Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χτες στο ΥΠΕΝ, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος προκειμένου να παρουσιάσουν μία πρώτη δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων, που ψηφίστηκαν χτες ως τροπολογία στη Βουλή.
Ο ΥΠΕΝ, κος Γ. Σταθάκης, παραδεχόμενος την σοβαρότητα της καταστροφής που έπληξε ειδικά την Ανατολική Αττική και την οποία χαρακτήρισε σοβαρότερη από τις πυρκαγιές του 2007, επισήμανε ότι με το νέο νόμο που προωθείται για το δομημένο περιβάλλον, οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά και δημοσίως, ενώ προβλέπονται υψηλά πρόστιμα τα οποία μεταφέρονται στην εφορία. Ο Υπουργός σημείωσε επίσης ότι πρόσφατα υπογράφηκε Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής, ελέγχου και έκδοσης των οικοδομικών αδειών.
Με αυτή θα αποτελέσει παρελθόν ο παραδοσιακός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, καθώς από τις 15 Οκτωβρίου θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες.
Όπως εξήγησε ο Υπουργός, με την εν λόγω τροπολογία, επιταχύνονται οι διαδικασίες παρεμβάσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες περιοχών (αναδασωτέες, κοντά στον αιγιαλό, ρέματα, ετοιμόρροπα κτίρια) ενώ τόνισε ότι το πλαίσιο αυτό θα είναι μεταβατικό έως ότου λειτουργήσουν τα Παρατηρητήρια Δόμησης και θα δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό να επιταχύνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις χωρίς να θίγεται η ισχύουσα διαδικασία που διενεργείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Η τροπολογία δίνει, επίσης, στην Αποκεντρωμένη τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις μέχρι το ποσό των 135.000 ευρώ καθώς και την επέκταση υφιστάμενων συμβάσεων κατά 50% εφόσον υπάρχει αντίστοιχη επιμήκυνση του έργου. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι η Αποκεντρωμένη θα έχει τη δυνατότητα, μέσα σε λίγο χρόνο, να εξασφαλίσει ιδιωτικό συνεργείο για τις κατεδαφίσεις.
Ο κος Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι θα γίνει προτεραιοποίηση των αυθαιρέτων που θα κατεδαφιστούν με αντικειμενικά κριτήρια και αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, θα ανακοινωθεί η λίστα των πρώτων 100 προς κατεδάφιση, τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων της Αττικής. Οι έως τώρα τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης αφορούν 3.150 ακίνητα (2.500 δασικά και 700 σε αιγιαλό).
Για τις κατεδαφίσεις θα δοθούν πόροι ύψους 5 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, εφόσον χρειαστεί, κατά παρέκκλιση του ορίου 2,5% ενώ όλες τις πληγείσες περιοχές θα κηρυχθούν αναδασωτέες Για το Μάτι, θα εκπονηθεί Ειδικό Χωρικό Σχέδιο το οποίο προβλέπεται από τη νομοθεσία του 2016 για φυσικές καταστροφές.
Ο Υπουργός Εσωτερικός, κος Π. Σκουρλέτης κατά την εισήγησή του σχολίασε ότι «οι υποδομές της χώρας είναι γερασμένες, έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Είμαστε στη φάση αναγκαίας ανανέωσής τους», προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός που είχε αρχίσει, πρέπει να επιταχυνθεί.
Αναφορικά με τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ο Υπουργός Εσωτερικών σχολίασε ότι επιβάλλεται ο ριζικός επανασχεδιασμός της, λέγοντας ότι το έχουν κάνει οι άλλες χώρες στο εξωτερικό και πρέπει να το κάνουμε και εμείς.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΝ, κος Σ. Φάμελλος, τόνισε πως οι Δασικοί Χάρτες αποτελούν το μεγάλο εργαλείο του πολεοδομικού σχεδιασμού και το Παρατηρητήριο που αφορά και στις αυθαίρετες κατασκευές και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας συνιστούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμπεριλάβουν και την εθνική στρατηγική για τα δάση και τον αιγιαλό και τις οικιστικές πυκνώσεις.
Όπως εξήγησε ο Αναπληρωτής ΥΠΕΝ, οι Δασικοί Χάρτες και στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική ανατέθηκαν την περίοδο του 2008, παραδόθηκαν στο 2010 και δεν αναρτήθηκαν. Αναρτήθηκαν οι Χάρτες μόνο σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα, Φυλή, Κηφισιά και Δροσιά με εκείνη τη διοικητική διαίρεση και αυτό γιατί μόνο αυτοί οι Δήμοι ενέταξαν τα οικιστικά όρια στους Δασικούς Χάρτες. Ο κος Φάμελλος σχολίασε πως μέσα στο 2018 θα έχει αναρτηθεί το σύνολο των δασικών χαρτών για την Αττική.
Πρόσθεσε επίσης ότι δυστυχώς στις πληγείσες περιοχές από την πυργκαγιά διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων όσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα του 2003 που καθορίζει τις χρήσεις γης και τα όρια στην περιοχή ενώ επισήμανε ότι στην έκταση στην οποία δυστυχώς βρέθηκαν οι σοροί πολλών συμπολιτών μας, οι χρήσεις γης προέβλεπαν ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορευόταν και η πρώτη και η δεύτερη κατοικία.