Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με το θέμα του ορισμού νέας δικαστικής ηγεσίας, με φόντο τις εθνικές εκλογέςτης 7ης Ιουλίου.
Η έντονη κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης έχει τροφοδοτηθεί από τις σφοδρές αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ (με τη συνδρομή των φιλικών τους μέσων ενημέρωσης), στη νόμιμη διαδικασία επιλογής προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Σήμερα, Πέμπτη, η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να προχωρήσουν οι διαδικασίες, έστειλε επιστολή-πρόσκληση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εν λόγω θέμα.
Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία απάντησε αρνητικά, υποστηρίζοντας -μέσω του τομεάρχη Δικαιοσύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου- ότι «δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία», επικαλούμενη εκ νέου τις απόψεις «διακεκριμένων συνταγματολόγων και καθηγητών Νομικής».
«Αποκαλυπτική» η απάντηση
Ακολούθως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, χαρακτήρισε ως «αποκαλυπτική των προθέσεών της» την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συναινέσει στο θέμα της επιλογής των προσώπωνπου θα στελεχώσουν κορυφαίες θέσεις στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.
«Οι μάσκες έπεσαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Aplha, συμπληρώνοντας ότι θα προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες για τον ορισμό νέας δικαστικής ηγεσίας.
«Αυτή δεν είναι υπηρεσιακή, είναι μία κανονική κυβέρνηση που ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της», είπε επίσης με νόημα ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η Βουλή δεν έχει διαλυθεί.
Επίσης, διέψευσε ότι η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις σε ανώτατους δικαστές να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, σημειώνοντας ότι «αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά…». Τόνισε επίσης ότι αντιλαμβάνεται τη σκοπιμότητα των σχετικών δημοσιευμάτων που εμφανίζονται πριν από τις εκλογές.
Μετά την παρέμβαση του στον Alpha, ο υπουργός προχώρησε σε σχετική δήλωση (ακολουθεί στο τέλος του παρόντος κειμένου).
Η ανάμειξη του ΠτΔ
«Δεν σχολιάζω διαρροές ή ρεπορτάζ που αφορούν στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε επίσης ο κ. Καλογήρου στον τ/σ Alpha, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που μιλούν για διστακτικότητα του Προκόπη Παυλόπουλου.
Τόνισε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολιτική εμπειρία και ξέρει να κρατά τις δέουσες αποστάσεις.
Σημειώνεται ότι δημοσιεύματα έφερναν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διατεθειμένο να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης αν δεν υπάρχει διακομματική συναίνεση.
Από το πρωί της Πέμπτης, πάντως, πηγές της ΠτΔ διέψευδαν κατηγορηματικά ότι ο κ. Παυλόπουλος παρενέβη στο θέμα επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
«Δεν υπήρξε καμία επαφή με κανέναν. Τα όσα διοχετεύθηκαν στον Τύπο δεν μας αφορούν», σχολίαζαν, τονίζοντας ότι ότι ποτέ δεν υπήρξε συνάντηση ή τηλεφωνική επικοινωνία του Προκόπη Παυλόπουλου με τον πρωθυπουργό ούτε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε οποιοδήποτε μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να συζητήσει για τον ορισμό της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, κίνηση αυτονόητη και καθόλα νόμιμη αφού πρόκειται για απόφαση ειλημμένη από τη διάσκεψη των προέδρων.
Μαξίμου: Δεν θέλουν την τήρηση του νόμου
Την ίδια ώρα, το γραφείου του πρωθυπουργού, με σχετική ανακοίνωσή του, διερωτάται γιατί η Ν.Δ. αρνείται τη συναινετική επιλογή, καθώς και ποια σχέση μπορεί να έχει αυτή η τοποθέτηση με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της.
Η ανακοίνωση του Μαξίμου
Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση.
Η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της Συνταγματικής νομιμότητας.
Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε;
Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;
Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός.
Παρέμβαση εισαγγελέων
Από την πλευρά της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος χαρακτήρισε την αντιπαράθεση που υπάρχει ως «απαξιωτική».
Μεταξύ άλλων, κάλεσε τους εκπροσώπους του πολιτικού αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου να παύσουν να προσβάλουν τη δικαιοσύνη και τους ταγούς της προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων
Διαβάστε ΕΔΩ τη σχετική ανακοίνωση.
