Επιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος

Ήταν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της 8ης Γενάρη του 1991, όταν ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας, που περιφρουρούσε κατάληψη σε σχολείο της Πάτρας, έπεφτε νεκρός από τον σιδερολοστό του μέλους της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, Γιάννη Καλαμπόκα.
Η αυτοθυσία του Νίκου Τεμπονέρα παραμένει ζωντανή 27 χρόνια μετά (picts – vid)Το χρονικό της τραγικής νύχτας, οι διατάξεις του επίμαχου πολυνομοσχεδίου, οι τέσσερις νεκροί που ακολούθησαν τη δολοφονία Τεμπονέρα, η αποφυλάκιση του Γιάννη Καλαμπόκα και η μετέπειτα ζωή του, στο αφιέρωμα του altsantiri.gr που ακολουθεί, με αφορμή τη συμπλήρωση 27 ετών από τη δολοφονία.
Το χρονικό της δολοφονίας Τεμπονέρα

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” special_effect=”overlay_fade-white” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”1174″]

Η αυτοθυσία του Νίκου Τεμπονέρα παραμένει ζωντανή 27 χρόνια μετά (picts – vid)Η αυτοθυσία του Νίκου Τεμπονέρα παραμένει ζωντανή 27 χρόνια μετά (picts – vid)Τα τέλη του 1990 βρήκαν τον χώρο της Παιδείας σε μεγάλο αναβρασμό εξαιτίας του πολυνομοσχεδίου που προωθούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω του υπ. Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου.

Η αλλαγή του χρόνου «βρήκε» το 70% των σχολείων της επικράτειας υπό κατάληψη και οι μαθητικές και φοιτητικές διαδηλώσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο σε όλη τη χώρα.

Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου μέλη της ΟΝΝΕΔ, της νεολαίας της ΝΔ, υπό την πρόφαση των «αγανακτισμένων πολιτών» επιχείρησαν να «σπάσουν» την κατάληψη του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Πάτρας.

Οι καταληψίες μαθητές, έχοντας στο πλευρό τους και τον καθηγητή τους Νίκο Τεμπονέρα (μέλος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου – ΕΑΜ), συνεπλάκησαν με τους εξωσχολικούς της ΟΝΝΕΔ στην πύλη του σχολείου. Ήταν εκείνη η στιγμή, που ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε νεκρός, χτυπημένος στο κεφάλι με σιδερολοστό.

Φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Τεμπονέρα ήταν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Καλαμπόκας. Επίσης για την ίδια δολοφονία κατηγορήθηκε και το μέλος της ΟΝΝΕΔ Αλέκος Μαραγκός, ωστόσο απαλλάχθηκε με βούλευμα.

Το 3ο Λύκειο Πάτρας, τόπος του φονικού, φέρει μέχρι και σήμερα το όνομα του Νίκου Τεμπονέρα.

Στο παρακάτω video δείτε οπτικοακουστικά ντοκουμέντα εκείνης της τραγικής νύχτας