Τρεις σταθμοί της Λευκάδας έχουν συνδεθεί με δαπάνες της ΤΕΔΚ Λευκάδας με το Εθνικό Δίκτυο Σεισμολογικών Σταθμών – Εκκρεμεί ακόμη η σύνδεση δύο επί πλέον σεισμολογικών σταθμών στη Λευκάδα και δύο στην Κεφαλονιά
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
Το φιλότιμο… συντηρεί τους τρεις σεισμολογικούς σταθμούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που συνέβαλαν σημαντικά στον ακριβή προσδιορισμό του επίκεντρου του προχθεσινού κύριου σεισμού μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, στο νοτιοδυτικό άκρο των ακτών της χερσονήσου της Παλλικής στην Κεφαλονιά, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός, που έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, ήταν αρκετά ισχυρός και είχε διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων. Το επίκεντρο του μεγαλύτερου μετασεισμού, με μέγεθος 5,2, προχθές ήταν βορειότερα από το επίκεντρο του κύριου σεισμού, κοντά στο μοναστήρι των Κηπουρίων.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή που έδωσε τον προχθεσινό σεισμό, εκεί όπου χρόνια τώρα οι επιστήμονες έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον και την προσοχή τους, εκτός των άλλων σεισμολογικών κέντρων, οι καθηγητές Σεισμολογίας του Τομέα Γεωφυσικής στο ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας και Ελευθερία Παπαδημητρίου έχουν εγκαταστήσει δίκτυο σεισμολογικών σταθμών καλύπτοντας Λευκάδα και Κεφαλονιά, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ΠΕΠ της ΤΕΔΚ Λευκάδας (συνεργασία και με τον Γιώργο Δρακάτο, σεισμολόγο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών).
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις εγκαταστάθηκε και λειτούργησε ο πρώτος σεισμολογικός σταθμός στη Λευκάδα, ο οποίος αναβαθμίστηκε αρκετές φορές και σχεδόν πάντα με δαπάνες της ΤΕΔΚ Λευκάδας. Η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού βοήθησε να συνδεθούν οι τρεις σταθμοί της Λευκάδας με το Εθνικό Δίκτυο Σεισμολογικών Σταθμών, ενώ εκκρεμεί η σύνδεση δύο επί πλέον σεισμολογικών σταθμών στη Λευκάδα και δύο στην Κεφαλονιά (ο ένας στα Δαμολιανάτα, πολύ κοντά στην περιοχή τής υπό εξέλιξη σεισμικής ακολουθίας).
Τα τελευταία 2 χρόνια δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση μετά το πέρας της κάλυψης της ΤΕΔΚ Λευκάδας (ούτε για τις μετακινήσεις των επιστημόνων), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εξέλιξη. Οι υπάρχοντες σεισμολογικοί σταθμοί λειτουργούν χάρη στο έντονο ενδιαφέρον και στην αμέριστη βοήθεια ανθρώπων, οι οποίοι είναι ευαισθητοποιημένοι στο πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης της περιοχής και συμβάλλουν ώστε να είναι σε συνεχή λειτουργία οι τρεις σταθμοί της Λευκάδας.
Αξίζει να τονιστεί πως οι τρεις σταθμοί της Λευκάδας και οι επί πλέον τρεις που λειτουργούν στην Κεφαλονιά (2 από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και ένας από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας) είναι οι πλησιέστεροι σεισμολογικοί σταθμοί, και επομένως οι πλέον κρίσιμοι για αξιόπιστο προσδιορισμό των εστιακών παραμέτρων τόσο του κύριου σεισμού και του ισχυρότερου μετασεισμού (οι οποίοι προκάλεσαν και τις σημαντικότερες βλάβες) όσο και των υπόλοιπων μετασεισμών (μεγάλος αριθμός με μέγεθος μεγαλύτερο από 4). Αυτό γίνεται σαφές από την κατανομή των επικέντρων που φαίνεται στο διπλανό γράφημα.
Σύμφωνα με την Ελευθερία Παπαδημητρίου, «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός και η μέχρι τώρα εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας συνηγορεί για μια φθίνουσα δραστηριότητα. Αλλωστε ο μεγαλύτερος μετασεισμός 5,2 έγινε προχθές στην περιοχή λίγες ώρες μετά τη δόνηση μεγέθους 5,8. Με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο κίνδυνος απομακρύνθηκε, είναι πολύ νωρίς να αποφανθούμε, παρ΄ ότι στη μετασεισμική δραστηριότητα ο αριθμός των δονήσεων με το χρόνο ελαττώνεται».
kolivas.de
από: capt k. patrikios