Οι δύο χώρες υπέγραψαν μια συνθήκη για την υποστήριξη της ολοκλήρωσης το 1997 και έχουν επιταχύνει αυτή τη διαδικασία τα τελευταία χρόνια.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι «η άνευ προηγουμένου πολιτική και κοινωνική πίεση» από τη Δύση και μια σειρά κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία , ωθούν τη Λευκορωσία να ενσωματωθεί πιο γρήγορα στη Ρωσία.
Ο 69χρονος Ρώσος ηγέτης είπε την Παρασκευή σε ένα φόρουμ ότι η πίεση «μας ωθεί να επιταχύνουμε τη διαδικασία ενοποίησης».
Αυτό θα γινόταν για να «ελαχιστοποιηθεί η ζημιά από τις παράνομες κυρώσεις, για να διευκολυνθεί ο έλεγχος της παραγωγής των απαιτούμενων προϊόντων, η ανάπτυξη νέων ικανοτήτων, η επέκταση της συνεργασίας με τις φίλες χώρες», είπε.
Οι γειτονικοί σύμμαχοι, οι οποίοι και οι δύο μοιράζονται σύνορα με την Ουκρανία, κινούνται προς ενσωμάτωση από τότε που υπέγραψαν μια συνθήκη το 1997 με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών που είχαν τεταθεί μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ένωσης, κάθε κράτος παραμένει κυρίαρχο, αλλά παρέχει στους πολίτες του άλλου δικαιώματα διαμονής και ιθαγένειας.
Ενώ ο ενθουσιασμός του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο προς τη Μόσχα έχει μειωθεί και εξασθενίσει, οδήγησε πιο κοντά στον Πούτιν το 2020, όταν ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το Μινσκ μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές .
Στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ο Λουκασένκο επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία ως διαφήμιση εκκίνησης όταν η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) και του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ), ξεχώρισαν τη Λευκορωσία σε διασκέψεις κορυφής, με το ΝΑΤΟ να καταγγέλλει τη «στρατιωτική ενσωμάτωση της Μόσχας με τη Λευκορωσία» σε ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο που ονομάζει Η Ρωσία αποτελεί «άμεση απειλή» για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία πρέπει να λάβουν επείγοντα κοινά μέτρα για να βελτιώσουν τις αμυντικές τους ικανότητες και τη μαχητική ετοιμότητα των στρατευμάτων τους.
Την Κυριακή, καθώς ο Λουκασένκο επισκέφθηκε την Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα τοποθετήσει σύντομα πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στη Λευκορωσία.
Την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μινσκ μεταξύ του Λουκασένκο και του κορυφαίου Ρώσου διπλωμάτη Σεργκέι Λαβρόφ, ο Λευκορώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία «πρέπει να είναι έτοιμη» να απαντήσει στις αντιληπτές πυρηνικές απειλές από τις δυτικές δυνάμεις.
ΠΗΓΉ : AL JAZEERA ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΊΑ ΕΙΔΉΣΕΩΝ