εφσυν / 17.10.2021, 11:07
Νόρα Ράλλη
Βουλή των Ελλήνων, 16 Οκτωβρίου 2051
Στη Βουλή των Ελλήνων εισήχθη εσπευσμένα άρθρο με αρ. 31328, ως προσθήκη σε νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία, που αφορούσε το πώς θα γίνεται το παστούρωμα των κτηνοτρόφων αυτή τη φορά, γιατί σαν πολύ περπατάνε πάνω στα βουνά, βλέπουν τις πυρκαγιές και ειδοποιούν τις Αρχές και έτσι το κράτος δεν μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά του, που δεν είναι παρά να φέρει την Ανάπτυξη. Το συγκεκριμένο άρθρο καμία σχέση δεν είχε με το παστούρωμα των κτηνοτρόφων. Είχε με την Παιδεία
Ο ηγέτης πάντων των Νεοφιλελεύθερων Μεταεθνικιστών Αρίστων κατέθεσε ενώπιον της ολομέλειας κατεπείγουσα εισαγωγή του άρθρου προς ψήφιση. Το ονόμασε «Pons asinorum». Κανείς από τους δικούς του δεν κατάλαβε τι έλεγε, αλλά δεν έδωσαν σημασία, γιατί ούτως ή άλλως εκεί ήταν για να τον χειροκροτάνε και όχι για να τον καταλαβαίνουν. Ενας, όμως, που είχε διαγραφεί πρόσφατα από το κόμμα, έτσι για να τον πικάρει, ρώτησε τι εννοεί ο ηγέτης, που για συντομία θα τον λέμε απλά «Δαύτος». Εκείνος συμβουλεύτηκε τα χαρτιά του και μετά από ώρα (είχε έρθει αδιάβαστος) είπε πως πρόκειται για το γνωστό Θεώρημα της Γέφυρας των Γαϊδάρων. Το κοινοβούλιο αλληλοκοιτάχτηκε. Αυτό πήρε κάμποση ώρα επίσης, καθώς δεν συνηθίζουν να κοιτούν ο ένας τον άλλο και κάπως περίεργο τους ήρθε, άξαφνα. Την αμήχανη σιωπή έσπασε μία που είχε βγάλει ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, από τ’ αριστερά κάπως έδρανα όπως κοιτάει ο Δαύτος. «Μήπως εννοείτε το θεώρημα του Ευκλείδη περί ισοσκελούς τριγώνου;». Και συνεχίζει: «Σύμφωνα με την ευκλείδεια γεωμετρία, στα ισοσκελή τρίγωνα, οι δύο πλευρές είναι ίσες και οι γωνίες της βάσης επίσης ίσες. Οι Λατίνοι το ονόμασαν Γέφυρα των Γαϊδάρων, ίσως λόγω της ομοιότητας των γεωμετρικών σχημάτων με μία απότομη γέφυρα, που μόνο ένας άριστος γάιδαρος θα μπορούσε να διασχίσει».
Κατόπιν εξήγησης του άρθρου, ο Δαύτος -δίχως να ευχαριστήσει την εξ αριστερών, καθώς είχε τελειώσει σπουδές στην Ελλάδα και δεν!- είπε πως έπρεπε να μπει μεν στα σχολεία, αλλά αλλαγμένο -αυτά τα περί ισότητος κάπως τον ενοχλούσαν αφού. Διευκρίνισε, επιπλέον, πως η κυβέρνηση διόλου δεν πρόσκειται μήτε στη βάση μήτε στις γωνίες της. Τον λόγο πήρε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως πρώτα θα έπρεπε να μιλήσουν για τη διεύρυνση της βάσης αυτής, αν ήθελαν να γίνει αποδεκτό το ψήφισμα, και ως εκ τούτου θα έπρεπε να συμπεριλάβουν και τους παστουρωμένους κτηνοτρόφους, μα και άλλα επαγγέλματα, τα οποία, παρά την ισότητα των επί της βάσης γωνιών, ζουν υπό γωνία αγωνίας, κοινώς νιώθουν στην «απ’ έξω»! Από τη θέση του πετάχτηκε ο γραμματέας τού τέρμα αριστερά κόμματος (όπως βλέπει ο Δαύτος πάντα) λέγοντας πως δεν έχει κανείς άλλος δικαίωμα διά να ομιλεί περί βάσης, αφού η βάση τού ανήκει, ήδη από τον καιρό που πήγαινε σχολείο και μόνο αυτή έπαιρνε. Ενας κάπως ξέμπαρκος, μα κοντά στα ακροδεξιά της κυβέρνησης, δήλωσε πως τον ενοχλεί ιδιαιτέρως ο αριθμός του άρθρου, καθώς κάτι του θυμίζει, κάτι του θυμίζει, και από 31328 να το κάνουν 31329 -ποιο το πρόβλημα; Οι από το Κέντρο τσακώνονταν, αλλά για άσχετο θέμα (έψαχναν αρχηγό και χέστηκαν για τη βάση), για να τους διακόψει ένας νέος (με ένα ν), που άρχιζε να φωνάζει πως ο ίδιος τα είχε πει πριν τον Ευκλείδη και επιτέλους δηλαδή με την παραπληροφόρηση! Εν τέλει, ο Δαύτος αναγκάστηκε να καλέσει τον Αρχιεπίσκοπο, που πάντα τον έβγαζε από τη δύσκολη θέση, να βάλει τάξη.
Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ταπεινά πως η Εκκλησία γνώριζε εδώ και αιώνες το εν λόγω γαϊδουροθεώρημα, αλλά αδυνατεί να συναινέσει σε οποιαδήποτε μορφή ισότητας, ειδικά επί της βάσης, καθώς θα μπουν οι αλλόθρησκοι να μας σφάξουν.
Το τι έγινε μετά δεν περιγράφεται. Ευτυχώς, ο Δαύτος είχε προνοήσει να προπληρώσει ικανή μερίδα των ΜΜΕ κι έτσι κανείς από τον λαό δεν έμαθε ποτέ τίποτα ούτε περί βάσης ούτε περί ισότητας. Οσο για περί Ευκλείδη, γεφυριών ή όνων, ούτε λόγος!