Ευρύτερη συναίνεση ζήτησε η Γεννηματά
Πριν την αρνητική απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, στο θέμα είχε τοποθετηθεί η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι «η διακομματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ούτε αντιμετωπίζει ούτε διορθώνει τη θεσμική ακροβασία που επιχειρείται».
Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τόνισε με νόημα ότι «η διασφάλιση της ανεξαρτησίας και του κύρους της Δικαιοσύνης, απαιτεί αξιοκρατική επιλογή για την ηγεσία της με ευρύτερη συναίνεση. Τα δικομματικά παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη, πρέπει τώρα να σταματήσουν».
Για προεκλογικά παιχνίδια μιλά το ΚΚΕ
Τη σταθερή διαφωνία του με τον διορισμό της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση εξέφρασε το ΚΚΕ.
Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «διαφωνεί σταθερά με το διορισμό της ηγεσίας των δικαστηρίων απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση, πολύ περισσότερο όταν αυτό επιχειρείται να γίνει κατά την προεκλογική περίοδο και σε συνεννόηση μεταξύ των δύο κομμάτων. Γι’ αυτό το λόγο και στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση για να αλλάξει το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς».
Και καταλήγει αναφέροντας πως την πρόταση του ΚΚΕ «αρνήθηκαν όλα τα άλλα κόμματα που τώρα αξιοποιούν το ζήτημα για να παίζουν τα διάφορα πολιτικά προεκλογικά τους παιχνίδια».
Δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου
Είναι γνωστό ότι σήμερα το πρωί απέστειλα επιστολή στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τον ορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων.
Με την κίνηση αυτή δεν αμφισβητούνταν η εξουσία της κυβέρνησης να ορίσει η ίδια όπως προβλέπεται ρητά στο Σύνταγμα την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, αλλά γινόταν μια ύστατη προσπάθεια κατασίγασης των παθών και θεσμικής νηφαλιότητας γύρω από το σχετικό ζήτημα. Κι αυτό προκειμένου να πάψει να δίνεται η εικόνα ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «προίκα» της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας για την οποία διαγκωνίζονται μεταξύ τους τα κόμματα.
Αντί, λοιπόν, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να συγκλίνει στην αναγκαία από τα πράγματα συνεννόηση, επέλεξε, δια του Τομεάρχη Δικαιοσύνης του κόμματός του κ. Παναγιωτόπουλου, να απαντήσει με τρόπο απαξιωτικό για τον ελληνικό λαό και τους θεσμούς της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας.
Η ΝΔ φαίνεται να παραγνωρίζει την ειδική συνταγματική πρόβλεψη για την επιλογή της ηγεσίας των δικαστηρίων και επιλέγει να αντιμετωπίζει αυτήν σαν να υπάγεται σε διατάξεις που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους, θεωρώντας ότι εφαρμόζεται εν προκειμένω ο νόμος 2190/1994, που απαγορεύει τους διορισμούς σε προεκλογική περίοδο.
Παρόλα αυτά, ήδη από το πρωί έχουμε επισημάνει το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ότι η διαδικασία προεπιλογής των δικαστών που μπορούν να οριστούν στην κορυφή των ανωτάτων δικαστηρίων από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής μπορεί να παραλειφθεί όταν η τελευταία αδυνατεί να συνεδριάσει επειδή έχει διαλυθεί η Βουλή. Αν λοιπόν θα μπορούσε η ηγεσία της Δικαιοσύνης να οριστεί χωρίς άλλο ουδέν ενώ η Βουλή θα είχε διαλυθεί, τότε δεν αμφισβητείται ότι αυτό μπορεί να γίνει τώρα από μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να κυβερνά έχοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Όμως, με την απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτεται, αφού δεν διστάζει να προδικάσει μελλοντικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στην περίπτωση που θα ερχόταν ενώπιον αυτού αίτηση ακύρωσης των Προεδρικών Διαταγμάτων περί ορισμού της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, προσβάλλοντας περαιτέρω την ελευθεροφροσύνη των δικαστικών λειτουργών της χώρας.
Δυστυχώς, το προσκλητήριο ωριμότητας που απηύθυνα σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίφθηκε. Διαψεύδονται έτσι οι ελπίδες του νομικού κόσμου και των δικαστικών ενώσεων, που φάνηκε να το επικροτούν, από την αλαζονεία της ΝΔ που συμπεριφέρεται λες και έχουν ήδη διενεργηθεί και έχουν ήδη κερδηθεί οι επερχόμενες εθνικές εκλογές, προσβάλλοντας εντέλει τον ίδιο τον ελληνικό λαό.