Συνάντηση ΠΝΟ – Βαρβιτσιώτη
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Συλλογικές συμβάσεις και απόσυρση του «πλοίου ασφαλείας» ζήτησε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στην πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος εξήγγειλε πρωτοβουλία για την εξόφληση των πληρωμάτων της ΝΕΛ. Προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΝΟ, που απαντά με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς στην ακτοπλοΐα.
Δεμένα στα λιμάνια παραμένουν τα περισσότερα πλοία. Μόνο στην Αλεξανδρούπολη έγιναν κανονικά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς Σαμοθράκη.
Την απόσυρση ρυθμίσεων που θίγουν τη ναυτική εργασία, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες αλλά και τη ανάληψη πρωτοβουλίας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, ώστε να υπάρξει εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών στα πληρώματα της ΝΕΛ, ζήτησαν δεκάδες ναυτικοί τη Δευτέρα, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΝΟ, έξω από το πλοίο «European Express» στο λιμάνι του Πειραιά.
Οι διαδηλωτές ναυτικοί μετά τη συγκέντρωση στο λιμάνι, πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας όπου τα μέλη της διοίκησης της ΠΝΟ είχαν πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου.
Η διοίκηση της συνομοσπονδίας των ναυτικών, αναφερόμενη στη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την Κυριακή στη Βουλή, τόνισε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας, έχει ήδη παραβεί τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας «MLC», αφού χωρίς διαπραγματεύσεις και εν μια νυκτί προχώρησε στη σχετική ρύθμιση.
Οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ δεν απέκλεισαν προσφυγή στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Ανέφεραν ότι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην ακτοπλοΐα καθώς από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας εξαρτάται και το ποσοστό των εισφορών που δίνεται από τους εργαζόμενους ναυτικούς στο ΝΑΤ προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις.
Για το θέμα των δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλονται στα πληρώματα της ΝΕΛ και φθάνουν έως τους έξι μήνες, ζήτησαν από τον υπουργό Ναυτιλίας να εφαρμοστεί η απόφαση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου για να εκταμιευθούν χρήματα από την Τράπεζα Πειραιώς προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία ώστε να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα.
Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς είπε στον υπουργό ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι η κατακερμάτιση του συνδικαλιστικού κινήματος και προειδοποίησε ότι τα ναυτεργατικά σωματεία είναι αποφασισμένα για όλα.
«Είμαστε οι τελευταίοι που “κρατάμε Θερμοπύλες” για την ύπαρξη της ναυτεργασίας και γενικότερα την ύπαρξη της ναυτιλίας» υποστήριξε ο γ.γ. της ΠΝΟ.
Ο κ. Χαλάς ζήτησε επίσης την απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων από το νομοσχέδιο «Τουριστικά Πλοία και Άλλες Διατάξεις» που αναμένεται προς ψήφιση στη Βουλή την Τετάρτη, αναφέροντας ότι, όχι μόνο δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες ναυτικούς, αλλά αντίθετα προστίθεται πληθώρα νέων ανέργων ναυτικών η οποία έχει φθάσει στα εφιαλτικά ποσοστά του 55% και άνω.
Από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ζήτησε και την απόσυρση του άρθρου 25 του νομοσχεδίου περί «προγράμματος δρομολογίων έκτακτης ασφαλείας» στα πλοία της ακτοπλοΐας στη διάρκεια απεργιών, αναφέροντας ότι με αυτόν τον τρόπο, καταργούνται συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.
Ο Μ. Βαρβιτσιώτης, απαντώντας στα μέλη της διοίκησης της ΠΝΟ, ανέφερε ότι μια μακροχρόνια απεργιακή κινητοποίηση θα βλάψει περισσότερο τα συμφέροντά τους από ό,τι θα τους ωφελήσει. Τους ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών στα πληρώματα της ΝΕΛ και ότι ποτέ ο ίδιος δεν ήταν ενάντια στη διεκδίκησή τους αυτή.
Για το θέμα του «πλοίου ασφαλείας» ζήτησε βελτιωτικές προτάσεις μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, οπότε ψηφίζεται το νομοσχέδιο «Τουριστικά Πλοία και Άλλες Διατάξεις», λέγοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί εντελώς η σχετική διάταξη, καθώς «είναι ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των ναυτικών, ο υπουργός είπε ότι αυτός «πρώτος χωρίς καμία ενημέρωση της ΠΝΟ απέσυρε την πολιτική επιστράτευση των ναυτικών» και τόνισε πως πιστεύει «ότι πρέπει να υπάρχει ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ μας χωρίς εκβιασμούς».
«Δεν υπάρχουν εκβιαζόμενοι στο τραπέζι αυτό και κυρίως δεν μπορεί να εκβιάζεται η ίδια κοινωνία» πρόσθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Τα επόμενα βήματα
Την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία θα έχει συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και στη συνέχεια θα συνεδριάσει η Εκτελεστική της Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Δεν αποκλείεται αύριο να υπάρξει νέα συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΠΝΟ με τον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος θα καταθέσει στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Τουριστικά Πλοία και Άλλες Διατάξεις».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 16:45 Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014