Τη διαφωνία τους με τις συμβάσεις που υπέγραψε το ελληνικό δημόσιο με τις εταιρίες Τotal και Edison για την παραχώρηση της διεξαγωγής έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις χερσαίες και μια θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, εκφράζουν οι συνεργαζόμενοι με την κυβέρνηση βουλευτές που ανήκουν στους Οικολόγους Πράσινους.
Ο Γιώργος Δημαράς μιλώντας και εκ μέρους του συναδέλφου του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητούνται οι σχετικές συμβάσεις, ότι διαφωνούν με αυτές και ότι εάν τεθεί ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας θα τις καταψηφίσουν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της εμπιστοσύνης τους προς την κυβέρνηση. Αν και αμφισβήτησε το κυρίαρχο μοντέλο ενεργειακής παραγωγής μέσω της άντλησης υδρογονανθράκων, εξέφρασε την άποψη ότι τους πόρους των υδρογονανθράκων πρέπει να τους κρατήσουμε για τη χώρα μας και είναι λάθος και αδικία,όπως είπε,να προχωρήσουμε σε τόσες πολλές συμβάσεις. Από την πλευρά του ο παριστάμενος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης μίλησε για συμφωνία πρότυπο με τους δυο ενεργειακούς κολοσσούς που ανοίγει το δρόμο για τις συμφωνίες οι οποίες θα ακολουθήσουν.
“Οι συμβάσεις αυτές συνιστούν ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος. Να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις αυτές αφορούν τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας και τις χερσαίες περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας, της Αιτωλοακαρνανίας και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Θετική ψήφο στο σχετικό νομοσχέδιο πάντως έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αρνητική οι του ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια οι βουλευτές του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής.
Ρεπορτάζ Δημήτρης Ράντος