14.09.2018, 13:47 | εφσυν
Κυριάκος Μητσοτάκης (ΔΕΘ 2017): «Το πόρισμα το οποίο υπάρχει για την Τράπεζα Αττικής δεν πρέπει απλά να δοθεί στον εισαγγελέα, πρέπει ταυτόχρονα να δοθεί στη δημοσιότητα. Και είναι αδιανόητο να υπάρχουν υπονοούμενα ότι μια τράπεζα, η οποία μπορεί να έχει μια διοίκηση φιλική προς την κυβέρνηση, δίνει δάνεια, όχι με τραπεζικά κριτήρια.
Τέτοια ερωτηματικά και τέτοιες σκιές πάνω στο τραπεζικό μας σύστημα δεν μπορεί να υπάρχουν. Περιβάλλω με την εμπιστοσύνη μου τον κ. Στουρνάρα. Είναι δική του δουλειά να εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα κάνει τις σωστές επιλογές. Και εάν υπάρχει ένα απόστημα στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής, να σπάσει και να σπάσει μια ώρα αρχύτερα»
Τα ίδια λοιπόν τα λόγια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τότε την υπόθεση Καλογρίτσα, επιβάλλουν την πλήρη ανάσυρση και των σκανδαλωδών κομματικών δανείων από το αρχείο προκειμένου να σπάσουν όλα τα αποστήματα!
Κι όμως μόνο η σιωπή της ΝΔ «συνόδευσε» τις αγωγές της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και την απόφαση της Δικαιοσύνης να αναζητήσει ευθύνες για τα κομματικά θαλασσοδάνεια. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση κάνοντας χτες λόγο για «σκευωρίες» και «γκεμπελισμό», χωρίς τον παραμικρό σεβασμό έστω προς τους δικαστικούς λειτουργούς που διεξάγουν έρευνες για τις υποθέσεις διαφθοράς, διαπλοκής, απιστίας και οικονομικού εγκλήματος.
Ο Κ. Μητσοτάκης ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά αλλά και ο Β. Βενιζέλος προφανώς δεν είχαν αντιληφθεί το 2013 τι ακριβώς έλεγε το πόρισμα Καλούδη για τα επισφαλή δάνεια των κομμάτων ειδικά της Αγροτικής Τράπεζας! Δεν είχαν αντιληφθεί ούτε την τροπολογία τριών βουλευτών που ψηφίστηκε πριν προλάβουν να ασκηθούν οι επερχόμενες διώξεις. Μια τροπολογία που κατοχύρωσε προκαταβολικά την πλήρη ασυλία των τραπεζικών στελεχών στη διαδικασία παροχής δανείων που ξετίναξαν την Αγροτική και μεταφορτώθηκαν στις άλλες τράπεζες «κοκκινισμένα» και απλήρωτα. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Γ. Στουρνάρα, «το σύνολο των δανείων στα κόμματα την 31.12.2015 ήταν 407,203 εκατ. ευρώ (με τους τόκους). Προβλέψεις (ζημιές για τις τράπεζες) 213 εκατ. ευρώ» (πρακτικά Βουλής 11.10.2016).
Αντιδράσεις
Με επικριτικούς τόνους τα υπερδανεισμένα ΜΜΕ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αντιμετώπισαν την εισαγγελική κλήση σε απολογία όσων ευθύνονται και όσων κάλυψαν την παροχή επισφαλών δανείων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ. Μπορεί βέβαια το γεγονός ότι θα κληθούν οι πρώην ταμίες των κομμάτων να βολεύει τις σημερινές ηγεσίες, όμως αυτό δεν μειώνει ούτε την απιστία ούτε τις απλήρωτες δόσεις ούτε τους απλήρωτους τόκους.
Η υπόθεση έπρεπε κατά τη γνώμη συγκεκριμένων δημοσιογράφων να παραμείνει στο αρχείο μαζί με όλες τις άλλες υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Και είναι δημόσιο χρήμα τα «κόκκινα» αυτά δάνεια αν λάβει κανείς υπόψη τις κρατικές χρηματοδοτήσεις στα κόμματα, αλλά κυρίως τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών την ώρα που οι πολίτες ασφυκτιούσαν με τις περικοπές μισθών και συντάξεων.
Εντονα αντέδρασαν το ΚΚΕ που άδικα εμπλέκεται στην υπόθεση των μεγάλων «κόκκινων» δανείων, δεδομένου ότι πληρώνει κανονικά τις δόσεις, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει αποπληρώσει το σύνολο του δανείου του. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ήταν αυτό που άνοιξε τον δρόμο για τη δικαστική διερεύνηση για τα φέσια στις τράπεζες ύψους 220 εκατομμυρίων της Ν.Δ. και 200 εκατομμυρίων του ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που οι πολίτες φορτώνονταν με δυσβάσταχτα βάρη, οι τράπεζες έδιναν έναν πακτωλό χρημάτων στα δύο κόμματα, χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς να ενδιαφέρονται να αποπληρωθούν».
