efsyn.gr, 11/7/2023
Δεν άλλαξε η εισήγηση που είχε ήδη αποφασιστεί • Παραμένουν οι διαφοροποιήσεις • Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή.
Χωρίς έντονες αντιπαραθέσεις αλλά και δίχως να βγάλει κάποια φοβερή είδηση, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία είχε διάρκεια περίπου 5,5 ώρες.
Τα κρίσιμα ζητήματα, όπως η επανεξέταση του οδικού χάρτη για την επόμενη μέρα του κόμματος, καθώς και οι υποψηφιότητες για τον προεδρικό θώκο, θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπήςπου ακολουθεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας.
Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας διατυπώθηκαν κάποιες ενστάσεις και διαφωνίες για το χρονοδιάγραμμα: ο Παύλος Πολάκης πρότεινε τη μετατόπιση των διαδικασιών για τον Νοέμβριο και ο Νίκος Παππάς ζήτησε να πάρουν μικρή παράταση. Ωστόσο δεν άλλαξε η εισήγηση που είχε ήδη αποφασιστεί από προηγούμενη Π.Γ.
Στο επίκεντρο της Π.Γ. της Δευτέρας βρέθηκαν κυρίως οι επιλογές που θα κάνει το κόμμα εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου: επιλογές που αποδεικνύονται μάλλον δύσκολη υπόθεση, μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών, αλλά και την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μη συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες για Δήμους και Κοινότητες. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και την Πέμπτη στη νέα συνεδρίαση της Π.Γ.
Παράλληλα, στην Πολιτική Γραμματεία ορίστηκε ως νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ο Στέργιος Καλπάκης.
Την Τρίτη, θα συνεδριάσει το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τη στελέχωση των κοινοβουλευτικών επιτροπών και των τομέων ευθύνης.
Τα κρίσιμα ζητήματα της Κεντρικής Επιτροπής
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουλίου, θα κατατεθεί η εισήγηση της Π.Γ. που έχει ήδη ψηφιστεί και θα διαμορφωθεί η τελική της μορφή σε νέα συνεδρίαση της Π.Γ. την Πέμπτη.
Στη συνεδρίαση της Κ.Ε., λοιπόν, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα πορευτεί το κόμμα μέχρι τις αυτοδιοικητικές αλλά και τις εσωκομματικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει αποφασιστεί, θα πραγματοποιηθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, εκλογή ηγεσίας τον Σεπτέμβριο και νέο συνέδριο μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν το παραπάνω σχέδιο, ζητώντας να μετατεθεί το συνέδριο και η εκλογή προέδρου για τον Νοέμβριο. Το αίτημα για διαδικασίες τον Νοέμβριο υποστηρίζεται από μερίδα της Κίνησης Μελών αλλά και από τη ΡΕΝΕ, ενώ διαφορετική άποψη έχουν η Ομπρέλα, οι ΠΑΣΟΚογενείς, η ΔΗΜΑΡ και η ομάδα των 6 συν 6.
Χαρακτηριστική είναι και η επιστολή που έστειλε προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος ζήτησε τη μετάθεση των κρίσιμων εξελίξεων για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν φέρεται διατεθειμένος να παρέμβει ανοιχτά στις διαδικασίες, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ενοχλημένος από τις τελευταίες εξελίξεις και από την αμφισβήτηση του οδικού χάρτη, καθώς θεωρεί αδιανόητο το γεγονός να μείνει το κόμμα χωρίς πρόεδρο για πέντε μήνες.
Όσο για τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν το χρίσμα, μέχρι στιγμής τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, ενώ δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Πάντως, τα πρόσωπα που φαίνονται ως επικρατέστερα να είναι υποψήφια στην κούρσα της διαδοχής, είναι η Έφη Αχτσιόγλου (που συγκεντρώνει θετικά σχόλια από όλες τις τάσεις), ο Νίκος Παππάς (από τους πυλώνες της Κίνησης Μελών) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ερωτηματικό παραμένει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος δεν έχει επιβεβαιώσει αλλά ούτε διαψεύσει τα όσα ακούγονται σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στη τηλεόραση του ALPHA, ζήτησε οι υποψηφιότητες να συνδεθούν με πολιτικές προτάσεις. «Το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα είναι να μην έχουμε μόνο επιλογή προσώπου για την ηγεσία, αλλά ένα δυνατό κόμμα γειωμένο στη κοινωνία και μία συνολική πολιτική πρόταση και παράλληλα να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «θερμή».