tvxs.gr,
27 Αυγ. 2023 – 08:00
Οι αυτόκλητες ακροδεξιές ομάδες πολιτοφυλακής που συλλαμβάνουν και εξευτελίζουν πρόσφυγες στον Έβρο σύμφωνα με τα όσα λέει στο tvxs ο πρώην αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης και εκδότης της εφημερίδας «Γνώμη» Γιάννης Λασκαράκης, δεν πρωτοεμφανίστηκαν αυτές τις μέρες, με το βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.
Λειτουργούν τα τελευταία τριάντα χρόνια χρόνια ως «αυθαίρετοι οικιστές» του Δέλτα του Έβρου. Διαμένουν σε αυθαίρετα σπίτια, χωρίς οικοδομική άδεια και χτισμένα σε δημόσια γη και μάλιστα στο κέντρο ενός σπουδαίου υγροβιότοπου που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar. Καμία αρχή δεν τους αγγίζει, οι δε εντολές αποβολής του δασαρχείου γράφονται στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Οι πολιτικοί που τους επισκέπτονται συχνά, τους υπόσχονται ότι δεν θα τους αποβάλλει κανείς, διότι επιτελούν «εθνικό έργο».
Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, Μενέλαος Μαλτέζος, μιλώντας στο tvxs, ισχυρίζεται πως υπάρχουν κι άλλες ομάδες, εκτός κατοίκων της περιοχής, που δραστηριοποιούνται με τον ίδιο τρόπο και πως τους χρησιμοποιεί η πολιτεία για άτυπη επιστράτευση: «Δεν γνωρίζω αν υπάρχει συγκάλυψη από τις Αρχές, ανοχή πάντως υπάρχει» λέει στο tvxs, επισημαίνοντας πως οι προοδευτικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν αντίβαρο.
Γ. Λασκαράκης: Ομερτά γύρω από τη ρατσιστική τους δράση και για τη διατήρηση των αυθαίρετων κατασκευών…Οι ακροδεξιοί είναι κράτος εν κράτει.
«Υπάρχει ομερτά γύρω από το θέμα του Έβρου. Όλοι ξέρουν, κανείς δε μιλάει» λέει στο tvxs o Γιάννης Λασκαράκης, o οποίος ενώ έχει βραβευτεί με το βραβείο «Ιπεκτσί», που δίνεται σε ανθρώπους που συμβάλλουν στην ελληνοτουρκική φιλία, στοχοποιείται στην περιοχή του, όπου μέλη του αποκαλούμενου «Αινήσιου Δέλτα», τον απειλούν, ενώ άγνωστοι τού έκαψαν το αυτοκίνητο, όταν προσπαθούσε μαζί με άλλου δημοσιογράφους να οργανώσει μια συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων το 1999. . «Όποιος λέει την αλήθεια, είναι με τους Τούρκους. Προέρχομαι από πρόσφυγες γονείς και γνωρίζω πως κάθε πρόσφυγας προσφέρει στον τόπο που φτάνει. Όπως έγινε με τους γονείς μας το 1922 , με τους πρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ και με τους Αλβανούς. Θα μπορούσαν να συμβάλουν και στην επίλυση του δημογραφικού», σχολιάζει.
«Οι αυθαίρετοι οικιστές του Δέλτα του ´Εβρου, έχουν την ομάδα τους, τον σύλλογο τους. Ονομάζεται “Αινήσιο Δέλτα” και είναι μια ακροδεξιά εθνικιστική, ρατσιστική ομάδα, που δρα διαχρονικά και αυτόνομα μέσα στον περίφημο βιότοπο του Έβρου. Μέλη του συλλόγου βέβαια, είναι και άνθρωποι που προέρχονται και από άλλους πολιτικούς χώρους. Ωστόσο όσο περνάει ο καιρός, ασπάζονται το εθνικιστικό αφήγημα, πως τάχα μας προστατεύουν από τους Τούρκους και τους μετανάστες. Η ουσία είναι ότι διαθέτουν χιλιάδες ψήφους, με τους οποίους αμείβουν όποιους τους βοηθούν. Ο ηγέτης τους, είναι σήμερα βουλευτής στο κόμμα του Βελόπουλου και είδατε πως αντέδρασε στο περιστατικό με την απαγωγή προσφύγων από έναν Αλβανό και δύο Έλληνες. Προέτρεπε τους ομοϊδεάτες του να βιαιοπραγήσουν εναντίον προσφύγων».
