efsyn.gr, 25/6/2023
Δύο ναυτικές τραγωδίες σχεδόν συνέπεσαν ως γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας την τελευταία προεκλογική μας εβδομάδα, την οποία πάντως αφορούσε η πρώτη μόνο περίπτωση αφού κι ανοιχτά της Πύλου συνέβη και πολιτικές διαστάσεις και κοινωνική ηχώ είχε και ως σκοτεινή παραβολή ενός ακόμα πιο δυσοίωνου μέλλοντος μπορεί να λειτουργήσει.
Το «αβάφτιστο» σαπιοκάραβο που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου είχε επίσης τον τραγικό απολογισμό μιας χειρότερης «Λαμπεντούζα» που κατάπιε περί τους 568 πρόσφυγες – αναμεσά τους κυρίως παιδιά και γυναίκες κλεισμένες στο αμπάρι. Το «πρωτόκολλο» τους βάφτισε «αγνοούμενους», σαν μια «μάζα» χωρίς ονόματα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η οποία ίσως κατέληξε στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου (5.269 μέτρα). Κι αυτό ήταν το λιγότερο σε μία υπόθεση που οι καίριες λεπτομέρειές της επίσης έχουν βυθιστεί σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος.
Σταδιακά η απρόσωπη «μάζα» θα πάψει να απασχολεί τα ειδησεογραφικά δελτία και τις συνειδήσεις – εάν τις απασχόλησε και ποτέ. Απλώς θα σπρώξουμε παραπέρα την ουσία αυτού που τουιτάρισε η Αντζελίνα Τζολί: «Κανείς δεν διακινδυνεύει τη ζωή του έτσι, εκτός κι αν δεν έχει επιλογές».
Η ίδια άλλωστε η ειδησεογραφία τη διέψευσε: Πέντε ήταν οι επιβάτες του υποβρυχίου «Titan» που καταδύθηκε σε βάθος 3.800 μέτρων στο ναυάγιο του «Τιτανικού». Αυτοί οι πέντε είχαν και ονοματεπώνυμα και περιουσίες και επιλογές, όπως το να αναλάβουν το ρίσκο (και το αντίτιμο) μιας σχεδόν ιδιωτικής ξενάγησης στο κουφάρι μιας πολύ παλιάς ιστορίας. Και οι μεν και οι δε ήλπιζαν σε κάτι.
Οι πρώτοι, σε καλύτερες συνθήκες ζωής· οι δεύτεροι, πιθανόν σε μικρότερη ανία. Η μοίρα τους ήταν, απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι εδώ, κοινή, επιβεβαιώνοντας τη ρήση που από τον Πλάτωνα, τον Θερβάντες και τον Σέξπιρ μέχρι τις γιαγιάδες μας επιμένει πως στον θάνατο είμαστε όλοι ίσοι. Αλλωστε πριν κι από αυτό, την ισότητα εφάρμοσε κατά ένα μεγάλο μέρος η ειδησεογραφική κάλυψη.
Κι ούτε καν αυτήν. Διότι στην περίπτωση του υποβρυχίου υπήρξαν αγωνιώδεις χειρισμοί και πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό του. Ισως υπό άλλες συνθήκες να μην το είχαμε επισημάνει. Ας όψεται η ειδησεογραφική αντίστιξη που επέμενε ότι «όλα τα ζώα είναι ίσα (στον θάνατο), μερικά όμως είναι πιο ίσα από τα άλλα».