Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι πρόσφατα δημοσιεύματα επιδιώκουν να συνδέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρηματικά συμφέροντα, σε μια προσπάθεια να κάνουν «αντιπερισπασμό» για τον αντισυστημικό χαρακτήρα του κόμματος και να δημιουργήσουν εμπόδια στην προσέγγισή του με υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
Νέο επεισόδιο στο ήδη αποτυχημένο σίριαλ του «success story» επιχειρεί να δημιουργήσει ο Α. Σαμαράς, ποντάροντας σε πιθανά οφέλη που μπορεί η κυβέρνησή του να προσποριστεί και, ταυτόχρονα, να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των πρόωρων εκλογών.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην άποψη ότι «ο πρωθυπουργός παίζει τα ρέστα του, όχι για να αναστρέψει το κλίμα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά να ηττηθεί με αξιοπρεπή διαφορά, τέτοια που δεν θα τον οδηγεί στην έξοδο…
από την ηγεσία της Ν.Δ.», και ταυτόχρονα θα επιδιώξει «να αναθερμάνει τις σχέσεις του με το οικονομικό κατεστημένο της χώρας, το οποίο το βλέπει ως σανίδα σωτηρίας».
Είναι χαρακτηριστική η φράση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, ότι «ο κ. Σαμαράς κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα της ομάδας που χάνει με 3-0 στο 80ό λεπτό και προσπαθεί αγχωδώς να ισοφαρίσει, κινδυνεύοντας να φάει και άλλο γκόλ…»
Δεν θεωρούν άλλωστε τυχαίο γεγονός δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία επιχειρούν να συνδέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρηματικά συμφέροντα, σε μια καταφανή προσπάθεια να δημιουργήσουν αφενός «αντιπερισπασμό» για τον αντισυστημικό χαρακτήρα του κόμματος και αφετέρου να δημιουργήσουν εμπόδια στη διαφαινόμενη προσέγγιση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
Για τα stress tests
Οσον αφορά τα stress tests των τραπεζών, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε ένα 24ωρο να εκδώσει σχόλιο, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, «απαιτούνταν ενδελεχής επεξεργασία της απόφασης για να μην αντιμετωπιστεί επιπόλαια ένα κρίσιμο ζήτημα», στο σχόλιο του γραφείου Τύπου, αφού γίνεται αναφορά ότι «ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια έχει πληρώσει για τη στήριξη των τραπεζών άμεσα ή έμμεσα μέσω εγγυήσεων ποσά που ισοδυναμούν με σχεδόν μιάμιση φορά με το σημερινό ΑΕΠ» ετέθησαν μια σειρά ερωτημάτων, όπως «θα μετακυλιστεί αυτή η στήριξη και προς τους δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του, θα επιτελέσουν επιτέλους οι τράπεζες το βασικό τους σκοπό, που είναι η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά ή θα συνεχιστεί εκ μέρους της κυβέρνησης η υιοθέτηση αποκλειστικά τραπεζοκεντρικών λογικών εις βάρος των πολιτών;».
Ερωτήματα που, σύμφωνα με τα οικονομικά στελέχη του κόμματος, «η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα», γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχει «απεμπολήσει το δικαίωμα του βασικού μετόχου των συστημικών τραπεζών». Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι με τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων «προκλήθηκε ζημιά στο Δημόσιο με απομείωση της αξίας των μετοχών που κατέχει το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας περίπου 8 δισ.», και επιμένουν ότι «το μεγάλο ζητούμενο είναι άμεσα να αποκατασταθεί η κανονική τραπεζική λειτουργία με την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων πολιτών».
Αρα η ρευστότητα αναγορεύεται σε μείζον πολιτικό θέμα, αφού υποβόσκει ο κίνδυνος «οι τράπεζες να περάσουν πάλι στους ιδιώτες με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ όσα έδωσε το κράτος για να τις αγοράσει».
Ειρωνική αντίδραση
Και ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ διατείνονται ότι «δεν θα παρασυρθούμε σε σκυλοκαβγά και επιστροφή σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επιδιώκει η κυβέρνηση, αλλά θα λειτουργήσουμε ως ήρεμη δύναμη, με σχέδιο για το παρόν και το μέλλον», η παρέμβαση της κυβερνητικής εκπροσώπου που σχολίαζε την καθυστερημένη αντίδραση του κόμματος για τα stress tests των τραπεζών προκάλεσε τη μάλλον ειρωνική αντίδραση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με την ευαγγελική περικοπή «ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί».
Τι τάραξε τα ήρεμα νερά του τελευταίου μεγάλου διαστήματος στο εσωτερικό του κόμματος; Η δήλωση του ευρωβουλευτή Μ. Γλέζου πως «αν κερδίσουμε τις εκλογές με το μπόνους των 50 εδρών, θα προκηρύξουμε νέες εκλογές καταργώντας το, υιοθετώντας την απλή και άδολη αναλογική». Δήλωση που προκάλεσε αμηχανία στην Κουμουνδούρου, η οποία έσπευσε να τη χαρακτηρίσει «προσωπική άποψη του Μ. Γλέζου», ο οποίος χθες το πρωί (Mega) επιχείρησε να ανασκευάσει, λέγοντας: «Εάν οι εκλογές κερδηθούν με το μπόνους, είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε σχέδιο νόμου απλής και άδολης αναλογικής».
Του Φώτη Παπούλια από efsyn