Ακτιβιστές από όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους κόντρα στην εμπορευματοποίηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Σκοπεύουν, δε, να καθίσουν στο σκαμνί του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την υπογραφή των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών CETA και ΤΤΙΡ, που στρώνουν το χαλί στις πολυεθνικές, οι οποίες έχουν βάλει στο στόχαστρο της εκμετάλλευσης αγαθά όπως το νερό, η υγεία και η παιδεία.
Οι πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, ακτιβιστών, κινημάτων και ευρωπαϊκών οργανώσεων αποτελούν την απάντηση στο καθεστώς γιγάντωσης εκείνων των εταιρειών που πλέον θα μπορούν να σέρνουν στα δικαστήρια εκλεγμένες κυβερνήσεις κρατών, επικαλούμενες διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες.
Εμφανώς φοβισμένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε γνωστό ότι δεν αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία οργανώσεων και πρωτοβουλιών ενάντια σε CETA και ΤΤΙΡ. Θορυβήθηκαν, καθώς μόνο στη Γερμανία έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 600.000 υπογραφές. Οι οργανώσεις, πάντως, δηλώνουν αποφασισμένες να καταφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταγγέλλοντας όλες τις συμφωνίες που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και έπειτα από μυστικές διαπραγματεύσεις.
Στο όνομα ποιου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνοεί τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των πολιτών; Ο νέος πρόεδρός της, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, καλείται να δώσει δείγματα γραφής, καθώς υποσχέθηκε περισσότερη διαφάνεια. Καμία προστασία επενδυτή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή όταν στραγγαλίζεται η βούληση των πολιτών και παρακάμπτονται οι δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν είναι όλα εμπόρευμα!
Οι πολίτες αντιδρούν στην Ευρώπη και ακτιβιστές οργανώνονται στον Καναδά. Και στην Ελλάδα, πολίτες δίνουν το «παρών» οργανώνοντας την αντίσταση για τη διαφύλαξη του νερού. Μετέχουν στο μέτωπο κατά των πολυεθνικών και αντιπροτείνουν λύσεις με τοπικά μοντέλα διαχείρισης και συνεργατικά σχήματα.
Βασικά αγαθά, όπως το νερό, δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο κερδοσκοπίας ή χρηματιστηριακής εκμετάλλευσης. Αποτελεί πολύτιμο πόρο ζωής και στοιχείο του οικοσυστήματος του πλανήτη. Η υπερεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου δεν αποτελεί παρά δανεισμό από τους πόρους των μελλοντικών γενεών.
Η επιδίωξη των πολυεθνικών για κερδοσκοπία σε πεδία δράσης φυσικών πόρων και ιδιαίτερα στα βασικά αγαθά είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει το νέο πεδίο μιας άλλου τύπου χρεοκοπίας στο μέλλον. Και το εφιαλτικό σκηνικό στήνεται από τώρα.
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014