iloveithaki.gr \ july 28th 2018
με λίγα λόγια: στόχος των εμπρηστών, είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, με σκοπό τα πολιτικά οφέλη.
σχόλια ημέρας:
το φαύλο παρελθόν της αυθαιρεσίας
οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους είναι σεβασμός. Τουλάχιστον προς την αλήθεια. Σας κάλεσα λοιπόν σήμερα πρώτα από όλα γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία». Όσον αφορά στη σύγκρουση με τα φαύλο παρελθόν της αυθαιρεσίας και του πελατειακού κράτους, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «σήμερα, λοιπόν, κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος, ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις. Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες. Που με ευθύνη και του πελατειακού κράτους, δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους. Αυτό το κράτος, όμως, σήμερα το διοικούμε εμείς», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Και όσο κι αν είναι σωστό -και είναι σωστό- ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό,τι πρέπει για να το αλλάξουμε. Μήπως διστάσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές, μήπως διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε όσο έπρεπε αποφασιστικά τον κίνδυνο άλλων καταστροφών, από στρεβλώσεις βεβαίως που δημιούργησε το φαύλο παρελθόν»
η κλιματική αλλαγή
οι φονικές πυρκαγιές σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Σουηδία φέτος και στην Πορτογαλία πέρσι, οι καταρρακτώδεις βροχές στο Λάος φέτος και σε Μπαγκλαντές και Μάνδρα πέρσι, αλλά και οι καύσωνες σε Ιαπωνία, Αλγερία, Ομάν και Καναδά, δείχνουν ότι η έννοια των «φυσικών καταστροφών» είναι πλέον ξεπερασμένη. Οι δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία στις αρχές του μήνα έστελναν καπνό κατά μήκος του Αρκτικού κύκλου μέχρι τη Νέα Αγγλία, 6.500 χιλιόμετρα μακριά. Για τέταρτη συνεχή χρονιά οι θερμοκρασίες παγκοσμίως σημειώνουν αύξηση-ρεκόρ και, βέβαια, ο θερμός καιρός έχει παίξει τον δικό του ρόλο στην ξηρότητα των δασών, με αποτέλεσμα σε όλη την Ευρώπη οι αριθμοί των πυρκαγιών να είναι 43% μεγαλύτεροι του φυσιολογικού. Η Ιαπωνία τη Δευτέρα έσπασε το ρεκόρ στα καταγεγραμμένα χρονικά, με 41,1 βαθμούς Κελσίου. Στα τέλη Ιουνίου, η Αλγερία έφτασε για πρώτη φορά στην Ιστορία της τους 51,1 βαθμούς, ενώ στον Καναδά η θερμοκρασία «χτύπησε» τους 37,7 βαθμούς, καταγράφοντας νέο υψηλό. Με ένα νέο φαινόμενο «Ελ Νίνιο» καθ’ οδόν, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι το 2019 θα είναι ακόμα θερμότερο. Η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, η οποία καταγράφεται σε όλες τις ηπείρους, αυξάνει επίσης τα ποσοστά εξάτμισης, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με περισσότερους υδρατμούς και κάνοντας τις ακραίες βροχοπτώσεις πιο συχνές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέρος των μεσογειακών χωρών τις επόμενες δεκαετίες, με την ξήρανση των δασών και την επέκταση του αστικού ιστού μέσα σε παραμελημένα δάση, θα ερημοποιείται, μια αλλαγή που είναι και σήμερα ορατή. Ανεξαρτήτως της αιτίας –εμπρησμός, κεραυνοί, αυτοανάφλεξη ή ανθρώπινη αμέλεια– οι δασικές πυρκαγιές θα είναι περισσότερες, καθώς η ξηρότητα των δασών αυξάνεται και τα κύματα καύσωνα γίνονται πιο συχνά. Ακραία ισχυροί άνεμοι, όπως αυτοί φέτος στον Ν. Βουτζά και στο Μάτι ή όπως πέρσι στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, μπορούν να επιδεινώσουν μιαν ήδη άσχημη κατάσταση.
το μητσοτακέϊκο και τα κοράκια του καραδοκούν
η ανείπωτη τραγωδία άφησε πίσω της 87 θύματα ώς τώρα και τους πολίτες της χώρας σε κατάσταση σοκ. εμπρησμοί, ξηρασία ή τυχαίο λάθος, τα 72 ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα εκείνης της μέρας σηματοδοτούν μια τομή. πώς αλλιώς θα αποδοθεί δικαιοσύνη και τιμή στους 82 νεκρούς; Πολιτικοί φελλοί και δημοσιογραφίσκοι του σωρού πουλάνε την τραγωδία με το κιλό, αποδεικνύοντας το μέτρο της ηθικής τους σε πλήρη αντιδιαστολή με το μεγαλείο της αλληλεγγύης των χιλιάδων Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών που κατέκλυσαν τα νοσοκομεία της χώρας ή έσπευσαν να συλλέξουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους. Τα κοράκια καραδοκούσαν να προσμετρήσουν πολιτικά οφέλη από τις καμένες εικόνες και τη φρίκη της καταστροφής. Ο Πορτοσάλτε φύτεψε μια Πάρνηθα κοντά στο Μάτι και δεν είδε ούτε ένα ελικόπτερο να φωτίζει [OΜ1] [OΜ2] τις προσπάθειες διάσωσης από το Λιμενικό παρά τις ανακοινώσεις των επιτελείων. Η Σία Κοσιώνη μίλησε για προσπάθεια «να διασωθεί πολιτικά η κυβέρνηση» όταν ενημέρωνε για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Μέτρα που αν δεν έπαιρνε, θα ήταν «πλήρης η αδιαφορία» και «οι πυρόπληκτοι θα αφήνονταν αβοήθητοι στη μοίρα τους». Περιφρονώντας τις επιστημονικές μελέτες, έρευνες και καταγγελίες (Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο καθηγητής Γεωλογίας στο ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας και η πολεοδόμος Μαργαρίτα Καραβασίλη), προσβάλλοντας τους αρμόδιους θεσμούς για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών, ποντάρουν στο κομματικό συμφέρον αλλά και το ιδιοτελές επιχειρηματικό συμφέρον. Αιδώς, αχρείοι δημοσιογράφοι, που ενώ σπείρατε τον πανικό πουλάτε εκ των υστέρων αλληλεγγύη αυτοανακηρύσσοντας μόνο «οργανωμένο» φορέα γι’ αυτή τον ΣΚΑΪ. Αιδώς, αχρείοι σκιτσογράφοι που καθόλου δεν διαφέρουν από τους ρασοφόρους φασιστοειδείς Αμβρόσιους / μπρέγιαννη κατερίνα
[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” special_effect=”overlay_fade-white” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”1428″]