Τι γνωρίζει για τα γεγονότα του 2020;
«Κατά τη διάρκεια του “έπους του Έβρου” ομάδες πολιτών σε ολόκληρο τον Έβρο παρίσταναν τους πολιτοφύλακες, συλλαμβάνοντας, εξευτελίζοντας και βιαιοπραγώντας εναντίον προσφύγων. Κάποιους τούς παρέδιδαν στην αστυνομία, αφού τους είχαν γδύσει και κακοποιήσει. Στο έργο αυτό συμμετείχε ενεργά το “Αινήσιο Δέλτα”. Αυτά δεν βγήκαν στη δημοσιότητα, γιατί τα περισσότερα ΜΜΕ ήταν με το μέρος τους».
Ρωτάω αν… υπάρχει αντίβαρο στην κοινωνία του Έβρου..; «Δεν ασπάζονται όλοι οι άνθρωποι αυτά τα πράγματα αλλά δεν υπάρχει αντίδραση. Ίσως να είμαι ο μόνος που μιλάω δημόσια. Τα κόμματα σιωπούν, ακόμα κι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν τολμούν να βγουν ανοιχτά. Είχα την ελπίδα όταν βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κάτι θα κάνει, αλλά δυστυχώς δεν έκανε τίποτε. Τους χάιδευαν και αυτοί, όπως και του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό δεν εκτελούνται οι αποφάσεις του δασαρχείου για την κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων τους μέσα στην αυστηρά προστατευόμενη περιοχή του βιότοπου. Διότι δήθεν μας προφυλάσσουν από τους Τούρκους και τους πρόσφυγες».
Τα παράνομα κτίσματα
Όλοι αυτοί δραστηριοποιούνται οικονομικά στο Δέλτα, έχουν αυθαίρετα καταλύματα και κτίσματα, μερικά είναι κανονικά σπίτια. Χτίστηκαν χωρίς άδεια οικοδομική και σε ένα δημόσιο χώρο πολύ αυστηρά προφυλαγμένο, όπου απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα. Είναι αυθαίρετοι οικιστές του Δέλτα του Έβρου.
«Πρόκειται για 170 κτίσματα ακαλαίσθητα μες τη φύση του Έβρου, που δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον γιατί δεν υπάρχουν καν αποχετεύσεις. Τα νοικιάζουν σε κυνηγούς και τουρίστες. Έρχονται οι Ευρωπαίοι για τον βιότοπο και φρίττουν. Υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης του Εβρου ανίσχυρος εντελώς. Απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες και αυτές απαντούν με σιωπή. Όταν ήμουν δημοτικός σύμβουλος, ήταν αδύνατο να πάρουμε απόφαση για τη ρύθμιση αυτού του προβλήματος διότι υπήρχαν δημοτικοί σύμβουλοι με παράνομα κτίσματα. Είναι κράτος εν κράτει.
Υπάρχουν και οι νόμιμοι ψαράδες και κτηνοτρόφοι βέβαια, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με βάση τους κανόνες που επιβάλλει η ύπαρξη του βιότοπου, αλλά το θέμα είναι ότι δεν τους αγγίζει καμία Αρχή, ενώ ο νόμος απαγορεύει ακόμα και τη διανυκτέρευση στο χώρο. Οι ακροδεξιοί μένουν εκεί κατά παράβαση κάθε νόμου. Υπάρχουν ακόμα και αποφάσεις δικαστηρίων που τους δικαιώνουν» λέει ο Γιάννης Λασκαράκης.
