ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ
Τα πρώτα αποτελέσματα της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών, μια εβδομάδα πριν τις ευρω-κάλπες, στέλνουν ξεκάθαρα διπλό μήνυμα. Σαφές σήμα καταδίκης της συγκυβέρνησης και παράλληλα σαφή στροφή αριστερά (με κεντρικό πόλο συσπείρωσης τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ), διαψεύδοντας την εικόνα που παρουσίαζαν κυρίαρχα ΜΜΕ και ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων μέχρι το νήμα. Το διπλό αυτό μήνυμα ανοίγει τη συζήτηση για την προοπτική εξελίξεων πλέον στην κεντρική πολιτική σκηνή, παγώνοντας τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη στα πάνελ των τηλεοπτικών καναλιών.
Η 18η Μαϊου δείχνει ότι βάζει τα θεμέλια για να αλλάξει σελίδα, κάτι που βλέπουν μια σειρά αναλυτές οι οποίοι σημειώνουν πως δημιουργείται ένας νέος αυτοδιοικητικός χάρτης. Με σαφή καταγραφή ενός διαρκώς διογκούμενου ρεύματος προς τα αριστερά στην τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα στην επικράτεια και μαζικής κατακραυγής των υποψηφίων των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Ένα ρεύμα που ενδέχεται να εκφραστεί ακόμη σαφέστερα την επόμενη Κυριακή στις κάλπες των Ευρωεκλογών.Το θετικό αποτέλεσμα για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα σε Αττική και Αθήνα δεν εκπλήσσει, αφού συσπειρώνει ως επί τω πλείστον την αντικυβερνητική ψήφο από τη δημοκρατική πλευρά με ενίσχυση αριστερά, από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ιδιαίτερα στις περιφέρειες). Με το ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters να κάνει λόγο για “Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Δημοτικές εκλογές και την Περιφέρεια Αττικής, όπως δείχνουν τα Exit polls”.
Κάτι που διαφαίνεται κι από τον πανικό ορισμένων ΜΜΕ στο εξωτερικό όπως η Wall Street Journal που αναμασά ξανά σε τόνο κινδυνολογίας πως:
“Εάν και τα αποτελέσματα δεν θα αλλάξουν τώρα την ισχνή πλειοψηφία των δύο εδρών του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουλή των 300 εδρών στην Ελλάδα… Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να καθορίσει εάν η Ελλάδα θα μείνει στην πλευρά της συνέχισης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας ή θα περάσει σε μια νέα φάση πολιτικής αστάθειας”.
Η κυβέρνηση κάνει λόγο για βιαστικά συμπεράσματα από μεριά ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αποδέχεται ότι το κυβερνητικό μπλοκ καταψηφίζεται.
Από τη άλλη μεριά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε πως είναι σαφές ότι διαμορφώνεται ένα διαρκώς διογκούμενο, πλατύ κοινωνικό ρεύμα, που αξιώνει να μπει τέρμα στην αναξιοπρέπεια, να μπει τέρμα στην καταστροφική λιτότητα, την πολιτική της ανεργίας και της υπερφορολόγησης, να αποκτήσει ο τόπος επιτέλους μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές για τα συμφέροντα της Ελλάδας και των πολιτών της.
Η αποχή δυστυχώς είναι μεγάλη. Για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών όπου δεν υπάρχουν αριστεροί υποψήφιοι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι δεν στηρίζει κανέναν.
Η μεγάλη μάχη είναι την επόμενη Κυριακή στις Ευρωεκλογές, καθώς το κυβερνητικό Βατερλό μένει να καταγραφεί την 25η Μαϊου.
Η εικόνα των αυτοδιοικητικών αποτελεσμάτων πάντως δεν εκπλήσσει, καθώς η οργή ήταν έκδηλη εδώ και καιρό στην κοινωνία. Ήταν μπούμερανγκ στις προβλέψεις του συρμού, αν θυμηθεί κάποιος πόσο πρόσφατοι είναι οι πανηγυρισμοί για το success story. Με τις σαμπάνιες που έτρεξε να ανοίξει το κυβερνητικό επιτελείο και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της συγκυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για την περιβόητη “έξοδο στις αγορές”.
