Μια ομάδα αντρών φορώντας κόκκινες και άσπρες ρόμπες περπατούν αμέριμνα μπροστά από την υποδοχή. Γυναίκες πάνω σε ψηλοτάκουνα κάθονται στο μπαρ και πίσω από ένα σύννεφο καπνού μιλούν με πελάτες και γελάνε. Καλωσήρθατε στο «Paradise» στην Στουτγκάρδη στην Γερμανία. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους οίκους ανοχής στην Ευρώπη.
Το Paradise είναι απόλυτα νόμιμο και κόστισε περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ για να χτιστεί. Άνοιξε το 2008 φιλοξενώντας ένα εστιατόριο, ένα κινηματογράφο, ένα σπα και 31 δωμάτια για τους εκατοντάδες άντρες πελάτες που έχει ημερησίως.
Η Γερμανία έθεσε νόμους γύρω από την πορνεία το 2002, στήνοντας έτσι μια βιομηχανία που αποφέρει 16 δισ ευρώ τον χρόνο. Το σκεπτικό πίσω από την θέσπιση νομικού πλαισίου ώστε να αντιμετωπίζεται η πορνεία όπως κάθε άλλο επάγγελμα, ήταν να απομακρυνθούν οι γυναίκες από τους μαστρωπούς.Πλέον οι εργάτριες του σεξ στην Γερμανία μπορούν να έχουν σύνταξη και να απολαμβάνουν ιατρική περίθαλψη. «Αισθάνεσαι ασφάλεια. Δεν είναι όπως στον δρόμο που δεν ξέρεις τι θα γίνει με έναν άντρα», είπε στο BBC η 22χρονη Χάνα, που έφτασε στη Στουτγκάρδη έχοντας δουλέψει ήδη δυο χρόνια στο Βερολίνο.
Οι επικριτές της ανοιχτής αυτής προσέγγισης του θέματος από την Γερμανία, λένε ότι η νομοθεσία για την πορνεία έχει αποτύχει παταγωδώς, απλά έβαλε θεμέλια ώστε να γίνει η χώρα «το μεγαλύτερο μπουρδέλο της Ευρώπης». Μέσα σε 20 χρόνια οι εκδιδόμενες γυναίκες έχουν διπλασιαστεί στην Γερμανία φτάνοντας πλέον τις 400.000.
Η βιομηχανία ελέγχεται πλέον από τα «υπερ-πορνεία» που προσφέρουν σεξ σχεδόν με ρυθμούς γραμμής παραγωγής ακόμη και σε τουρίστες που έρχονται απευθείας με λεωφορεία σε αυτά.
Οι περισσότερες γυναίκες που δουλεύουν στο Paradise κατάγονται από την Ρουμανία και την Βουλγαρία. Η φεμινίστρια Άλις Σβαρτσερ ξεκίνησε μια καμπάνια για να αντιστρέψει την γερμανική προσέγγιση απέναντι στον αγοραίο έρωτα και να αντιγράψει την προσέγγιση της Σουηδίας, που είναι παράνομο να αγοράσεις τέτοιες υπηρεσίες αλλά όχι να τις πουλήσεις. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος συλληφθεί να πληρώνει για σεξ είναι αντιμέτωπος με ένα τεράστιο πρόστιμο, ενώ η γυναίκα όχι.
Αυτό το μοντέλο έχει αρχίσει να διαδίδεται στην Ευρώπη, με πρώτη να το συζητά την Γαλλία. Εντός των προσεχών μηνών πρόκειται να γίνει αντίστοιχη πρόταση και στην Βρετανία αλλά δεν αναμένονται αλλαγές πριν το 2015.
Το πρόβλημα είναι ότι η αυστηριοποίηση των κανόνων σε ένα μέρος της Ευρώπης θα έχει αντίκτυπο σε ένα άλλο. Για παράδειγμα οι οίκοι ανοχής στην Γερμανία, κοντά στα γαλλικά σύνορα ετοιμάζονται να δεχθούν κύμα πελατών εάν τελικά η νομοθεσία στην Γαλλία αλλάξει. Η Paradise Island Entertainment, η εταιρία που έχει το Paradise και άλλα τέσσερα «υπερ-πορνεία» στην Ευρώπη, ετοιμάζεται για την ανέγερση ενός νέου κοντά στα γαλλικά σύνορα, στην γερμανική πόλη Saarbrucken.
«H νομική έκθεση των αγοραστών σεξ στην Γαλλία είναι για εμάς λαχείο», δήλωσε ο Μίκαελ Μπερετιν, διευθυντής μάρκετινγκ στην Paradise Island Entertainment. «Είναι απλά αδύνατο να απαγορεύσεις την πορνεία. Δεν γίνεται να διώκεις έναν άντρα για κάτι που θέλει να κάνει μια γυναίκα. Είναι παράλογο», πρόσθεσε.
Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Saarbrucken, Σαρλότ Μπριτζ, υποστήριξε την νομοθεσία του 2002 αλλά πλέον θεωρεί ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει από το μέτρο. Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι η «πελατεία» που έρχεται από την γειτονική χώρα έχει προκαλέσει την αύξηση της πορνείας του πεζοδρομίου.
Τα πράγματα για το Saarbrucken αναμένεται να γίνουν χειρότερα εάν την ερχόμενη Τρίτη, το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσει την επίσημη υποστήριξη του αυστηρού σουηδικού μοντέλου. Η απόφαση δεν θα είναι δεσμευτική για τα κράτη – μέλη αλλά θα ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις ώστε να αναθεωρήσουν την πολιτική τους πάνω στην πορνεία.