09.01.2019, 20:06 | efsyn.gr
Σαφή θέση για το αν διατηρεί ή όχι την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει από τον Πάνο Καμμένο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή. Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού OPEN TV και στην Έλλη Στάη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. δεν θα άρει την εμπιστοσύνη, αλλά τόνισε πως σε αντίθετη περίπτωση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Mea culpa η λάθος επιλογή προσώπων είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.
«Δεν θα άρει την εμπιστοσύνη ο Καμμένος»
«Θα έρθει μεθαύριο στο Μαξίμου και θα πάρει πιστεύω μια σαφή θέση και ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη», δήλωσε σχετικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αν δεν το κάνει θα μετρηθούμε στη Βουλή».
Σε ερώτηση, δε, για το αν διαθέτει 151 βουλευτές σε περίπτωσης άρσης εμπιστοσύνης από τον Π. Καμμένο είπε: «Δεν μπορώ να γνωρίζω. Αυτό που ξέρω είναι ότι πρώτον είναι μεγάλο βάρος για να το αναλάβει ο κυβερνητικός μου εταίρος και δεν θα το αναλάβει. Θα καταγράψει ορθώς την πολιτική του διαφωνία, αλλά αν το κάνει θα πάμε στη Βουλή και οι βουλευτές θα αποφασίσουν και θα πάρουν την ευθύνη τους».
Ο πρωθυπουργός τόνισε άλλωστε πως «δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανένας» για τη διαφοροποίηση στο Μακεδονικό, αφού όπως εξήγησε έχει αυτή τη στάση εδώ και χρόνια.
Επίσης, παρατήρησε πως η δήλωση του δεν σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης. «Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα το κάνει και πιστεύω ότι δεν θα ρίξει νερό στο μύλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν θα διευκολύνει τα σχέδια τους. Αυτό θα του ζητήσω στη συνάντηση της Παρασκευής».
Άμεσα θα κινήσω τη διαδικασία
Όσον αφορά τον χρόνο που θα φέρει στην ελληνική Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός απάντησε πως αυτό θα γίνει άμεσα μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία στην ΠΓΔΜ και κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στην ελληνική πλευρά.
«Έχω σκοπό άμεσα, μόλις ψηφιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει κοινοποίηση στο υπουργείο Εξωτερικών και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «άμεσα θα δώσω το αποτέλεσμα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κόμματα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής για να κινηθούν οι διαδικασίες».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία θα ολοκληρωθεί απ’ τη γείτονα αλλά προειδοποίησε για το ενδεχόμενο που δεν κυρωθεί από την ελληνική Βουλή ότι «η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς» και ότι θα υπάρχει ζημιά.
«Αν θεωρούμε ότι αυτό θα είναι το όφελος της χώρας ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του, όπως θα πάρουμε κι εμείς», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το αν θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο, ο πρωθυπουργός απάντησε «προφανώς» και εξήγησε: «Έχω την αίσθηση ότι δεν θα κάνουν πάνω από μια εβδομάδα να μας κοινοποιήσουν το αποτέλεσμα. Φαντάζομαι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας».
Όσο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, είπε ότι αυτό θα γίνει «σε μεταγενέστερο χρόνο», που θα εξαρτηθεί και από το ίδιο το ΝΑΤΟ. Εξάλλου, πρόσθεσε, πρέπει βέβαια πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία και στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Το Μακεδονικό μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες μου
Στην αρχή της συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η λύση του Μακεδονικού είναι μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι τώρα θητείας μου».
«Αν το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η έξοδος από τα μνημόνια το δεύτερο πιο σημαντικό ήταν η αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές στερέωμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, υπογράμμισε πως το Μακεδονικό «δεν είναι ένα θέμα που έχει διχάσει τελευταία την κοινή γνώμη, αλλά ένα πρόβλημα άλυτο εδώ και χρόνια {…} που αποτελεί βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας»
Σχετικά με το ενδεχόμενο να μην τηρηθεί από την άλλη πλευρά η συμφωνία αν εκλεγεί κάποια άλλη κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας και ότι «αφήνει κανένα περιθώριο».
Παράλληλα άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι η στάση του υπαγόρευθηκε από μικροκομματικά συμφέροντα.
