Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο’ Ράιλι δήλωσε πως η ΕΚΤ απέτυχε να αποδείξει ότι η συμμετοχή του Ντράγκι στον G30 ωφελεί -όπως ισχυρίζεται- το δημόσιο συμφέρον
Την απομάκρυνση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, από τον μυστικό όμιλο τραπεζιτών -ιδιωτικού και δημόσιου τομέα- G30, ζήτησε χθες η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο Ράιλι, σε μια απόφαση-χαστούκι για την κουλτούρα των λόμπι και τη διαπλοκή.
Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια διεμήνυσε στον Ντράγκι ότι η συμμετοχή του στην «Ομάδα των 30» (πρώην Consultative Group on International Economic and Monetary Affairs) είναι αντίθετη με τους κανόνες της ΕΚΤ και ότι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ισοδυναμεί με «κακοδιαχείριση».
Η συνέχεια της συμμετοχής του στον G30, τονίζει, θα μπορούσε να απειλήσει τη φήμη της ΕΚΤ και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στην ανεξαρτησία της. Γι’ αυτό και απαίτησε την αναστολή της συμμετοχής του ώς το τέλος της θητείας του, συστήνοντας παράλληλα οι μελλοντικοί πρόεδροι της ΕΚΤ να μην γίνουν ποτέ μέλη του G30.
Η Ομάδα των 30 συστήθηκε με έδρα την Ουάσινγκτον πριν από 40 χρόνια, από τις μεγάλες τράπεζες και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, επίσημα ως δεξαμενή σκέψης (think tank) και φόρουμ άτυπων ανταλλαγών θέσεων μεταξύ των επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού τομέα, δημόσιου και ιδιωτικού.
Πολύ σύντομα όμως φάνηκε ότι λειτουργούσε σαν λόμπι, προωθώντας τις νομοθεσίες που επιθυμούσαν οι τραπεζικοί κολοσσοί του πλανήτη και οι μεγάλοι παίκτες των κεφαλαιαγορών.
Ο Μάριο Ντράγκι μπήκε στον G30 το 2005, όταν ακόμη εργαζόταν στη γνωστή αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Την εποχή εκείνη, εκπρόσωπος της ΕΚΤ στον G30 ήταν ο προηγούμενος πρόεδρός της, Ζαν- Κλοντ Τρισέ. Και οι δύο, όπως και άλλα στελέχη της ΕΚΤ, συνέχισαν να είναι μέλη του G30.
Υπάρχουν ενδείξεις μάλιστα ότι, τα τελευταία χρόνια, η ΕΚΤ μεγέθυνε τη συμμετοχή της στην ομάδα, με διάφορα πρόσωπα από διοικητικά της όργανα να εμφανίζονται σε εκδηλώσεις του G30 και να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας του.
Παρασκηνιακή επιρροή
Το απαράδεκτο όμως είναι ότι αυτή η επέκταση της παρουσίας της ΕΚΤ στον G30 σημειώθηκε σχεδόν παράλληλα με την επέκταση της αποστολής της.
Στον απόηχο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και ενώ αναλάμβανε την εποπτεία κάποιων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, η ΕΚΤ μπορούσε να καλλιεργήσει και να ενισχύσει τις σχέσεις της με κάποιες από αυτές τις τράπεζες μέσα στον G30, τροφοδοτώντας ανησυχίες για ενδεχόμενη παρασκηνιακή επιρροή σε αυτήν από τις μεγάλες τράπεζες.
Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια τόνισε σχετικά: «Η ΕΚΤ λαμβάνει αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσθετες εξουσίες που έχουν δοθεί στην ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια για την εποπτεία τραπεζών κρατών-μελών της ευρωζώνης -προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος- είναι σημαντικό να αποδειχθεί στο κοινό ότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της ΕΚΤ ως εποπτικού φορέα και του χρηματοπιστωτικού κλάδου που επηρεάζεται από τις αποφάσεις του».
Η Διαμεσολαβήτρια επανέλαβε, πάντως, αρκετές φορές στην απόφασή της ότι από την έρευνά της δεν αποδείχθηκε κάτι μεμπτό, κάποιο μεγάλο σκάνδαλο. Ωστόσο, ο G30 ξέρει να προστατεύει τη μυστικότητά του με αποτελεσματικό τρόπο.
Ελάχιστες πληροφορίες διαρρέουν από τις συναντήσεις του και για το περιεχόμενό τους. Κάτι που επεσήμανε και η Ο’ Ράιλι, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, από τα μέλη του σημερινού διοικητικού συμβουλίου (Board of Trustees) του G30, ο μοναδικός του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή σήμερα είναι ο πρόεδρος της αμερικανικής JP Morgan Chase International, Tζέικομπ Φρένκελ.
Η Διαμεσολαβήτρια τόνισε έτσι στην έκθεσή της ότι οι οποιεσδήποτε συναντήσεις μεταξύ ΕΚΤ και G30, στο μέλλον, θα πρέπει να δημοσιοποιούνται και ότι θα πρέπει να παρέχονται περιλήψεις των συζητήσεων.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην ΕΚΤ, ο Ντράγκι φέρεται να συμμετείχε (φανερά) σε 4 συναντήσεις του G30, το 2012, το 2013 και το 2015 δύο φορές.
Η απόφαση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας ανακοινώθηκε έπειτα από έρευνα που κράτησε 12 μήνες και ύστερα από καταγγελία του Corporate Europe Observatory, μιας ΜΚΟ με έδρα της Βρυξέλλες, η οποία επιχειρηματολόγησε ότι η στενή σχέση του Ντράγκι με τον G30 παραβίαζε τον κώδικα ηθικής δεοντολογίας της ΕΚΤ.
Η ΜΚΟ κυνήγησε την υπόθεση επί μια εξαετία. Είχε υποβάλει καταγγελία ξανά το 2012, η οποία όμως απορρίφθηκε.
Η Ο’ Ράιλι δήλωσε, χθες, ότι οι καιροί άλλαξαν και ότι, στο μεταξύ, η ΕΚΤ απέτυχε να αποδείξει ότι η συμμετοχή του Ντράγκι στον G30 ωφελεί -όπως ισχυρίζεται- το δημόσιο συμφέρον.
Η σχέση μεταξύ EKT και G30 θα έπρεπε «να είναι ευθυγραμμισμένη με κάποιους από τους κανόνες και τους κώδικες διακυβέρνησης της τράπεζας», τόνισε.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε, χθες, ότι η κεντρική τράπεζα του ευρώ έλαβε γνώση της απόφασης και ότι πρόκειται να απαντήσει εν ευθέτω χρόνω.