Η ανατροπή του αποτελέσματος των ευρωελογών είναι ανοιχτή και επιτεύξιμη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι είτε μία προοδευτική κυβέρνηση είτε μία συντηρητική που θα γυρίσει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.
Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν μπορεί να ανατραπεί το προβάδισμα των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων που απέκτησε η Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Όπως τόνισε, το αποτέλεσμα εξαρτάται από τον ελληνικό λαό, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τελείως διαφορετική εκλογική αναμέτρηση.
Η αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου αφορά το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με ποιο σχέδιο και με ποιο πρόγραμμα, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «είναι ένα διακύβευμα ανοιχτό και εφικτό».
Επίσης εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν επαναληπτικές εκλογές, καθώς «όποιος βγει πρώτο κόμμα και πάρει το μπόνους των 50 εδρών, θα κάνει κυβέρνηση» με τη συνεργασία άλλου ή άλλων κομμάτων.
Τροπολογία για το αφορολόγητο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά στην κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2020.
Τόνισε μάλιστα, ότι έχει τη συγκατάθεση των «θεσμών» για αυτή την ενέργεια, καθώς έχει κατατεθεί με το Stability Programme από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκηστο EuroworkingGroup.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αλλάξει γνώμη και να έρθει στη Βουλή προκειμένου να ψηφίσει τους ποινικούς κώδικες, αλλά και την παραπάνω τροπολογία για το αφορολόγητο.
Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ασκήσει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες της όπως το Σύνταγμα και ο νόμος ορίζει, μέχρι την τελευταία στιγμή, τόνισε και συμπλήρωσε ότι νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν προαναγγελθεί, θα έρθουν αυτό το διάστημα στη Βουλή.
«Η Βουλή μέχρι την τελευταία ημέρα λειτουργίας της έχει εκτελεστική αρμοδιότητα. Δεν μιλάμε για ρουσφέτια, μιλάμε για κοινωνικές ανάγκες. Μιλάμε για επείγουσες διατάξεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών μας», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου, καθώς κι ότι ο ίδιος θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μία κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα και επισπεύσει την εκλογική διαδικασία έπειτα από ευρωπαϊκή κάλπη», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την απόφαση αυτή ως «δημοκρατική ευαισθησία».
«Δεν προανήγγειλα υπηρεσιακή κυβέρνηση, προανήγγειλα την επίσπευση των εκλογών» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευθούν αυτή τη δημοκρατική ευαισθησία.
Επίσης υπογράμμισε ότι αποφασίστηκε οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Παιδείας, και με αιτία τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Η κούραση και η μεσαία τάξη
Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της μεσαίας τάξης έστειλε ο πρωθυπουργός.
Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι για τρίτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το επόμενο στοίχημα -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- είναι να συνεχιστεί η πορεία αυτής της οικονομίας, αλλά και να δούμε τη μεσαία τάξη «που δικαίως διαμαρτύρεται» και που σήμερα «δικαιούται να έχει τον πρώτο λόγο στήριξης, ελάφρυνσης και ανάπτυξης».
Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, κατά τα πρώτα τρία χρόνια της κυβέρνησης «ήμασταν υποχρεωμένοι να ασκήσουμε μία όχι δική μας πολιτική…. Σχεδιάζαμε με τα χέρια πίσω από την πλάτη. Όμως, πετύχαμε σημαντικές νίκες. Ταυτόχρονα προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους».
Τόνισε με νόημα ότι «δέχομαι την κριτική πως κάποιους υπερφορολογήσαμε, όμως ήταν μία δίκαιη επιλογή με βάση εκείνη την περίοδο».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων ή η αμφισβήτησή τους «κρίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα που μιλάμε από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου».
Δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης, σχολίασε και επέκρινε και τη Ν.Δ. ως προς αυτό δεδομένης της στάσης της απέναντι σε αυτά τα μέτρα. Επισήμανε ότι είχε μιλήσει με ειλικρίνεια στον λαό πριν από τις ευρωεκλογές για το ενδεχόμενο της νομιμοποίησης ή της αμφισβήτησης των μέτρων ανάλογα με το αποτέλεσμα.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης «επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της». Είπε ότι η συσσωρευμένη κόπωση και επιβάρυνση της κοινωνίας, της μεσαίας τάξης, ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη αναμέτρηση, τη «χαλαρή» ψήφο στις ευρωεκλογές.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά τις εκλογές, συμπληρώνοντας ότι η ανάπτυξη για το 2019 θα κινηθεί στο 2,3%: δηλαδή ανάπτυξη για τρίτη χρονιά και ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.
Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος παρότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει, είπε. Εμείς έχουμε εξαγγείλει μείωση φόρων, πρόσθεσε και κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «κρυφή ατζέντα» που ενίοτε ξεφεύγουν στοιχεία της από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Βαριές πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τον πόλεμο για τη Δικαιοσύνη
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με το εάν θα υπογράψει ή όχι το προεδρικό διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.
«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρεί το Σύνταγμα της χώρας και τον νόμο. Ο Νόμος του 2010 προβλέπει ποια είναι η διαδικασία για εκλογή ηγεσίας της δικαιοσύνης. Το Σύνταγμα ορίζει ότι αρμόδιο είναι το υπουργικό Συμβούλιο κατά τον νόμο. Η διαδικασία εκκινεί τον Απρίλιο κάθε έτους που τελειώνει η θητεία. Εκκίνησε αυτή η διαδικασία, το υπουργικό συμβούλιο έκανε την επιλογή και ξεκίνησε στη Βουλή όπως προβλέπει ο νόμος. Γνωμοδότησε η διάσκεψη των Προέδρων και, όπως προβλέπει ο νόμος, ο υπουργός Δικαιοσύνης εισηγείται ποιους από αυτούς το συμβούλιο επιλέγει» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει «εμείς προαναγγείλαμε την επίσπευση των εκλογών, όμως η βουλή δεν έχει διαλυθεί. Ακόμη κι αν είχε διαλυθεί η Βουλή, ο ίδιος ο νόμος προβλέπει ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα ακόμη και να παρακάμψει τη διαδικασία της επιλογής».
Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο κάδρο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο επισημαίνοντας «λίγα δευτερόλεπτα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα βγήκε ο κ. Βενιζέλος να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα κατά τον κ. Βενιζέλο ήταν ότι δεν μπορεί να αλλάξει τη δικαιοσύνη και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα έγινε και κεντρικό θέμα της Νέας Δημοκρατίας και μερίδας του αντιπολιτευτικού Τύπου».
«Λαμβάνοντας υπόψη το γράμμα του νόμου, αλλά την πολιτική ηθική του ζήτησα μία κίνηση ενωτική (σ.σ. επιστολή προς τον Κ. Μητσοτάκη), μια κίνηση συναίνεσης και ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε» είπε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε «Δεν υπάρχουν δικοί τους και δικοί μας δικαστές, είμαι βέβαιος, αυτά είναι ανοησίες, είναι κρίμα και ντροπή, αδικούμε τη Δικαιοσύνη».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι η στάση της αντιπολίτευσης «κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες» για να συμπληρώσει «βλέποντας και την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά που συνεχίζει τη λογική κατατρομοκράτησης, εμείς αυτές τις πολιτικές συμπεριφορές τις αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στελέχη που τα ονόματά τους να κοσμούν δικογραφίες. Ούτε έχει χορηγούς φίλους, οι οποίοι είναι υπόδικοι ή είναι υπό δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα».
«Εδώ συντελείται ένα ατόπημα εις βάρος της δικαιοσύνης και νομίζω ότι το πρώτο μέγιστο ατόπημα είναι ότι δεν διστάζουν να πυροβολήσουν τη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία της και προσπαθούν να εμπλέξουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρει τον τρόπο
Αναφορικά με τη στάση που ενδέχεται να κρατήσει ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε με νόημα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως θεσμός έχει μια μεγάλη υποχρέωση. Να είναι ο εγγυητής της ενότητας του έθνους, εγγυητής του Συντάγματος και εγγυητής της ανεξαρτησίας των θεσμών και της Δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι ο κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πράξει με βάση αυτές τις τρεις εγγυητικές αρμοδιότητες».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «εγώ είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να εμπλέξω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή την πολιτική αντιδικία που κρύβει βαρύτατες πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν θα υπάρξει πολιτικό ζήτημα παραμονές της αναμέτρησης. Το πολιτικό ζήτημα είναι ξεκάθαρο στον ελληνικό λαό και είναι η μέγιστη θεσμική παρεκτροπή το να θέλει να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εμπειρία και γνώση να βρει τον τρόπο».
Δεν τον τιμά η απόφαση για το ντιμπέιτ
Αναφορικά με την άρνηση του κ. Μητσοτάκη να διεξάγει ντιμπέιτ με «αντίπαλο» μόνο τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ., είπε:
«Τον καλώ να αναθεωρήσει αυτή τη θέση γιατί δεν τον τιμά. Η απόφαση αυτή δεν αδικεί μόνο τον ίδιο, αλλά και τον ελληνικό λαό που καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Γιατί αρνείται το ντιμπέιτ ο κ. Μητσοτάκης;»
Συμφωνία των Πρεσπών και ΑΝ.ΕΛΛ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλώνοντας υπερήφανος για αυτήν την απόφαση, γιατί -όπως είπε- «υπερασπιστήκαμε το εθνικό συμφέρον. Καμία Μακεδονία δεν χάσαμε, ενώ αναβαθμίστηκε το κύρος της Ελλάδας».
«Ήταν μια δύσκολη απόφαση κόντρα σε ένα ρεύμα λαϊκισμού. Θεωρώ, όμως, ότι είχε επίπτωση στις ευρωεκλογές. Είχε πολιτικό κόστος σε πανελλαδικό επίπεδο», τόνισε επίσης.
Αναφορικά με τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αναγνώρισε ότι «συμμαχήσαμε με ένα κόμμα με το οποίο είχαμε πολύ μεγάλες ιδεολογικές διαφορές», συμπληρώνοντας ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η μεταξύ τους απόσταση έγινε πιο έντονη.
«Η συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα έπρεπε να είχε λήξει αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών», τόνισε ο πρωθυπουργός κι υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο τότε, καθώς όλα τα υπόλοιπα κόμμα του προοδευτικού τόξου είναι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Βενιζέλος έφυγε, η γραμμή του έμεινε»
Ο πρωθυπουργός έκανε μία σύντομη αναφορά στις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας ότι «ο κ. Βενιζέλος έφυγε, η γραμμή Βενιζέλου έμεινε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ… διότι παρά την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου η στρατηγική της μονομέτωπης και ακόμα πιο έντονης επίθεσης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και άρα δίνεται η εντύπωση στον ελληνικό λαό ότι όλο αυτό γίνεται,εφόσον δεν υπάρχει καμιά διαφορά στρατηγικής, για το ποιος θα βγει βουλευτής, σε ποια θέση θα είναι, για τη διαχείριση και το μοίρασμα μικροεξουσιών».
«Θα ήμουν πολύ ευτυχής αν η αποχώρηση του κ. Βενιζέλου σήμαινε και αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά ένα κόμμα το οποίο ανήκει στον προοδευτικό χώρο και η διάθεση μας για συνεννόηση και διάλογο είναι συνεχής και διατυπώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια από τη δική μας πλευρά χωρίς καμιά ανταπόκριση», πρόσθεσ