efsyn.gr, 15.07.2023, 16:01
Δεν θα είναι υποψήφιος ο Παύλος Πολάκης, ζητά συνέδριο, εκλογή νέων οργάνων και μετά εκλογή προέδρου • Δεν είναι σαφές τι θα κάνει η Ρένα Δούρου
Με μια υποψηφιότητα έκπληξη ξεκινήσε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην οποία πρέπει να δρομολογηθούν μια σειρά από οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα, που πρέπει να τρέξουν έως το φθινόπωρο.
Η υποψηφιότητα Στ. Τζουμάκα
Πλέον, με επιστολή του, υποψηφιότητα του για την ηγεσία του κόμματος κατέθεσε ο Στέφανος Τζουμάκας, που από ότι φαίνεται αυτή ήταν η «υποψηφιότητα-έκπληξη», που φημολογούνταν τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο της υποψηφιότητάς του, ο Στέφανος Τζουμάκας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μπορεί να συμβάλει «με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα στην αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη συγκρότηση μιας στρατηγικής νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού».
Ο Στέφανος Τζουμάκας προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Είχε «επιστρατευτεί» από τον Αλέξη Τσίπρα για να αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Μεταξύ άλλων στην επιστολή του φέρεται να αποδίδει την ήττα στην απλή αναλογική και την άρνηση της πολιτικής πλειοψηφίας από μερίδα του κόμματος.
Στην εισήγησή του τόνισε ότι το κόμμα «χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, οργανωτική διεύρυνση και νέο σχέδιο δράσης με θέσεις και πρωτοβουλίες που θα κινητοποιούν την κοινωνία σε δημιουργική αγωνιστική στάση και σε επιδίωξη λύσεων».
Εξηγώντας:
- Χρειαζόμαστε ανοικτό Πολιτικό κόμμα και επίσης Λαικό και Πολιτικό Κόμμα.
- Συνδικαλιστικές παρατάξεις στους χώρους που δρουν οι πολίτες και οι νέοι.
- Καταστατικές αλλαγές καθώς και θεσμοθέτηση θέσης αντιπροέδρου στο κόμμα.
Ο Νίκος Παππάς
Παρών στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος δήλωσε κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, και ο Νίκος Παππάς, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες.
Δεν θα είναι υποψήφιος ο Π. Πολάκης
Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αν δεν αλλάξει η διαδικασία. Όπως είπε, αφήνοντας αιχμές για «life style» διαδικασίες, εάν υπάρξει απόφαση του συνεδρίου που «να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα, τότε ναι είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος».
Ο πρώην υπουργός επί της ουσίας ζήτησε άμεσα Συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και σε αυτό να εκλεγούν νέα Πολιτική Γραμματεία, νέα Κεντρική Επιτροπή και νέος Γραμματέας, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για εκλογή προέδρου.
«Θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να καταλήξουμε σε αυτά, και αν αυτό γίνει αποδεκτό αύριο στην ψηφοφορία τότε ναι ειναι ανοικτό για μένα να καταθέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος». Πρόσθεσε ότι όμως «αν πάμε σε μια λογική και μια fast track διαδικασία και με όρους life style που προσπαθούν να επιβάλουν μια σειρά από συστημικά Μέσα, τότε σε αυτή τη διαδικασία εγώ δεν έχω θέση».
Άλλο όνομα που «παίζει» είναι και αυτό του Διονύση Τεμπονέρα, αν και ο ίδιος το έχει αποκλείσει με δήλωσή του, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση της διαδικασίας.
Επίσης, δεν είναι σαφές αν θα θέσει υποψηφιότητα η Ρένα Δούρου.
Υπενθυμίζεται ότι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχουν καταθέσεις σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που παρενέβησαν και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του την Παρασκευή, δήλωσε ότι η υποψηφιότητά του περιλαμβάνει το δίπολο «συνέχεια και τομή», για να εξηγήσει ότι «συνέχεια» είναι η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα «και όσα καταφέραμε όλοι μαζί στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση».
Αυτός ήταν και ο κύριος άξονας της παρέμβασής του στην Κεντρική Επιτροπή, όπου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει τον κόσμο με τις θέσεις του και ότι αυτές τις θέσεις πρέπει να κάνει ηγεμονικές στη κοινωνία, με αυτές τις θέσεις πρέπει να ξαναγίνει κυβέρνηση, με αυτές τις θέσεις να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων.
Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου, στην ανακοίνωσή της, την Τρίτη, είχε βασικό άξονα της υποψηφιότητάς της τη φράση «είμαστε με τους πολλούς και το δίκιο».
Και τόνισε ότι η υποψηφιότητά της «εκ των πραγμάτων δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά την Ελλάδα και την κοινωνία, αφορά την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχής, αφορά και κάθε δημοκράτη, προοδευτικό πολίτη. Αφορά το όραμά μας για μια κοινωνία ισότητας, ανθρωπιάς και ελπίδας για να μην καθορίζονται οι συνθήκες του καθενός και της καθεμίας από τις κοινωνικές συνθήκες της γέννησής του. Αφορά το δικαίωμα στα κοινωνικά αγαθά, στη μόρφωση, στην εργασία σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Αφορά τους νέους ανθρώπους για να δημιουργούν και να πρωταγωνιστούν στην πατρίδα μας».
Το διακύβευμα
Μετά το σοκ της εκλογικής ήττας και την παραίτηση του προέδρου του κόμματος, κοινός διακηρυγμένος στόχος των στελεχών του κόμματος, ανεξάρτητα από ποια τάση προέρχονται, είναι η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη βάση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.
Το κόμμα, όπως επισημαίνουν όλοι, δημοσίως και μη, πρέπει να επανεξοπλιστεί στρατηγικά και να αποκτήσει γείωση στην κοινωνία, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανασυγκροτηθεί εν όψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης αρχικά, αλλά με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, την άνοιξη του 2024.