Από το Μαξίμου εκδόθηκε χθες ανακοίνωση που αναφέρεται στην αποτυχία των προσπαθειών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ «να θαφτούν οι ευθύνες τους για τα θαλασσοδάνεια σχεδόν μισού δισ. ευρώ, τώρα που η Δικαιοσύνη προχωρά ανεμπόδιστη στη διερεύνηση, αντί να ζητήσουν έστω μία συγγνώμη όχι μόνο για τα δάνεια, αλλά και για την κατάπτυστη τροπολογία του 2013 με την οποία απαλλάσσονταν όλοι οι υπεύθυνοι».
Το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον «για γκεμπελική τακτική σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων», τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «με δική του πρωτοβουλία» έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων. Ωστόσο, ο παραπάνω ισχυρισμός αποτελεί τη μισή αλήθεια, μια και ναι μεν έγινε ο έλεγχος επί προεδρίας Ευάγγ. Βενιζέλου, όμως αυτό έγινε γνωστό μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» (Απρίλης 2013). Ουδέποτε το πόρισμα δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ έναν χρόνο αργότερα, όταν η αρμόδια εισαγγελέας που ερευνούσε τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ το αναζήτησε, έλαβε μόνο κάποιες εκθέσεις με ελλιπή στοιχεία.
Η «Εφ.Συν.» στο χθεσινό ρεπορτάζ αναφέρθηκε στα ποσά, στο πόρισμα της εξεταστικής, στην απόφαση να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με διαφωνία μόνο της Ν.Δ., στην αμαρτωλή τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά, στην εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και στις τωρινές εισαγγελικές κλήσεις
Πορίσματα για… αρχείο
Η υπόθεση των θαλασσοδανείων τέθηκε στο αρχείο τον Απρίλιο του 2013 μετά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας για την εκ των προτέρων αμνήστευση των τραπεζικών στελεχών. Το διάστημα μέχρι την ψήφιση της τροπολογίας, είχε θαφτεί στα συρτάρια της εισαγγελίας για έναν ολόκληρο μήνα το πόρισμα Καλούδη. Ο εισαγγελέας το υπέβαλε στις 15 Μαρτίου 2013, αναμένοντας την έγκριση για να προχωρήσει σε άσκηση διώξεων. Ομως στις 18 Απριλίου ψηφίστηκε η τροπολογία ενώ το πόρισμα παρέμεινε στο συρτάρι.
Το 2015 μέσα στη Βουλή ο τότε υφυπουργός και σήμερα αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε ότι ο φάκελος τέθηκε στο αρχείο λόγω της συγκεκριμένης τροπολογίας του 2013.
Το 2016 προέβαλε ξανά το ενδεχόμενο ανάσυρσης της υπόθεσης από το αρχείο και άσκησης νέας ποινικής δίωξης για τα δάνεια των κομμάτων. Αυτό προέκυψε μετά και την ακρόαση στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα. «Ο εισαγγελέας κ. Αθανασίου ζήτησε -σύμφωνα με πληροφορίες- τα πρακτικά της κατάθεσης Στουρνάρα προκειμένου να διερευνήσει αν και κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα ανάσυρσης της υπόθεσης από το αρχείο αλλά και άσκησης δίωξης εκ νέου για τα δάνεια άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ» («Βήμα» -προ Μαρινάκη- 17/10/2016).
Διάλογοι από την κατάθεση Στουρνάρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων στις 11 Οκτωβρίου 2016:
Δ. Σταμάτης: Ο ν. 4146/13 έλεγε για την απενοχοποίηση των μελών Δ.Σ. τραπεζών ότι δεν αφορά κόμματα, έτσι δεν είναι;
Γ. Στουρνάρας: Δεν την έχω υπογράψει εγώ. Μπήκε από βουλευτές την τελευταία στιγμή και είναι εκ του περισσού (!). Αλλά, δεν αφορά δάνεια στα κόμματα, διότι τα κόμματα δεν ανήκουν στη γενική κυβέρνηση.
Σ. Φάμελλος: Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα. Αφού με αντίθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη.
Σπ. Λάππας: Δεν συνιστά απιστία για τις διοικήσεις των τραπεζών η σύναψη δανείων χωρίς εγγυήσεις με τα κόμματα;
Γ. Στουρνάρας: Οπως όλοι έτσι και τα κόμματα οφείλουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.