Μπορεί να πέρασε στα “ψιλά”, λόγω Novartis, αλλά ήταν μία πολύ σημαντική είδηση της εβδομάδας που μας πέρασε.
Η είδηση αυτή, ήταν η παρουσία και ομιλία, του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο περίφημο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών “Μάρκος Δραγούμης” (ΚΕΦΙΜ), την προηγούμενη Παρασκευή. Μια ομιλία που έκλεισε, με πανηγυρικό τρόπο, την εκδήλωση στην Παλιά Βουλή, με τίτλο: “Ελλάδα 2021 – Ατζέντα για την Ελευθερία και την Ευημερία”. Σε αυτή του την ομιλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχάρη το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, για την «ποιότητα της δουλειάς και την τόλμη με την οποία εκφράζει τις ιδέες του», ενώ το χαρακτήρισε και «ανάσα ορθού πολιτικού λόγου».
Ωραία, όλα αυτά.
Πάμε τώρα να δούμε ποιες είναι αυτές οι ιδέες (είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του) που το ΚΕΦΙΜ, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, εκφράζει με τόση «τόλμη» και πόσες ανάσες -κανονικές, όχι "ορθού πολιτικού λόγου"- θα μπορούμε να πάρουμε, αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση και εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές.
Εργασιακά:
Ωράριο: Τα εργασιακά δικαιώματα, είναι θα λέγαμε, η ναυαρχίδα των “φιλελεύθερων” προτάσεων του ΚΕΦΙΜ, αρχίζοντας από το ωράριο-τρόμπα των εργαζομένων. Όπως διαβάζουμε, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, για τον ιδιωτικό τομέα προτείνει «καθορισμό γενικού μέσου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας 40 ωρών για περίοδο τεσσάρων μηνών με ημερησία ανάπαυση τουλάχιστον 11 ωρών». Όπως εξηγούν παρακάτω οι “ιεροεξεταστές” του ΚΕΦΙΜ: «Αυτονόητο είναι ότι το ημερήσιο ωράριο των εργαζομένων θα μπορεί να αυξομειώνεται όταν ειδικές περιστάσεις το επιβάλλουν». Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο εργαζόμενος, ανάλογα με τις ορέξεις και τις ανάγκες του εργοδότη του, θα εργάζεται τη μία μέρα 3 ώρες, την επόμενη 10, τη μεθεπόμενη 7 κ.λπ., αρκεί να συμπληρώνει 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Έτσι, όπως πάλι επεξηγεί το ΚΕΦΙΜ στις προτάσεις του, «στην περίπτωση αυτή, στο μέτρο που δεν γίνεται υπέρβαση του μέσου εβδομαδιαίου ωραρίου των 40 ωρών δεν θα δημιουργείται υπερωρία». Επίσης, για κερασάκι στην τούρτα, το ΚΕΦΙΜ προτείνεται «η αναμόρφωση των ρυθμίσεων για την εργασία την Κυριακή».
Απολύσεις: Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από τότε που ο Τομεάρχης της ΝΔ για τα εργασιακά, Γιάννης Βρούτσης είχε επιτεθεί την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για το «απαράδεκτο βέτο τις ομαδικές απολύσεις». Και αυτό το πρόβλημα λύνεται με τις προτάσεις του ΚΕΦΙΜ, το οποίο δε μένει μόνο εκεί. Εκτός από τις ομαδικές απολύσεις, προτείνει και την «υιοθέτηση του μέτρου της αιτιολογημένης απόλυσης». Δηλαδή, όπως εξηγεί, «στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι αποτελεί επαρκή λόγο απόλυσης η μη ικανοποιητική απόδοση του εργαζόμενου, η παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων, η παραπτωματική συμπεριφορά, καθώς και οι οικονομικές, παραγωγικές, οργανωτικές και τεχνολογικές ανάγκες της επιχείρησης».
Όπως εύκολα μπορεί ακόμα και ένας αδαής στο εργασιακό δίκαιο να καταλάβει, αν εφαρμοστεί η “αιτιολογημένη απόλυση”, ο εργοδότης θα έχει βρει το παραθυράκι που χρειάζεται ώστε να απολύει όποτε θέλει, χωρίς… να δίνει δεκάρα σε κανέναν.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα εργασιακά ζητήματα, και όπως θα έχετε καταλάβει διαβάζοντας μέχρι στιγμής, είναι περιττό, για την οικονομία της συζήτησης, να αναφέρουμε τις θέσεις του ΚΕΦΙΜ για την εργασία στο δημόσιο, τις απεργίες και το συνδικαλισμό. (Για τον κατώτατο μισθό υπάρχει bonus βίντεο παραγωγής του ΚΕΦΙΜ, στο τέλος του κειμένου).
Συνταξιοδοτικό:
Σχετικά με τη “μεταρρύθμιση” του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού συστήματος, πρέπει να ομολογήσουμε πως η ΝΔ έχει ήδη προλάβει το ΚΕΦΙΜ. Έτσι η επαναδιατύπωση, ή μάλλον η ακριβής αντιγραφή του περιβόητου “ασφαλιστικού Πινοσέτ” και από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, δεν προκαλεί κάποια έκπληξη.
Βέβαια το ΚΕΦΙΜ, επιλέγει έναν πολύ ωραίο τίτλο για περιτύλιγμα. Ονομάζει την πρότασή του για το συνταξιοδοτικό ως: “Αλλαγή φιλοσοφίας, αποκατάσταση του προγραμματισμού ζωής”, αντί για “Τελεταί Μπούκουρας”, για παράδειγμα.
Μεταξύ άλλων, το ΚΕΦΙΜ προτείνει:
– Μέτρα πίεσης για επιστροφή στην εργασία όσων συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, όπως η καταβολή εισφοράς στις πρόωρες συντάξεις μέχρι τα 67 (δηλαδή περικοπή συντάξεων). – Τρεις πυλώνες ασφάλισης (ένας από τους τρεις θα είναι ιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή “ασφαλιστικό Πινοσέτ”). – Τα αποθεματικά των ταμείων (αυτών που εξαΰλωσε το PSI του Βενιζέλου) να διατίθενται για επενδύσεις. – Οι ασφαλισμένοι θα συμμετέχουν στη συνολική προσπάθεια και στο αναπτυξιακό ρίσκο, γνωρίζοντας ότι θα έχουν καλύτερες συντάξεις αν η εθνική οικονομία πάει καλά.
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό των “μεταρρυθμιστικών” προτάσεων του ΚΕΦΙΜ. Προτάσεις βγαλμένες από τα πιο τρελά όνειρα των πιο σκληροπυρηνικών στελεχών του ΔΝΤ.
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση αυτή, δείχνει πως η ΝΔ δε μένει στο παρελθόν, όπου μαζί με το ΠΑΣΟΚ διοργάνωναν πάρτι με πολυεθνικές, απομυζώντας το δημόσιο ταμείο και χρεοκοπώντας, εν τέλει, τη χώρα.
Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, βλέπει στο μέλλον και επιθυμεί να αποτελειώσει ότι απέμεινε όρθιο από τα καταστροφικά μνημόνια. Αρχίζοντας με τα διαχρονικά θύματα των πολιτικών της. Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, συνηγορούν τελικά πως η προοπτική του να γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός, θα είναι σα να παντρεύει νεκροθάφτης.
ΥΓ. Διαβάζοντας αυτό το κείμενο, μπορεί να πιάσατε τον εαυτό σας να διερωτάται πού έχετε ξανακούσει πρόσφατα για το ΚΕΦΙΜ. Ίσως το παρακάτω βιντεάκι κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού, να φρεσκάρει τη μνήμη σας:
ΥΓ2. Συντάκτες της… απορρυθμιστικής πρότασης του ΚΕΦΙΜ, είναι οι Τάσος Αβραντίνης, Κώστας Δημόπουλος, η γνωστή και ως “ιέρεια των απολύσεων”, Μιράντα Ξαφά, ο Πλάτων Τήνιος, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας (πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής) και οΡοδόλφος Δρακούλης (μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων).