Απόστολος Διαμαντής
Οι εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής περιγράφονται συνήθως ως εκλογές χαλαρής ψήφου. Αυτό δεν ισχύει στην παρούσα φάση. Διότι, εξαιτίας της αυταρχικής διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει συντελεστεί σαφής αντιδημοκρατική εκτροπή:
- Παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών πολιτών, δημοσιογράφων, υπουργών, βουλευτών, επιχειρηματιών και ανωτάτων επιτελικών αξιωματικών.
- Απόλυτος έλεγχος των ΜΜΕ και απροκάλυπτη έμμεση λογοκρισία που οδήγησε στην περιθωριοποίηση κάθε αντιπολιτευτικού λόγου και σε διώξεις και απολύσεις δημοσιογράφων.
- Παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας με άμεσες και ευθείες απειλές στους χώρους εργασίας για στήριξη της ΝΔ στις εκλογές, που θυμίζουν το σκληρό μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς 1950-1974.
- Απαγορεύσεις συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές. Μετατροπή της δικαιοσύνης σε μακρύ χέρι της εκτελεστικής εξουσίας.
- Υποβάθμιση του κοινοβουλίου και κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών.
- Μεταφορά της ΕΥΠ και της ΕΡΤ στο πρωθυπουργικό γραφείο.
- Αδιαφάνεια σε όλο το εύρος της κυβερνητικής πρακτικής.
- Διαφθορά, νεποτισμός και χρήση ενός μισαλλόδοξου, διχαστικού πολιτικού λόγου εναντίον της αριστεράς, ο οποίος παραπέμπει ευθέως στην αντικομουνιστική επιτροπή που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση της ΕΡΕ το 1958 και λειτουργούσε αδιαλείπτως μέχρι το πραξικόπημα του 1967, όταν καταργήθηκε και το ίδιο το κοινοβούλιο.
Έχουμε επομένως απέναντί μας ένα σκληρό αντιδημοκρατικό αυταρχικό καθεστώς, το οποίο παρότι τυπικά δεν έχει καταργήσει το κοινοβούλιο, εν τούτοις το έχει καταστήσει πλήρως ανενεργό και υποχείριο του πρωθυπουργικού γραφείου.
Κατόπιν τούτων, οι εκλογές της 21ης Μαϊου αποκτούν χαρακτήρα δημοψηφίσματος: Ναι ή Όχι στο καθεστώς Μητσοτάκη.
Από τη Δευτέρα των εκλογών τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανεξαρτήτως ποσοστών και εδρών, θα πρέπει να κινηθούν με βάση την άμεση ανάγκη ανατροπής ενός αντιδημοκρατικού καθεστώτος. Υπ΄ αυτήν την έννοια, θα πρέπει να παραμεριστούν οι μαξιμαλιστικές θέσεις και να υιοθετηθεί ένα μίνιμουμ άμεσο πρόγραμμα διακυβέρνησης ειδικού σκοπού, ώστε η χώρα να επανέλθει στην κοινοβουλευτική, δημοκρατική κανονικότητα.
Εννοείται, πως οποιοδήποτε κόμμα της αντιπολίτευσης σπεύσει να συνεργαστεί με το καθεστώς Μητσοτάκη, θα έχει εκχωρήσει σ΄ αυτό τη δυνατότητα να παρατείνει την εξουσία του και ταυτόχρονα θα οδηγηθεί στην πλήρη πολιτική απαξίωση.
Το σημαντικότερο όμως αποτέλεσμα του δημοψηφισματικού χαρακτήρα των επερχόμενων εκλογών είναι η αδυναμία των συμβατικών εταιρειών μετρήσεων των τάσεων της κοινής γνώμης να αποτυπώσουν με ακρίβεια τη δυναμική των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θα αποτύχουν εκ νέου πλήρως, όπως απέτυχαν πλήρως και στο δημοψήφισμα του 2015. Γενικώς οι δημοσκοπήσεις, σε όλο τον κόσμο σχεδόν, αποτυγχάνουν να προβλέψουν αποτελέσματα που έχουν προέλθει από εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα. Διότι, σε τέτοιες εκλογές, δεν έχει και τόση σημασία η κομματική ταύτιση, αλλά επικρατεί η άμεση ανάγκη απάντησης στο βασικό ερώτημα που τίθεται κάθε φορά. Και στη δική μας περίπτωση το ερώτημα που τίθεται είναι ναι η όχι στο καθεστώς Μητσοτάκη. Αυτό που τώρα καταγράφεται ως αδιευκρίνιστη ψήφος στις μετρήσεις, θα καταλήξει εξ΄ολοκλήρου στα αντιπολιτευτικά κόμματα και κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ.
Η προφανής απάντηση λοιπόν στο επερχόμενο δημοψήφισμα της 21ης Μαϊου είναι Όχι. Και αυτή την απάντηση δίνει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, η οποία κινείται πάνω από το 70% αυτή τη στιγμή. Αυτός είναι και ο λόγος που το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί πολύ πιο πάνω από αυτό που δείχνουν τώρα οι μετρήσεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την κεντρική αντιπολιτευτική γραμμή και αυτός εγγυάται άμεσα και ασφαλώς την απομάκρυνση της μητσοτακικής Νέας Δημοκρατίας από την εξουσία.
Επιπλέον, αυτή τη στιγμή, το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα επιθυμεί την ανατροπή του καθεστώτος Μητσοτάκη. Ακόμη και η καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση και είναι βέβαιον πως μεγάλα τμήματα ψηφοφόρων της ΝΔ που εκτιμούν ιδιαίτερα τον Κώστα Καραμανλή, ακόμα και στελέχη της ΝΔ, θα απομακρυνθούν από την κάλπη της, καθώς επιθυμούν την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα και την επαναφορά του στις δημοκρατικές του παραδόσεις. Η ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ ακραία αντικομμουνιστική και μισαλλόδοξη πολιτική δύναμη και αυτή τη στιγμή, διοικούμενη από την ομάδα Μητσοτάκη και την ομάδα του πρώην ΛΑΟΣ , έχει μετατραπεί σε ένα καθαρά ακροδεξιό κόμμα.
Κατόπιν τούτων, η έκβαση των εκλογών της 21ης Μαϊου είναι κρίσιμη για το μέλλον της χώρας, αλλά και του δημοκρατικού πολιτεύματος και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να φέρουν σε πέρας αυτήν την βασική τους αποστολή.
Η ευθύνη τους είναι μεγάλη και την επομένη των εκλογών θα πρέπει η χώρα να ξαναμπεί, με κάθε τρόπο και με κάθε συμβιβασμό, στη χωρία των δημοκρατικών χωρών της Ευρώπης.