Εκείνη την ημέρα Παρασκευή 11 Απριλίου γράφαμε στις στήλες του enet.gr:
«Ούτε ένα 24ωρο δεν έχει περάσει από τα πανηγύρια Α.Σαμαρά και Ά.Μέρκελ για την έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές για δανεισμό και οι αγορές βρίσκονται σε νευρική κρίση ξανά διεθνώς. Το timing δεν είναι και το καλύτερο, για να υποστηρίξει τους μύθους του success story. Οι μετοχές εντός κι εκτός συνόρων γκρεμίζονται… και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σκαρφαλώνουν αφήνοντας πίσω, γρήγορα, την επίπλαστη ευφορία».
Τη Δευτέρα 14 Απριλίου η διάψευση των πανηγυρισμών ήταν ακόμη πιο σκληρή με το Χρηματιστήριο στην Αθήνα να πέφτει δραματικά και τους Financial Times να σχολιάζουν με ειρωνεία ότι «η ελληνική οικονομία δεν είναι σε ύφεση ούτε σε ανάκαμψη- έχει καταρρεύσει». Με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών λίγες ημέρες μετά να γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης σε φόντο σκανδάλου εις βάρος του δημοσίου.
Για να ακολουθήσει τις τελευταίες ημέρες άλλη μια… σφαλιάρα στην επίπλαστη εικόνα των πανηγυρισμών του success strory, μέσα από εκτεταμένο ρεπορτάζ των Financial Times, για τους εκβιασμούς στη σύνοδο κορυφής του G-20 στις Κάννες το 2011. Με την υπόθεση του δημοψηφίσματος που έλουσε με κρύο ιδρώτα τις ηγεσίες της ευρωζώνης και αποκάλυψε τα παζάρια για την κυβέρνηση Λ.Παπαδήμου ως εναλλακτική λύση στην κατάρρευση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.
Διάψευση
Για το πρώτο σκέλος δεν χρειάζεται να έχει κάποιος Νόμπελ Οικονομίας για να δει πόσο αδιέξοδη είναι η «έξοδος στις αγορές». Το χρέος δεν έγινε βιώσιμο με το δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο κάτω από 2%. Και θεωρείται success story για βιώσιμο χρέος νέος δανεισμός από τις αγορές με επιτόκιο 5%, υπερδιπλάσιο επιτόκιο.
Αν για το πρώτο νούμερο έγιναν όλες αυτές οι θυσίες και η σκληρή λιτότητα των περικοπών… αλά Φρέντι Κρούγκερ, μπορεί να φανταστεί κάποιος τι θυσίες θα απαιτεί η προοπτική δανεισμού με υπεδιπλάσιο επιτόκιο. Μόνο αν ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ανέβαινε πάνω από 5% μπορεί να ισχύει αυτή η προσδοκία. Αλλά ένα τέτοιο σενάριο δεν φτάνει ούτε την επιστημονική φαντασία.
Για το δεύτερο σκέλος μετά τις αποκαλύψεις για τις Κάννες το 2011 έγινε φανερό πως μέρα με την ημέρα κατέρρεαν όλο και περισσότερο οι ψεύτικές προσδοκίες και πανηγυρισμοί της συγκυβέρνησης. Όσο και να φώναζαν Σαμαράς και Βενιζέλος ότι αν καταψηφιστούν θα χαθεί η «σταθερότητα» και η «σιγουριά» στην αγκαλιά της ΕΕ, η καθημερινή εμπειρία τους διέψευδε διαρκώς.
Και τώρα τους διαψεύδουν και τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που μένει γαντζωμένη στην καρέκλα, ψάχνοντας εφεδρείες στις γέφυρες των Μπαλτάκων με τους νεοναζί, στηριγμένη στην ακροδεξιά ατζέντα.