«Εγώ δεν περίμενα τη συμφωνία του κ. Λεβέντη στο θέμα αυτό, περίμενα όμως ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είχε αυτή τη συμπεριφορά με μοναδικό κριτήριο τα εσωκομματικά και το πρόσκαιρο όφελος», είπε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε, «όταν ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο η συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλεύσει την κυβέρνησή μου να ακολουθήσει την εθνική γραμμή του 2007. Όταν είδε ότι ακολουθούσε αυτή τη γραμμή συνεχώς ανέβαζε τον πήχη».
«Μετά», συνέχισε,«έβαλε τον πήχη στο erga omnes, μετά τη συνταγματική αλλαγή, μετά να τα κάνουν όλα πρώτα εκείνοι και μετά ανακάλυψε ότι υπάρχει ζήτημα εθνότητας».
Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η στόχευση είναι η προσφυγή στις κάλπες να γίνει τον προσεχή Οκτώβριο.
«Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου, είναι ένδειξη σταθερότητας» απάντησε και τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση σε πείσμα πολλών θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που το σύνταγμα της δίνει το δικαίωμα να κυβερνά».
«Εύχομαι να είναι όλοι αθώοι, αλλά δεν θα κουκουλώσω υποθέσεις»
Ερωτηθείς για το σκάνδαλο της Novartis ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως είναι ένα από τα «μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης».
«Αυτό που είναι απολύτως εμφανές είναι ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να φτάσει έως το τέλος. Μίλησα για τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Προφανώς υπάρχει πολιτική ευθύνη των υπουργών. Για τις ποινικές είναι αρμόδια η Δικαιοσύνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός σημείωσε «έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι παρέμβαση η επιστολή Πολάκη και η μήνυση Σαμαρά σε δικαστικούς, η διαρκής στοχοποίηση, οι απειλές δεν είναι απειλές;».
Ο πρωθυπουργός, πάντως, χαρακτήρισε λάθος την κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να δημοσιοποιήσει την επιστολή του για τις κωλυσιεργίες δικαστικών σε υποθέσεις στον χώρο της Υγείας.
«Υπάρχουν καθυστερήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη. Πρέπει να σταθούμε λίγο υπεράνω. Είναι δύσκολο όταν υπάρχουν αντιδράσεις και αντιδικίες. Όταν καλλιεργούμε όλοι μας ένα κλίμα καχυποψίας τότε αυτό είναι πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατία» είπε ο πρωθυπουργός.
Εκτίμησε, ακόμη, ότι δεν είναι πιθανό να υπάρχουν ενδείξεις ενοχής και για τους οκτώ, όμως τόνισε ότι το ζήτημα έφτασε στη Βουλή εξαιτίας «ενός άθλιου νόμου» τον οποίο «θα αλλάξουμε με τη συνταγματική αναθεώρηση».
Άφησε, πάντως, και αιχμές λέγοντας «από αυτούς τους οκτώ βλέπω συγκεκριμένους να είναι συνεχώς στην πρίζα και στα κάγκελα».
«Εύχομαι όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση και είναι πολιτικοί μου αντίπαλοι να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι. Δεν θα είμαι, όμως, εγώ αυτός που θα κουκουλώσει υποθέσεις».
Δεδομένες οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της οικονομίας, ο πρωθυπουργός έκανε ένα μίνι απολογισμό του μέχρι τώρα έργου της κυβέρνησης σημειώνοντας τη μείωση της ανεργίας, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.
«Η οικονομία είναι το πιο μεγάλο επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης», τόνισε εξηγώντας πως «παρέλαβε μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και έφερε ξανά την ανάπτυξη».
Σε ερώτηση, δε, για το αν σκοπεύει να επαναφέρει την 13η σύνταξη ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.
«Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στα πλαίσια όμως των δημοσιονομικών συνθηκών να δώσει ό,τι καλύτερο στην κοινωνία. Σήμερα δεν μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα», είπε και συμπλήρωσε πως «όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες».
Όσο για το ποιος ευθύνεται που η χώρα οδηγήθηκε σε καθεστώς μνημονίων, ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση Καραμανλή κάνοντας λόγο για δεδομένες και μεγάλες ευθύνες.
Το mea culpa
Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και σε ερώτηση για το τί θα έλεγε ο ίδιος ως «mea culpa». «Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων» είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.