Τελικά έγινε εκείνο το οποίο είχε προαναγγελθεί. Η λίστα Λαγκάρντ, που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια πηγαινοέρχεται από γραφείο σε γραφείο, θα παραμείνει ουσιαστικά ανέλεγκτη και θα ενταφιασθεί μετά πολλών επαίνων!
Αυτή είναι η σίγουρη προδιαγεγραμμένη εξέλιξη της σκανδαλώδους υπόθεσης, πράγμα για το οποίο είχε προειδοποιήσει η «Ε» από τον περασμένο Οκτώβριο. Περίπου 2.000 ονόματα ισχυρών οικονομικών παραγόντων της ελληνικής ελίτ, που πριν από αρκετά χρόνια είχαν βγάλει πολλά χρήματα στο εξωτερικό, σε λογαριασμούς συγκεκριμένης ελβετικής τράπεζας, δεν πρόκειται να ελεγχθούν ποτέ για την πραγματική προέλευση των χρημάτων τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη λίστα έκανε εξ αρχής «τζιζ», καθώς όσοι την έπιασαν κάποια στιγμή στα χέρια τους έκαναν πως δεν ήξεραν, δεν κατάλαβαν, δεν είδαν. Από τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλο έως τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους προϊσταμένους του ΣΔΟΕ, στους οποίους είχε ανατεθεί η έρευνα.
Τρόπος του λέγειν έρευνα, καθώς εκτός των τριών συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει ανοιχθεί άλλος λογαριασμός. Ακόμη και όταν είχε συσταθεί η προκαταρκτική επιτροπή στη Βουλή για τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, στο χειρισμό της υπόθεσης.
Για να ξεφορτωθούν οι επόμενοι υπουργοί το πικρό ποτήρι της λίστας, προσπάθησαν να την ξαποστείλουν στις εφορίες. Κοινώς να την εξαφανίσουν από το προσκήνιο, αφού οι εφορίες δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τους φορολογουμένους, πόσω μάλλον να διεξαγάγουν σε βάθος έρευνα σε μια τόσο σημαντική υπόθεση.
Τότε, έπειτα από δημοσίευμα της «Ε», είχε αποφευχθεί η ανάθεση του ελέγχου στις εφορίες, γιατί αυτό ισοδυναμούσε με προκλητική παραγραφή των τυχόν ευθυνών των εμπλεκομένων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και οριστική απάλειψη των αξιώσεων της πολιτείας απέναντί τους. Οι αρμόδιοι είχαν πει τότε ότι δεν είναι αυτή η πρόθεσή τους. Γι’ αυτό και κράτησαν τελικά τη λίστα στο ΣΔΟΕ για έλεγχο.
Τώρα, οι οικονομικοί εισαγγελείς, βλέποντας το αίτημά τους για στελέχωση του ΣΔΟΕ με 250 άτομα να πέφτει στο κενό, επανέρχονται στην ιδέα των ΔΟΥ. «Ξεχνούν» όμως ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στις οικονομικές εφορίες. Και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.
«Ξεχνούν» ακόμη ότι οι υπάλληλοι των ΔΟΥ δεν είναι συνηθισμένοι στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων και θα χρειαστούν μήνες μόνο για την ενημέρωσή τους από τους συναδέλφους τους στο ΣΔΟΕ. Ετσι, το επιχείρημα ότι «είναι εφικτό ο έλεγχος να έχει περαιωθεί μέσα σε δύο μήνες» ακούγεται τουλάχιστον υπερβολικό.
Ανεξαρτήτως προθέσεων πάντως το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά οξύνεται. Και η «χωματερή» φαίνεται μονόδρομος για τους ελέγχους. Για την αποτελεσματικότητα των μεθόδων, τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και την τιμωρία των παρανομούντων, ούτε λόγος από τους… αρμοδίους.