- Πλέον οι αντιπροσωπείες των κομμάτων συζητούν την προκαταρκτική αυτή συμφωνία
- Βασικά εμπόδια για τη μη επίτευξη συμφωνίας αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική
- Οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι θέλουν να μετασχηματίσουν τον ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο
Σε συμφωνία κατέληξαν το πρωί της Παρασκευής οι αρχηγοί του «μεγάλου» συνασπισμού (CDU/CSU, SPD), Άγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με κύκλους των διερευνητικών συνομιλιών τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα “Die Welt”.
Δείτε επίσης: Προχωρούν οι συνομιλίες στη Γερμανία: Τα ζητήματα που συμφώνησαν Μέρκελ – Σουλτς
Η εν λόγω συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, αίροντας ταυτόχρονα την πολιτική αβεβαιότητα που είχε αποδυναμώσει τον ρόλο της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή.
Πλέον, οι αντιπροσωπείες των κομμάτων συζητούν την προκαταρκτική αυτή συμφωνία.
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Βασικά εμπόδια αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνει η Welt.
Δείτε επίσης: Υπό μεγάλη πίεση οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας τη φορολογία, καθώς και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας.
Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν την Παρασκευή είναι σχεδόν διπλάσιο.
Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια.
Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.
Οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι θέλουν να μετασχηματίσουν τον ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο
Οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι στη Γερμανία (CDU/CSU, SPD) επιθυμούν να μετασχηματίσουν τον μηχανισμό διάσωσης ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Τα κόμματα τάσσονται επίσης υπέρ της διάθεσης συγκεκριμένων κονδυλίων του προϋπολογισμού για την οικονομική σταθεροποίηση, την κοινωνική σύγκλιση και τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Eυρωζώνη.
Τα κόμματα υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός μελλοντικού «επενδυτικού προϋπολογισμού» για την Eυρωζώνη.