Αποφάσισα να γράψω μια σειρά άρθρων για το Linux. Είναι μια ευκαιρία να μάθουμε μαζί αυτό το υπέροχο λειτουργικό. Το λέω υπέροχο διότι υιοθέτησε την άδεια ελεύθερου λογισμικού και παρά τις αντιρρήσεις της αγοράς κατάφερε να εγκαθιδρυθεί και να δημιουργήσει οικονομικό κέρδος σε εταιρείες και ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές στηρίζεται από μια κοινότητα χιλιάδων, και στηρίζει τη λειτουργία πολλών συσκευών από κινητά και τηλεοράσεις έως power computers.
Ξεκίνησε το 1991, και χρησιμοποιεί την άδει GNU που το καθιστά ελεύθερο λογισμικό και ενώ κανείς δεν περίμενε ότι θα πετύχει το 1998 το υποστήριξαν μεγάλες εταιρείες όπως η IBM και η Oracle και σήμερα βρίσκεται σε 850.000 Android συσκευές αντίθετα με τα windows Που βρίσκονται σε 30.000 συσκευές κινητών.
Ακόμη, το χρησιμοποιούν παραπάνω από τους μισούς Servers στο Internet, οι εταιρείες Google, Twitter,Amazon και 9 στους 10 supercomputers .
Το σημαντικότερο κομμάτι είναι πως το Linux έφερε ένα καινούριο παράδειγμα στην αγορά. Έδειξε πως ένα ελεύθερο προϊόν μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πόρο που συντηρεί χιλιάδες ανθρώπους και εταιρείες.
Έχει βασιστεί στο Unix το οποίο είναι εμπορικό λειτουργικό, όλες οι υπηρεσίες και τα χαρακτηριστικά του έχουν την μορφή αρχείων και είναι multitasking και multiuser με ενσωματωμένες λειτουργίες δικτύου.
Υπάρχουν 3 βασικές οικογένειες διανομών
Από τις οποίες ελεύθερες είναι οι το Ubuntu, το CentOS και το OpenSUSE
Η βελτίωση και εξέλιξη του Linux βασίζεται σε μια τεράστια κοινότητα με εξαιρετική και πρωτότυπη οργάνωση. Οι χιλιάδες προγραμματιστές φτιάχνουν patches του πυρήνα που εγκρίνονται από κάποιους προγραμματιστές και τέλος από τον ίδιο τον Linus.
Linux=Unix + Linus
Ορολογία
kernel: η κολλά μεταξύ του hardware και του software
distribution: συλλογή προγραμμάτων που φτιάχνει ένα λειτουργικό Linux
boot loader: πρόγραμμα που ξεκινάει το Linux π.χ. grub και isolinux
Service: πρόγραμμα που “τρέχει” στο background. π.χ. httpd, nfsdm ntpd, ftpd και named
Το file system είναι η μέθοδος αποθήκευσης και οργάνωσης αρχείων. π.χ. ext3, ext4, FAT, XFS and Btrfs.
Το desktop είναι το γραφικό περιβάλλον – διεπαφή χρήστη «πάνω» στο λειτουργικό σύστημα. Π.χ. GNOME, KDE, Xfce και Fluxbox.
Η γραμμή εντολής είναι η διεπαφή χρήστη για εισαγωγή εντολών «πάνω» στο λειτουργικό.
Το Shell είναι η γραμμή εντολής που επεξεργάζεται τις εντολές του χρήστη και καθοδηγεί το λειτουργικό να εκτελέσει τις απαραίτητες εντολές και διεργασίες. Π.χ. bash, tcsh και zsh.
Το X Window System παρέχει το βασικό πακέτο εργαλείων και πρωτοκόλλων για τη δημιουργία γραφικού περιβάλλοντος – διεπαφής χρήστη σχεδόν σε όλα τα συστήματα
Τι περιέχει μια διανομή Linux:
1. manuals
2. ελεύθερες εφαρμογές. π.χ. libreoffice
3. εφαρμογές που εξαρτώνται από τη διανομή. π.χ. package management
4. εφαρμογές εταιρειών. π.χ. adobe
5. υποστηρικτικές υπηρεσίες
6. Τον πυρήνα
Δημοσθένης Μανιάς