεις κάποιων χωρών έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του κινδύνου και επειδή φοβούνται ότι θα ξεσπάσουν ταραχές έχουν αρχίσει να σκέφτονται τρόπους αποκλιμάκωσης. Και ο Μακρόν και ο Ντράγκι, λιγότερο η γερμανική πολιτική ελίτ, έχουν μπει σε συζητήσεις και μεταξύ τους και με τον Μπάιντεν.
Ωστόσο δεν είναι εύκολο να πειστεί ο Ζελένσκι, δεν είναι εύκολο να πειστούν η Πολωνία, η Βρετανία, οι βαλτικές χώρες. Και δεν είναι εύκολο γιατί δεν γίνεται να βγουν όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στη διαμάχη νικήτριες.
Το κόστος της ήττας και της ταπείνωσης θα είναι δυσβάστακτο. Και για τις ηγεσίες και για τους λαούς.