Σήμερα κατατίθενται στη Βουλή για κύρωση οι συμβάσεις για την παραχώρηση τεσσάρων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας για έρευνες υδρογονανθράκων που είχαν υπογραφεί το προηγούμενο διάστημα, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα στο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Πρόκειται για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανία (έχει κατακυρωθεί στην Energean), Αρτα – Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ) και τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο (κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ).
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την παραχώρηση άλλων δύο θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη για τις οποίες η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι ανοιχτή ως το Μάρτιο.
Η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων είναι ένας από τους τέσσερις στόχους της ενεργειακής πολιτικής που περιέγραψε ο κ. Σταθάκης. Οι άλλοι τρεις είναι η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, η δημιουργία πολλαπλών σημείων εισόδου φυσικού αερίου και η ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με έργα όπως ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει εφέτος, η αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα και η δημιουργία νέου στην Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός φυσικού αερίου East Med.
«Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Σταθάκης, έχει την δυνατότητα να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και θα συνεχίσει να παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».
Για διετή καθυστέρηση στην κύρωση των συμβάσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, πρώην υπουργός Ανάπτυξης την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις.
Η Κύπρος έχει προσελκύσει τεράστιες ενεργειακές εταιρίες για έρευνες και το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο που ανακαλύφθηκε πριν από τρία χρόνια έχει περάσει στο στάδιο της εκμετάλλευσης ενώ στην Ελλάδα εκκρεμεί η κύρωση των συμβάσεων, ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.
έρευνες υδρογοναθράκων στην αιτωλοακαρνανία
Την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δείτε εδώ , ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη κύρωση από τη Βουλή και την ενεργοποίηση των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη η οποία όπως φάνηκε και από τη χθεσινή απόφαση του Υπ. κ.Πάνου Σκουρλέτη ο φάκελος «πετρέλαια-φυσικό αέριο»ανοίγει ξανά . Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για την υπογραφή και για την χερσαία περιοχή της Αιτ/νίας που είχε δοθεί με τη μορφή του διαγωνισμού «Πρόσκληση μετά από αίτηση», το οποίο έχει κερδίσει η Energean Oil & Gas.
- Το ιστορικό ερευνών για έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Αιτ/νία
Από το 1975 έως αρχές δεκαετίας του 2000, ιδρύθηκε ο πρώτος Φορέας διαχείρισης των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων: η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ Α.Ε.).Η ΔΕΠ, που αργότερα μετεξελίχθηκε σε ΕΛΠΕ και η θυγατρική τους ΔΕΠ-ΕΚΥ ανέπτυξαν σημαντική ερευνητική δράση και πραγματοποίησαν έρευνες και γεωτρήσεις σε όλη την επικράτεια, από τις οποίες δημιουργήθηκε βάση δεδομένων και συγκροτήθηκε ένα αξιόλογο στελεχικό δυναμικό. Στις ΔΕΠ & ΔΕΠ-ΕΚΥ παραχωρήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο 24 ερευνητικές άδειες σε περιοχές στην ξηρά και τη θάλασσα χωρίς πλειοδοτικό διαγωνισμό. Εκτελέστηκαν 73.000 χιλιόμετρα σεισμικών 2D και 2.500 τ. χιλ. σεισμικών 3D, καθώς και 73 ερευνητικές γεωτρήσεις βασισμένες στις υπάρχουσες σεισμικές έρευνες. Αποτέλεσμα της ερευνητικής δραστηριότητας της περιόδου αυτής ήταν η ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου στην περιοχή του Κατάκολου (Δυτική Πελοπόννησος) καθώς και του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Το 1995 ψηφίστηκε ο ν. 2289/95, ο οποίος αναμόρφωσε το αδειoδοτικό καθεστώς ενσωματώνοντας τη σχετική κοινοτική οδηγία 94/22/ΕC. Το 1996, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διεθνής γύρος παραχωρήσεων για 6 περιοχές, μετά το πέρας του οποίου παραχωρήθηκαν 4 περιοχές στη Δ. Ελλάδα: ΒΔ Πελοπόννησος & Αιτωλοακαρνανία στην εταιρεία Τriton και Ιωάννινα & Δ. Πατραϊκός κόλπος στη εταιρεία Enterprise Oil. Οι έρευνες που ακολούθησαν δεν απέδωσαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά και οι γεωτρήσεις δεν έφθασαν στο προβλεπόμενο βάθος των αρχικών συμφωνιών.Οι εταιρίες αποχώρησαν το 2000-2001.
τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως 2015 και εντεύθεν, άρχισε τυπικά το 2007 με την ψήφιση του Ν. 3587/2007 με τον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο ανακάλεσε όλες τις παραχωρήσεις στις ΔΕΠ/ΔΕΠ-ΕΚΥ/ΕΛΠΕ, τους αφαίρεσε την σχετική αρμοδιότητα και τη μετέφερε στο Δημόσιο. Το νομικό πλαίσιο (ν. 2289/95), εκσυγχρονίστηκε με την ψήφιση του ν. 4001/2011 (Κεφάλαιο Β) και θεσπίστηκε ένα σχετικά ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.Στο πλαίσιο αυτό, το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τότε ΥΠΕΚΑ) προέβη στη διαδικασία Διεθνούς Δημόσιας Πρόσκλησης για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα. Η έρευνα ολοκληρώθηκε και προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για παραχώρηση είκοσι (20) θαλάσσιων οικοπέδων στη ∆υτική Ελλάδα (Ιόνιο) και νοτίως της Κρήτης. Επίσης το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στη άμεση παραχώρηση εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου των δικαιωμάτων του για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με τη διαδικασία της «ανοικτής πρόσκλησης» (open door) σε τρεις περιοχές για τις οποίες καταρτίστηκαν τελικά συμβάσεις παραχώρησης: Πατραϊκός κόλπος, Ιωάννινα και Δυτικό Κατάκολο.
Επιπλέον, το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τότε ΥΠΕΚΑ) εντός του 2014 προέβη σε προκήρυξη ∆ιεθνούς ∆ιαγωνισµού (μετά από αίτηση) για τις χερσαίες περιοχές «Άρτα – Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος»
- Ανοίγει ο δρόμος για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Αιτωλοακαρνανία
Μετά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία αναμένεται να προχωρήσει ο έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η εγκριτική απόφαση περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος στην Αιτ/νία. Ενδεικτικά προβλέπεται η διατήρηση ζώνης προστασίας 350 μέτρων από την ακτογραμμή και 500 μέτρων εκατέρωθεν του βασικού υδρογραφικού δικτύου της περιοχής, εντός της οποίας δεν θα επιτρέπεται να χωροθετηθούν γεωτρήσεις έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής, ούτε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή αποθήκευσης, ενώ θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η διέλευση αγωγών.
Η υπό παραχώρηση περιοχή στην Αιτωλοακαρνανία είναι 4360,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα., κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και κατά ένα μέρος της Ευρυτανίας.Επίσης υπάρχουν μέτρα προστασίας για τις περιοχές που επισκέπτονται άγρια ενδημικά και αποδημητικά είδη πανίδας και ορίζεται να αποφεύγονται οι ερευνητικές εργασίες σε τουριστικές παράκτιες περιοχές κατά τους θερινούς μήνες.