Οι ευρωεκλογές της 25ης Μαίου αποτελούν δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική, με την έννοια ότι από το αποτέλεσμά τους θα εξαρτηθεί το αν θα προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές εκλογές ή θα δοθεί πολιτικός χρόνος στην παρούσα κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με συνεχείς παρεμβάσεις του τις τελευταίες μέρες συνδέει τις εκλογικές επιδόσεις της Ελιάς με την κυβερνητική σταθερότητα, ενώ το πρωί ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης (μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΙ) υποστήριξε ότι έχει δίκιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καλώντας τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντροαριστεράς να μην ακολουθούν τακτική “αλλού τρως, αλλού πίνεις…”. Ο βουλευτής Β’ Αθήνας της ΝΔ που αποτελεί την πλέον αυθεντική φωνή του Μεγάρου Μαξίμου υποστήριξε ότι στις ευρωεκλογές οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, και αυτό -όπως είπε- περνά και από τη στήριξη της Ελιάς, ενώ προέβλεψε ότι, αν το ΠΑΣΟΚ καταποντιστεί, οι βουλευτές του θα ζητήσουν έξοδο από την κυβέρνηση.
Εχει βάση η εκτίμησή του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος το είπε ευθέως (στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής) ότι δεν γνωρίζει ούτε έναν βουλευτή του κόμματός του που δεν θα θελήσει αποχώρηση από την κυβέρνηση σε περίπτωση που η Ελιά αποδοκιμαστεί στις κάλπες. Επομένως, ανεξάρτητα από τη βούληση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, η πίεση που θα δεχθεί για απομάκρυνση από τη ΝΔ θα είναι πολύ ισχυρή εφόσον αποδειχθεί στην πράξη ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο χάνει από τη συμμετοχή του στη διακυβένηση. Το ερώτημα είναι πού βρίσκεται ο πήχυς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε για πρώτη φορά ότι ένα ποσοστό της τάξης του 4% με 5% θεωρείται αποτυχία. Μιλώντας χθες στο Μέγκα και απαντώντας σε ερώτηση για μια δημοσκόπηση (Μέτρον) που έδινε αυτό το ποσοστό στην Ελιά είπε ότι αν μια τέτοια εικόνα αποτυπωθεί στην κάλπη, τότε επέρχεται πολιτικό αδιέξοδο και η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί. Φυσικά δεν διευκρίνισε τι θα σημαίνει ένα ποσοστό 6% ή 7%, γιατί προφανώς θα συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες, όχι μόνο το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά πρωτίστως το αν θα είναι ανάλογη η τπώση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με την πτώση του ΠΑΣΟΚ. Αν, δηλαδή, αποδειχθεί ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ χάνει μεγάλο μέρος της εκλογικής του δύναμης σε σχέση με το 2012, τότε είναι προφανές ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα βρεθεί σε δεινή θέση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη ΝΔ θα είναι διαχειρίσιμο και επενδύουν στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από τις 10 Μαίου, σε μια δέσμευση των εταίρων για την απομείωση του χρέους, στην επίσκεψη του Ζ.Κ.Γιούνκερ στην Αθήνα στις 19 Μαίου και σε άλλες εκδηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης εκ μέρους των πιστωτών.
Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα ξεκινήσει περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα επιδιώκοντας συσπείρωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ και καταπολέμηση του συνδρόμου της χαλαρής ψήφου. Το εκλογικό δίλημμα όπως θα τίθεται από την πλευρά της κυβέρνησης όλο και πιο εμφατικά μέχρι την ώρα της κάλπης είναι “σταθερότητα ή περιπέτεια”. Θα καλούν δηλαδή τους πολίτες να στηριξουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να μην προκληθούν πρόωρες εκλογές που, κατά τους ισχυρισμούς τους, θα ανακόψουν την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Στην πραγματικότητα, θα επαναληφθεί η ατζέντα των εκλογών 2012 με το δίλημμα “ευρώ-δραχμή” σε νέα εκδοχή και τον εκφοβισμό της κοινωνίας ότι αν εκφραστεί ελεύθερα στις 25 Μαίου μπορεί να προκαλέσει μια εθνική καταστροφή.