07.12.2017, 23:41 | εφσυν
Προ ημερών ανακοινώθηκε ότι αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ονομάστηκε «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», με το αιτιολογικό ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας διακρίθηκε για την προσήλωσή του στην ευρωπαϊκή ιδέα.
Ως αριστεροί οφείλουμε να μην είμαστε στενόκαρδοι και να χαιρόμαστε για τέτοιες αποφάσεις, ανεξαρτήτως των εκτιμήσεών μας για το είδος του ευρωπαϊσμού του τιμηθέντος. Ομως, πρέπει να διευκρινιστεί ότι την εν λόγω αίθουσα τη χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για συναντήσεις με τον Τύπο και άλλες εσωτερικές του δραστηριότητες, η δε ιδέα, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Με την ευκαιρία, υπενθυμίζω ότι εδώ και χρόνια έχει προταθεί από την εγχώρια Πρωτοβουλία «Καποδίστριας-Σπινέλι-Ευρώπη», της οποίας είμαι ιδρυτικό μέλος, να διεκδικήσουν επισήμως οι ελληνικές κυβερνήσεις να δοθεί το όνομα «Ιωάννης Καποδίστριας» σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου ή άλλου θεσμού της Ε.Ε. Πρόκειται για πρόταση που μπορεί να ενώσει διάφορες ευρω-ομάδες.
Κανένας ευρωπαϊστής δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον ευρωπαϊσμό του Καποδίστρια, ο οποίος τιμάται από τη Ρωσία, την Ελβετία και τη Σλοβενία. Στη Λωζάννη έχει στηθεί μνημείο προς τιμήν του, διότι ο Καποδίστριας υπήρξε ο συντάκτης του Συντάγματος του αντίστοιχου καντονίου. Επιπλέον, για μια νέα σχέση της Ε.Ε. με τη Ρωσία, ο Καποδίστριας μπορεί να αποτελέσει ισχυρότατο κρίκο.
Από τους πρωτεργάτες της Ιονίου Πολιτείας στα Επτάνησα, ο Καποδίστριας μίλησε, από το 1815, για «μια κοινή πατρίδα, την Ευρώπη», τονίζοντας ότι «μονάχα η έλλογη επικράτηση των φιλελεύθερων και δημοκρατικών ιδεών, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μικρών λαών και όχι η επιστροφή σε παλιούς και ξεπερασμένους θεσμούς της βίας είναι εκείνα που πρέπει να αποφασίσουμε προκειμένου να επιτύχουμε την επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης των λαών της Ευρώπης».
Η ιδέα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας παραπέμπει και στη σημερινή ανάγκη για αλλαγή πορείας της Ε.Ε. στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικής, κοινωνικής και ειρηνικής Ευρώπης.
Με τον «τυφώνα Τραμπ» να απειλεί και την Ευρώπη, μια τέτοια πορεία καθίσταται απολύτως αναγκαία για το σύνολο της ηπείρου μας και όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό πρέπει να αποφευχθούν νέες διαιρέσεις και να οικοδομηθεί η πανευρωπαϊκή συνεργασία από τον Ατλαντικό ώς τα Ουράλια, με την απαραίτητη συμμετοχή και της Ρωσίας.
*Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος