Η κυβέρνηση αναμένεται να εξαπολύσει γενική κατά μέτωπο επίθεση κατά των μνημονιακών μέτρων με άμεσο στόχο όχι απλώς την ανακούφιση αλλά και την ανάταξη σε σημαντικό βαθμό των εισοδημάτων της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών που επλήγησαν από τη δεκαετή οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναδειχθούν σε όλη τους την έκταση και το βάθος οι μεγάλες διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν μεταξύ του πυρήνα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συμφερόντων της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού.
Υπό την καθοδήγηση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα –προτού φύγει για το σημαντικό ταξίδι στην Κίνα– το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες την προετοιμασία εναλλακτικών σεναρίων οικονομικών μέτρων άμεσης εφαρμογής. Μέτρων που θα υλοποιούν και θα εμβαθύνουν τη νέα οικονομική πολιτική που ξεκίνησε με τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα τον περασμένο Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ και προωθούνται συνεχώς με τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά μέτρα.
Η ύπαρξη υψηλότατων πρωτογενών πλεονασμάτων και για το 2019 –σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης– δίνει τη δυνατότητα εμπροσθοβαρών μέτρων δημοσιονομικής επέκτασης. Πολύ απλά, αντί να μοιράζεται το πλεόνασμα μετά το τέλος του 2019, θα δοθεί από τώρα και μάλιστα με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Η επιβεβαίωση από την ΕΛΣΤΑΤ την περασμένη εβδομάδα ότι παρά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος το 2018 αλλά και την καταβολή αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια υπήρξε υπερπλεόνασμα 900 εκατομμυρίων ευρώ πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος των 3,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ (που πηγαίνουν στο μαξιλάρι για αποπληρωμή του χρέους) επιτάχυνε την επεξεργασία των σχετικών σεναρίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει υπολογίσει ότι το 2019 η επίδοση των δημόσιων οικονομικών θα είναι ακόμη καλύτερη και το πρωτογενές υπερπλεόνασμα μεγαλύτερο, δεδομένης της επιτάχυνσης της ανάπτυξης στο 2,4% από το 1,9%. Αν επίσης ληφθεί υπόψη ότι μεγαλύτερη ανάπτυξη σημαίνει περαιτέρω μείωση της ανεργίας, περισσότερα και μεγαλύτερα εισοδήματα, άρα και μεγαλύτερη κατανάλωση, προκύπτει αβίαστα ότι θα υπάρξουν και υψηλότερες φοροεισροές. Και από τη φορολογία εισοδήματος και από τον ΦΠΑ.
Αμεση εφαρμογή μόνιμων μέτρων
Αν η προώθηση των μέτρων άμεσης εφαρμογής είναι ο πρώτος άσος, η προώθηση και επιπλέον μέτρων πέραν αυτών που έχουν διαρρεύσει είναι ο δεύτερος. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και κάποια άλλα, τα οποία χαρακτηρίζονται πολύ σημαντικά για την πορεία της οικονομίας καθώς και για την ενίσχυση των θυμάτων της κρίσης και των μνημονίων, αλλά τα κρατούν μυστικό εφτασφράγιστο στο Μαξίμου γιατί πρέπει να υπάρξει προηγουμένως συνεννόηση με την Κομισιόν.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον ακραίο νεοφιλελεύθερο λόγο και τις απροκάλυπτα αντικοινωνικές θέσεις του (απολύσεις από το δημόσιο, κατάργηση οκταώρου κ.λπ.) θα αναγκαστεί πλέον να πάρει θέση για όσα θα προωθηθούν άμεσα και αυτό εκτιμάται ότι θα είναι ο τρίτος άσος για την κυβέρνηση.
Τα προτεινόμενα μέτρα:
• Δεν θα εξαγγελθούν απλώς αλλά θα εφαρμοστούν αμέσως
• Δεν θα είναι εφάπαξ αλλά μόνιμης εφαρμογής.
Η προώθησή τους θα χαράξει βαθύτερα τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας και της Νέας Δημοκρατίας και εκτιμάται ότι θα γίνει ευρύτατα αντιληπτή η αντικοινωνική νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ που στρέφεται κατά της πλειονότητας της κοινωνίας. Και αυτός είναι ο τέταρτος άσος του Αλέξη Τσίπρα, μιας και το περιβάλλον Μητσοτάκη και ο ίδιος θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την αντιπαράθεση της «κλειδαρότρυπας» που κατά κόρον εφαρμόζει η ΝΔ και θα αποκαλυφθεί η ρηχότητα της νεοφιλελεύθερης συνταγής καθώς όλα αυτά θα συζητηθούν δημόσια ενώπιος ενωπίω στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα και την επανέναρξη της λειτουργίας της Βουλής θα κατατεθεί προς ψήφιση, πέραν των νομοσχεδίων για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, και νομοσχέδιο με όλα τα νέα οικονομικά μέτρα αλλά και την κατάργηση του νόμου που αφορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από 1/1/2020. Και βεβαίως μια πρώτη, σκληρή γεύση της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης θα πάρει η μείζων αντιπολίτευση αν τελικώς αποπειραθεί να κάνει προσωπική μομφή κατά Πολάκη.
1] Μείωση φόρων και ΕΝΦΙΑ
Αναμένεται να θεσμοθετηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα:
ΕΝΦΙΑ. Θα υπάρξει άμεση μείωση. Ειδικότερα, τα εκκαθαριστικά που θα πάρουν στα χέρια τους εφέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αναγράφουν χαμηλότερο φόρο. Η συνολική μείωση για το 2019-2020 θα είναι μεσοσταθμικά 20% και αν συνυπολογιστεί και η μεσοσταθμική μείωση του 2018-2019 κατά 10% έχουμε την πλήρη υλοποίηση της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για τη μέχρι το 2021 μεσοσταθμική μείωση κατά 30% από το 2019.
ΦΠΑ. Η μείωση των συντελεστών κατά μία ή δύο μονάδες μέχρι το 2011 θα πραγματοποιηθεί άμεσα από το τρέχον έτος. Ετσι ο ανώτατος συντελεστής από 24% θα μειωθεί στο 23 ή 22% –ανάλογα με τη βιωσιμότητα των σχετικών σεναρίων– και ο χαμηλότερος τουλάχιστον στο 13%. Επίσης θα υπάρξει μετάταξη προϊόντων ευρείας κατανάλωσης στον χαμηλό συντελεστή.
ΦΠΑ στην εστίαση: Θα επανέλθει στο 13% από το 24%.
ΦΠΑ νησιών: Θα διατηρηθεί ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής και μετά την 30ή Ιουνίου 2019.
Φορολογία εισοδήματος: Θα μειωθεί ο χαμηλότερος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος από το 22 στο 20% για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους.
Μείωση της εταιρικής φορολογίας: Είχε εξαγγελθεί στη Θεσσαλονίκη η μείωση κατά μία μονάδα ετησίως μέχρι το 25%. Το 2018 ήταν 28% και μάλλον η μείωση θα επιταχυνθεί και ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 26%.
2] Δέκατη τρίτη σύνταξη και αναδρομικά
Εξετάζονται επίσης οι δημοσιονομικές αντοχές για:
Φορολογία καυσίμων: Η μεγάλη άνοδος της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης αλλά και τα αυξημένα έσοδα λόγω του παρατεταμένου χειμώνα τροφοδοτούν σενάρια μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
13η σύνταξη: Η επιβάρυνση είναι ιδιαιτέρως υψηλή και εξετάζεται πιθανώς η μερική επαναφορά.
Αναδρομικά συνταξιούχων: Εξετάζεται η απόδοση των αναδρομικών, βάσει και δικαστικών αποφάσεων για την περίοδο που υπάρχει νομοθετικό κενό έως το καλοκαίρι του 2016 που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου
Ομως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές υπάρχουν –πέραν των όσων έχουν διαρρεύσει– και μέτρα-έκπληξη τα οποία το Μαξίμου φυλάει ως εφτασφράγιστο μυστικό, μέτρα που θεωρούνται ικανά να αφήσουν βαθύ πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Πάντως και αυτά τα μέτρα θα έρθουν προς ψήφιση πριν από τις ευρωεκλογές. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν εντατικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
3] Ο αντιλαϊκός Μητσοτάκης
Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού άσο στο μανίκι θεωρούν επίσης… τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκτιμάται ότι καθώς η εκλογική μάχη θα φουντώνει ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας θα πέφτει σε «λάθη» που θα αποκαλύπτουν τον πραγματικό –νεοφιλελεύθερο και ακροδεξιό– χαρακτήρα της πολιτικής και των προθέσεών του. Ενδεικτικά αναφέρεται το φιάσκο με το δώρο Χριστουγέννων, από το οποίο πάντως στο Μαξίμου θεωρούν ότι διευκολύνθηκε να δραπετεύσει με το θέμα που δημιουργήθηκε μετά τη γνωστή ανάρτηση Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στ. Κυμπουρόπουλου. Στην ίδια λογική και ενώ η ΝΔ ρίχνει όλους τους προβολείς στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν στενά τις δημόσιες δηλώσεις ακραίων της ΝΔ όπως ο αντιπρόεδρός της Αδωνης Γεωργιάδης και η γνωστή ακροδεξιά ομάδα.
Εκτιμάται επιπλέον ότι θα πολλαπλασιαστούν υπό το βάρος της δημόσιας αντιπαράθεσης οι αντικοινωνικές – νεοφιλελεύθερες τοποθετήσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
4] Προοδευτική Συμμαχία Vs Δεξιά
Με τη θέσπιση θετικών μέτρων από τη μια και την προβολή των αρνητικών της ΝΔ εκτιμάται ότι η διαχωριστική γραμμή πρόοδος – συντήρηση, Δεξιά – Προοδευτική Συμμαχία θα γίνεται όλοι και πιο ευκρινή προϊούσης της εκλογικής μάχης. Αναμένεται ότι αναπόφευκτα θα τεθεί σε μεγάλη έκταση και σε βάθος το δίλημμα «με τους πολλούς ή με τις ελίτ». Αυτό θα πει ότι πολύ περισσότεροι ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες έχοντας συνειδητοποιήσει τι θα σημάνει η επικράτηση Μητσοτάκη.
Στην εκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα δεσπόζει το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα καλύψει με εκδηλώσεις και ομιλίες όλη την Ελλάδα, σε μια μετωπική πολιτική αντιπαράθεση με τον Κυριάκο με φόντο τη ριζική αντίθεση των προθέσεων και των προγραμμάτων των δύο πλευρών.
Πηγή: Documento