ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΟΗΕ: Αδιέξοδο στην επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό
Εντείνεται μυστικά ή φανερά η στρατιωτική φρασεολογία και η πρακτική ψυχροπολεμικών ασκήσεων και επίδειξης δύναμης τόσο από τη μεριά των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου -με τις πλάτες του νέου «ανίερου» άξονα με το καθεστώς του Ισραήλ και τη χούντα του στρατάρχη Σίσι στην Αίγυπτο- όσο και από την πλευρά του κεθεστώτος της Τουρκίας, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός στην περιοχή για τον έλεγχο των θαμμένων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ελλάδα και Κύπρος με πάσα μυστικότητα πραγματοποιούν τις τρεις τελευταίες μέρες μεγάλη διακλαδική άσκηση στην Κύπρο. Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι στην άσκηση συμμετέχουν όλα τα διαθέσιμα μέσα της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και δυνάμεις του ελληνικού στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού.
Η άσκηση είχε κρατηθεί μυστική για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση, ωστόσο υπήρξαν διαρροές με το κυπριακό υπουργείο Αμυνας να μην κάνει κανένα απολύτως σχόλιο. Χθες έγινε ρίψη αλεξιπτωτιστών από ελληνικά αεροσκάφη C-130, που μετέφεραν καταδρομείς από τη 2η ΜΑΛ στην Κρήτη. Εντονη είναι επίσης η παρουσία πλοίων και αεροσκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, τα οποία ασκούνται σε συνεργασία με τις κυπριακές δυνάμεις αεράμυνας και τις παράκτιες συστοιχίες πυραύλων για στόχους εδάφους – θαλάσσης. Στην άσκηση συμμετέχει και η ΕΛΔΥΚ.
Επίσης, με στρατιωτική φρασεολογία και δια στόματος στρατιωτικών αναφέρεται πλέον η Άγκυρα στο θέμα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και ότι το τελευταίο θα κινηθεί με βάση αυτούς.
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους σχετικά με τις ναυτικές ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα», ο Μποστάνογλου ρωτήθηκε αν οι ασκήσεις σχετίζονται με την ένταση στην περιοχή και είπε πως αυτές πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και ότι αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με τους συμμάχους».
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ ο Τούρκος ναύαρχος είπε «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης».
Ο Μποστάνογλου είπε επίσης ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά. Παράλληλα παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου. Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 900 χιλιομέτρων. Και γι αυτό το λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση».
Οι ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα» διεξάγονται στις 6-14 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και νατοϊκών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν. Ξεκίνησαν στη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα συνεχιστούν με ασκήσεις άμυνας. Η τελική φάση προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Αττάλειας.
ΟΗΕ: Αδιέξοδο στην επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό
Πρόταση από πέντε σημεία υπέβαλε στις επαφές του σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ , Έσπεν Άϊντε για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και αποχώρηση του Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η πρόταση προβλέπει:
-Πρώτο, θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους για τους υδρογονάνθρακες.
Δεύτερο, θα αποχωρήσει από την περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.
Τρίτο, θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Τέταρτο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα υποβάλει εκθέσεις προόδου των συνομιλιών.
Πέμπτο, θα επαναληφθεί και η γνωστή διαδικασία των χιαστί επαφών. Με τη μετάβαση, δηλαδή, του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη στην ‘Αγκυρα και του (νέου) Τουρκοκύπριου, Εργκιούν Ολγκούν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ η πρόταση απερρίφθη και από τις δύο πλευρές.
Από την ελληνοκυπριακή με τη βασική τοποθέτηση ότι η Τουρκία δημιούργησε το πρόβλημα και αυτή θα πρέπει να το λύσει, ενώ συζήτηση για τα οφέλη από το φυσικό αέριο τίθενται μόνο μετά τη λύση. Ελέχθη επίσης στον κύριο Άϊντε ότι μια τέτοια επιτροπή θα οδηγούσε αυτομάτως σε αδιέξοδο στο θέμα των υδρογονανθράκων.
Η τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση, επειδή ζητά πάγωμα κάθε διαδικασίας στα θέματα υδρογονανθράκων και ματαίωση όλων των γεωτρήσεων.
με πληροφορίες ΑΠΕ
Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 19:58 Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014