Έρευνες έχουν δείξει πως η συνετή κατανάλωση καρπουζιού μόνο θετικές επιπτώσεις μπορεί να έχει. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά είναι πλούσιο και σε β-καροτίνη και λυκοπένιο. Οι δύο αυτές ουσίες έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση. Τα καρπούζια έχουν επίσης κάλιο, που συμβάλλει στη σωστή καρδιακή λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο συνδυασμός καλίου και υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, ενισχύει τη διουρητική δράση διώχνοντας από τον οργανισμό επιβλαβείς τοξίνες και άλατα. Ως φρούτο είναι πλούσιο και σε φυτικές ίνες, συνεπώς μπορεί να έχει θετική επίδραση στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Απολαύστε το λοιπόν σαν φρούτο, σαν σνακ, σαν ποτό.
επίσης: jamaican rock lobster takos
Tip: To pick a good watermelon in the grocery store, make sure the rind is free of nicks and dents and that the fruit is symmetical in shape. Pick it up; it should feel heavy given that watermelon is mostly water, and you want one with lots of water. There should be a yellow spot on it, which is where the melon was resting on the ground as it soaked up the sunshine and ripened.
Jamaican rock lobster tacos
Serving size 8–10
Ingredients:
- 4 rock lobster tails, cooked
- 2 cups watermelon, cut into 1/2-inch cubes
- 2 avocados, peeled, cut into 1/2-inch cubes
- 2 papayas, cut into 1/2-inch cubes
- 1/2 cup fresh cilantro, coarsely chopped
- 1/2 cup fresh lime juice
- 1 tablespoon honey
- 1 tablespoon jerk seasoning
- Salt and pepper to taste
- 1 head iceberg lettuce
- 1 ounce shredded coconut
- 8–10 soft taco shells
Directions:
- Cut the lobster tails in half lengthwise, remove the vein, then cut into 1/2-inch-thick pieces. Combine the lobster with the watermelon, avocados, papaya and cilantro.
- Pour lime juice into a small bowl, and slowly whisk in honey and jerk seasoning. Pour over the lobster mixture and refrigerate one hour, stirring occasionally.
- Fill the taco shells with the lobster mixture and garnish each with lettuce and coconut.
επίσης: refreshing watermelon roca or arugula feta salad
A refreshing summer salad, made with sweet watermelon, peppery roca or arugula and feta cheese.
The first time tried this salad I was in a very trendy neighborhood eatery in Brooklyn and this salad was a wonderful surprise. All the ingredients compliment each so well and it’s so pretty to look at too. Give this a try, it’s perfectly yummy with grilled dishes!
Watermelon roca or Arugula and Feta Salad
Servings: 4 • Size: 1/4 of salad • Old Points: 4 pts • Points+: 4 pts
Calories: 157.4 • Fat: 11.4 g • Carb: 11.1 g • Fiber: 1 g • Protein: 4 g • Sugar: 8.9 g
Sodium: 219.6 mg (without salt)
Ingredients:
3 cups seedless watermelon, cubed and chilled
1/2 cup crumbled feta
7 oz arugula or roca
1/4 small red onion, sliced very thin
2 tbsp balsamic vinegar
2 tbsp extra virgin olive oil
kosher salt and fresh pepper
Directions:
Wash roca or arugula and dry well. In a large bowl whisk vinegar, olive oil, salt and pepper.Toss with the remaining ingredients and serve.