iloveithaki.gr | july 15th 2018
δ δ μανιάς
πήγα κι έψαξα σε πολλές παραλίες και δεν βρήκα αχινό ούτε για δείγμα, ούτε καν καλόγηρο.
(καλόγηρους στο θιάκι λέμε τους κατάμαυρους αχινούς χωρίς αυγά, που δεν τρώγονται)
επέμεινα όμως και τα κατάφερα, έχουμε αχινούς στο θιάκι.
κατά την διάρκεια της ερευνάς μου άκουσα διάφορα, είδα και διάβασα αρκετά, κι αυτά θέλω να γράψω.
1) όπου χάθηκαν οι αχινοί παρατήρησα ότι :
– ο βυθός καλύπτεται από μια θολούρα σαν λάσπη.
– τα θαλάσσια ρεύματα είναι αδύνατα, συνήθως μέσα σε κόλπους.
– σε πολυσύχναστες παραλίες
όπου υπάρχουν αχινοί παρατήρησα ότι:
– ο βυθός είναι αρκετά καθαρός
– τα θαλάσσια ρεύματα είναι πιο δυνατά συνήθως σε ακτές ανοικτές με βράχια.
– σε ακτές δυσπρόσιτες για κολυμβητές
2) άκουσα από ντόπιους διάφορα αλλά οι περισσότεροι επέμεναν στην υπεραλίευση πράγμα το οποίο δεν το πιστεύω, παραμύθια δηλαδή με σκοπιμότητα.
τι άραγε θέλουν να πουν ότι έβγαλαν όλους τους αχινούς και καλόγηρους μέχρι ενός στις περισσότερες αμμουδιές;
παραμύθια, ο κάθε αχινός κάνει χιλιάδες αυγά, και εδώ έχει χαθεί ο γόνος.
3) διάβασα λοιπόν ότι:
αχινοί, αστερίες και φύκη είναι μερικά από τα είδη που μαρτυρούν πόσο υγιές είναι ένα θαλάσσιο οικοσύστημα. οι ειδικοί λένε πως όταν αυτό αρχίζει να επιβαρύνεται, τότε μειώνεται ο αριθμός των ειδών και επιβιώνουν τα πιο ανθεκτικά, που συνήθως είναι τα σκουλήκια ή κάποια μαλάκια (π.χ. κοχύλια, πίνες). Πρέπει να σημειωθεί πως οι τσούχτρες και οι μέδουσες δεν είναι δείκτες… ρύπανσης αλλά αύξησης της θερμοκρασίας. Και το γεγονός ότι έχουν εξαπλωθεί προς τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη δείχνει ότι αυξάνεται η θερμοκρασία των θαλασσών.
η ρύπανση και μόνο η ρύπανση είναι η πραγματική αιτία που χάθηκαν οι αχινοί, όλα τ άλλα είναι εκ του πονηρού από μερικούς πολύ έξυπνους, ήθελα να ξέρω τι νομίζουν; ότι οι χιλιάδες τουρίστες δεν βλέπουν το βυθό, δεν ξεχωρίζουν τα διαυγή νερά από τα μολυσμένα; μα για ηλίθιους τους περνάμε;
συνέχισα να διαβάζω λοιπόν ότι:
Αν και με μια πρώτη ματιά οι περισσότερες θάλασσες στην Ελλάδα μοιάζουν διαυγείς και χωρίς πρόβλημα μόλυνσης ή ρύπανσης, μια πιο προσεκτική ματιά κάτω από την επιφάνεια του νερού μπορεί να μας αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για την πραγματική κατάσταση των θαλασσών. Πέρα από τις αναλύσεις του θαλασσινού νερού, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν διάφορους οργανισμούς ως βιοδείκτες και ελέγχοντας την παρουσία τους διαπιστώνουν την κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων».
«Απαιτείται προσοχή κατά την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς η απουσία τους από μια περιοχή δεν είναι απαραίτητα δείκτης ρύπανσης, αλλά μπορεί να οφείλεται σε πολυάριθμους παράγοντες». Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος επιστήμονας για να μπορέσει να παρατηρήσει κάποια από τα θαλάσσια είδη-βιοδείκτες που είναι γνωστά στους περισσότερους και είναι εύκολο να παρατηρηθούν. «Όλα τα είδη της θάλασσας έχουν ξεχωριστή σημασία και συνθέτουν έναν πλούσιο κόσμο που έχει την τύχη να επιβιώνει μέχρι σήμερα αρμονικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ως λαός της θάλασσας, θα πρέπει να αρχίσουμε να παρατηρούμε αυτά τα μοναδικής σημασίας είδη και τον τρόπο που αυτά αλλάζουν μέσω των άμεσων ή έμμεσων παρεμβάσεων του ανθρώπου στα θαλάσσια οικοσυστήματα».
* Αχινοί: τα δύο είδη αχινών που συναντάμε στα παράκτια νερά (ο μαύρος αχινός Arbacia lixula και ο λίγο μεγαλύτερος Paracentrotus lividus, που συνήθως έχει χρώμα καφέ ή μοβ) είναι είδη ευαίσθητα στη ρύπανση και η παρουσία τους καταδεικνύει καθαρά νερά.
η γνώμη μου απ΄ ότι διάβασα άκουσα είδα είναι:
– οι θάλασσες του πλανήτη μολύνονται με ταχείς ρυθμούς και ειδικά κλειστές θάλασσες όπως η μεσόγειος.
– το ιόνιο πέλαγος είναι σχετικά μια ανοικτή μεσογειακή θάλασσα, αλλά πρέπει να την προστατεύουμε, να την αγαπάμε και να πολεμάμε κάθε είδους μόλυνση στην περιοχή μας όπως τα ιχθυοτροφεία κατα 60%, απορρίματα επιβατηγών γραμμής ιταλίας και τουριστικών σκαφών 10%, η μη ύπαρξη βιολογικού καθαρισμού σε βαθύ, κιόνι, φρίκες κλπ 20%, εξόρυξη υδρογονανθράκων, πλαστικά μπουκάλια, σακούλες, κλπ 10% (προς το παρόν).
– η κλιματική αλλαγή με παράλληλη αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει την ρύπανση
από την θάλασσα δεν εξαρταται μόνο η ποιότητα της ζωής μας αλλά και η ίδια η ζωή μας.