Επισημαίνεται ότι η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί να γίνει με κάρτες, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί ποια πρόταση είχε την πλειοψηφία και χρειάστηκε να καταμετρηθούν οι ψήφοι μία προς μία.

Νωρίτερα, το δίλημμα, διαπραγματεύσεις για «μεγάλο» συνασπισμό ή νέες εκλογές, έθεσε ευθέως ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο έκτακτο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο κλήθηκε να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

Ο Μ. Σουλτς ζήτησε την εμπιστοσύνη των συντρόφων του και διαβεβαίωσε ότι στις διερευνητικές συνομιλίες το SPD «πέτυχε πολλά».

Έδωσε δε, ιδιαίτερη έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της προκαταρκτικής συμφωνίας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμά του, του είπε πριν από κάποιες μέρες πως «αν το δικό σας πρόγραμμα για την Ευρώπη υλοποιηθεί, τότε θα μπορέσει και η νέα γενιά των Ελλήνων, οι νέοι στην Ελλάδα να ελπίζουν ξανά σε εργασία και απασχόληση».

«Σήμερα αποφασίζουμε είτε για διαπραγματεύσεις με στόχο την συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού είτε για νέες εκλογές. Κατά την άποψή μου, οι εκλογές δεν είναι η σωστή κατεύθυνση για το SPD», δήλωσε ο Μ. Σουλτς και τόνισε ότι στο κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών έχουν αποτυπωθεί πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις του SPD. Υπεραμυνόμενος μάλιστα της δικής του αλλαγής στάσης σε ό,τι αφορά την συμμετοχή σε «μεγάλο» συνασπισμό υπό την ‘Αγγελα Μέρκελ, επισήμανε ότι «σημείο καμπής» υπήρξε για τον ίδιο η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικα», ενώ εξέφρασε την κατανόησή του για την απογοήτευση πολλών στελεχών και ζήτησε την εμπιστοσύνη τους, τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο για απόφαση που ελήφθη αβασάνιστα.

Αποκάλυψε δε ότι κατά την διάρκεια των διερευνητικών συζητήθηκε και το ενδεχόμενο συνασπισμού «Κένυα», με την συμμετοχή και των Πρασίνων, οι οποίοι ωστόσο αρνήθηκαν. «Ένα κατηγορηματικό όχι σε έναν σχηματισμό κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να είναι η θέση του αρχηγού του SPD», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σήμερα δεν αποφασίζεται μόνο η συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση, αλλά η κατεύθυνση που θα πάρει η Γερμανία και η Ευρώπη.

Το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών είναι ένα «μανιφέστο της Ευρωπαϊκής Γερμανίας», τόνισε ο αρχηγός του SPD και υπενθύμισε ότι «σήμερα κοιτάζουν εδώ στην Βόννη και οι Ευρωπαίοι γείτονές μας και οι φίλοι μας στον κόσμο», αναφερόμενος ενδεικτικά στις επικοινωνίες του με τον Αλέξη Τσίπρα και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά για την Ευρώπη, αν το θελήσουμε. Είμαστε μέσα από την παράδοση του Βίλυ Μπραντ και του Χέλμουτ Σμιτ ένα διεθνές κόμμα με διεθνή ευθύνη. Μπορούμε να βελτιώσουμε πολλά πράγματα στην Γερμανία και έχουμε και τη μεγάλη ευκαιρία να διαμορφώσουμε εκ νέου την Ευρώπη και έτσι να δημιουργήσουμε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την ήπειρο. Στα μάτια μου θα ήταν αμέλεια να μην αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία», κατέληξε.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Μ. Σουλτς, ανταποκρινόμενος στην απαίτηση πολλών στελεχών του κόμματός του, σημείωσε ακόμη ότι θα γίνει περαιτέρω διαπραγμάτευση και αλλαγές σε κάποια σημεία της συμφωνίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ένα τολμηρό SPD που θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων σε τέσσερα χρόνια θα είναι πιο ισχυρό από ό,τι σήμερα και θα κερδίσει». Το SPD πρέπει σε μια κυβέρνηση να είναι «ορατό, να ακούγεται και να αναγνωρίζεται», συνέχισε ο αρχηγός του. «Κάθε κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει το SPD πρέπει να είναι κυβέρνηση SPD. Πιο ανοιχτή, πιο διαφανής, με ίδιο αριθμό ανδρών και γυναικών», συμπλήρωσε.