Μενέλαος Μαλτέζος: Ανοχή από τις αρχές, αδυναμία προοδευτικών δυνάμεων
«Πρόκειται για πολίτες που ζουν και βιοπορίζονται εντός του Δέλτα δηλαδή ψαράδες, αγρότες, κτηνοτρόφοι και κυνηγοί που έχουν τις καλύβες τους μέσα στο Δέλτα του Έβρου, αλλά υπάρχουν κι άλλες ομάδες που δεν έχουν καμία σχέση με τους γνήσιους κατοίκους της περιοχής και επιδίδονται επίσης σε τέτοιες ενέργειες» λέει ο Μ. Μαλτέζος, ο οποίος είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές αλλά έχασε την έδρα στις δεύτερες.
«Τα τελευταία χρόνια αυτές οι νέες ομάδες που εμφανίστηκαν για καιροσκοπικούς λόγους πλασάρονται ως υπερπατριώτες και έρχονται να καλύψουν το κενό που αφήνει η πολιτεία. Το ποιος θα συλληφθεί και πότε είναι στη δικαιοδοσία της πολιτείας. Δεν μπορεί να κάνει τον σερίφη ο καθένας. Η αυτοδικία μπορεί να μας οδηγήσει στο χάος».
Οι Αρχές συγκαλύπτουν τη δράση τους…;
«Δεν γνωρίζω αν υπάρχει συγκάλυψη από τις Αρχές, ανοχή πάντως υπάρχει. Είναι όμως και η ίδια η πολιτεία που νομιμοποιεί ό,τι συμβαίνει καθώς όταν η πολιτεία θέλει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση, κάνει με έναν τρόπο μια άτυπη επιστράτευση. Γι’αυτό πρέπει να καταδικαστούν από την ίδια την πολιτεία αυτά τα φαινόμενα.
Υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή που παραμένει άλυτο. Οι πρόσφυγες είναι τα θύματα αλλά υπάρχει και η διακίνηση. Θα σας πως για παράδειγμα πως από τον περασμένο Μάρτιο, οι διακινητές οδηγούν αντίθετα στο ρεύμα με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη τρεις θανάτους πολιτών της περιοχής αλλά και μεταναστών. Τώρα ο εισαγγελέας έδωσε άδεια να ρίχνει η αστυνομία καρφιά, γιατί γιγαντώθηκε ένα κίνημα υπέρ αυτής της άποψης που θεωρήθηκε από πολλούς εφαρμόσιμη, γιατί δυστυχώς για ακόμη μια φορά οι προοδευτικές δυνάμεις απέτυχαν να δώσουν μια εναλλακτική πειστική λύση. Όχι γιατί δεν υπάρχει, αλλά γιατί σε μεγάλο βαθμό συνεχίζουν να βλέπουν ελιτίστικα το θέμα».
Γιατί δεν αντιδρούν οι υγιείς δυνάμεις της περιοχής;
«Μέχρι ένα σημείο υπήρχε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από τον κόσμο, τώρα καλλιεργείται η ιδέα ότι οι ακροδεξιοί φυλάνε Θερμοπύλες. Αυτό τους πιστώνεται από την κυβέρνηση και την ακροδεξιά. Όμως δεν ασχολείται κανείς με το ότι ο πληθυσμός καταρρέει στην περιοχή. Εκτός από τη θωράκιση των συνόρων, χρειάζεται και οικονομική θωράκιση του νομού. Οι συνεχιζόμενες κρίσεις στον Έβρο και τα αργά αντανακλαστικά της πολιτείας έχουν καταστήσει τις ακραίες αυτές πρακτικές των ακροδεξιών ομάδων ελκυστικές για ένα μέρος της κοινής γνώμης. Γενικώς ο κόσμος στις εκλογές εκφράστηκε συντηρητικά. Τόσο η ΝΙΚΗ όσο και η Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες είχαν μεγάλα ποσοστά και η δεξιά είναι κυρίαρχη δύναμη σε όλες τις εκφάνσεις της» καταλήγει ο κ. Μαλτέζος.