(ανανεωμένο)ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014
Δελτίο Τύπου
Επί τάπητος ο υγειονομικός χάρτης της Δυτικής Ελλάδας από το Περιφερειακό Συμβούλιο – Απόφαση για το Νοσοκομείο Καλαβρύτων
Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας αποφάσισε να πραγματοποιηθεί παράσταση στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια και στο Υπουργείο Υγείας για να ενισχυθεί άμεσα το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, με το απαραίτητο για τη λειτουργία του, προσωπικό και ξανανοίγει τη συζήτηση για τον υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Ελλάδας.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε, εκτός ημερησίας διάταξης, το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Κ.Υ. Καλαβρύτων, το οποίο πλέον δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό, ούτε για τη στοιχειώδη λειτουργία του.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος της πλειοψηφίας και Καρδιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Θεόδωρος Νασιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι: «Η ενοποίηση του Νοσοκομείου Καλαβρύτων με αυτό του Αιγίου, αντί να πετύχει οικονομίες κλίμακας και βελτίωση της αποτελεσματικότητας αυτών των δημόσιων δομών υγείας, υποβάθμισαν και συνεχίζουν να υποβαθμίζουν το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, οδηγώντας το στην σταδιακή απαξίωση και τη διακοπή της λειτουργίας του. Υποτίθεται ότι το Νοσοκομείο καλύπτει το Χιονοδρομικό Κέντρο, και όχι μόνο δεν έχει ορθοπεδικό, αλλά δεν μπορεί ούτε να βγάλει μια ακτινογραφία. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη μεταφορά των οδηγών του Νοσοκομείου στο ΕΚΑΒ, που καθιστά ακόμα και τη διακομιδή των ασθενών αδύνατη».
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε: «Η αποψίλωση του Νοσοκομείου Καλαβρύτων από προσωπικό λόγω άστοχων μετακινήσεων και αποσπάσεων, αλλά και συνταξιοδοτήσεων, εγκυμονεί κίνδυνο για την υγεία όχι μόνο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών που συρρέουν κάθε χρόνο στα Καλάβρυτα που είναι διακεκριμένος τουριστικός προορισμός. Όμως τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες στην Περιφέρειά μας. Με πρόσχημα τις ενοποιήσεις, πήραν το προσωπικό από τις περιφερειακές δομές υγείας για να καλύψουν τις βάρδιες των μονάδων στα αστικά κέντρα» και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «Στο νόμο του Καλλικράτη προβλεπόταν το πέρασμα των αρμοδιοτήτων των Υγειονομικών Περιφερειών στις αιρετές Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, εντός δύο ετών από τη δημιουργία τους, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε».
Στην απόφαση, που έλαβε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο, εκτός του να υπάρξει παράσταση στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠε) και στο Υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα πιεστικά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, αποφασίστηκε επίσης να υπάρξει στο επόμενο διάστημα ειδική συνεδρίαση του Σώματος όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας που εμπλέκονται με τη Δημόσια Υγεία, ώστε να συζητηθούν τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Δημόσιας Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα και στην Ηλεία.
Βίντεο με απόσπασμα από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας επί του θέματος στο σύνδεσμο: HYPERLINK “https://www.youtube.com/watch?v=QXYCFpRn7aE” https://www.youtube.com/watch?v=QXYCFpRn7aE
Προχωρούν οι απαλλοτριώσεις για την κατασκευή της οδού « Λαστέικα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο»
Ένα σημαντικό έργο, το οποίο θα συμβάλλει στην συνολική αναβάθμιση του λιμένα Κατακόλου σε συνδυασμό με τις εργασίες που γίνονται για την εκτέλεση συμπληρωματικών λιμενικών υποδομών και τη δημιουργία χώρων υποδοχής επισκεπτών, είναι αυτό της σύνδεσης της περιοχής με την Εθνική Οδό, την παράκαμψη δηλαδή, στα Λαστέικα.
Σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Πάτρα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, αποφασίστηκε να εγκριθεί η διαδικασία της κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή Οδού Λαστέικα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο».
Όπως έχει ήδη υπογραμμίσει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και υπενθύμισε σήμερα, οι εργασίες τόσο της εκτέλεσης συμπληρωματικών λιμενικών υποδομών στο Κατάκολο και της δημιουργίας χώρων υποδοχής επισκεπτών, όσο και της σύνδεσης του λιμανιού με την Εθνική Οδό προχωρούν εντός χρονοδιαγραμμάτων και θα πρέπει να προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην ώρα του ένα σημαντικότατο ολοκληρωμένο έργο και έτσι να καταστεί το Κατάκολο ως ένα κομβικής σημασίας λιμάνι για ολόκληρη τη Μεσόγειο.
«Ήδη με δικούς μας πόρους, προετοιμάσαμε και ωριμάσαμε τις μελέτες για την παράκαμψη στα Λαστέϊκα και υπάρχει πρόβλεψη για την ένταξη του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος σημείωσε πως ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου και των απαλλοτριώσεων θα ανέλθει περίπου στα 11.000.000 ευρώ, ενώ το τμήμα που θα κατασκευασθεί είναι μήκους 3,3 χιλιομέτρων και θα δημιουργήσει ένα νέο οδικό άξονα με τίτλο «Αρχαία Ολυμπία – Διασταύρωση Βουνάργου – Παράκαμψη Αγ. Ιωάννη – Σύνδεση με λιμάνι Κατακόλου», συνολικού μήκους 34 χλμ περίπου.
Στόχος είναι να γίνει απευθείας σύνδεση του λιμένα Κατακόλου με την Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου και τον βορειοδυτικό άξονα, Ελευσίνα –Πάτρα –Πύργος.
Έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί όλες οι απαιτούμενες οριστικές μελέτες (οδοποιίας, υδραυλικών και Ηλεκτροφωτισμού), καθώς επίσης έχουν συνταχθεί και εγκριθεί τα κτηματολογικά διαγράμματα και οι κτηματολογικοί πίνακες αναλογισμού και τέλος έχει εκδοθεί και είναι σε ισχύ η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων.
Πιο συγκεκριμένα απαιτείται η απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων συνολικού εμβαδού 129.520,60 μ2, σύμφωνα με κτηματολογικά διαγράμματα, ενώ εντός των απαλλοτριωτέων εκτάσεων υφίστανται και κτίσματα, τα οποία είναι αναγκαίο και αυτά να απαλλοτριωθούν, συνολικής εκτιμητέας αρχικά αξίας 500.000 ευρώ.
Εγκρίθηκε η αναγκαιότητα εφαρμογής του προγράμματος Δακοκτονίας 2015
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του σημερινού Περιφερειακού Συμβουλίου αποφασίστηκε να εγκριθεί η αναγκαιότητα εφαρμογής του προγράμματος Δακοκτονίας 2015 και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρκανίας, Αχαΐας και Ηλείας, καθώς και όλων των διαδικασιών που απαιτούνται για την ορθή του διενέργεια.
Η δαπάνη που θα προκύψει από την εφαρμογή του προγράμματος θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του έτους 2015 και θα προέλθει από πιστώσεις του ΥΠΑΑΤ. Η κατανομή των δαπανών του προγράμματος στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της ΠΔΕ, αναμένεται με απόφαση από τη Γενική Διεύθυνση Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μετά την εκταμίευση των συγκεκριμένων ποσών θα ξεκινήσει διαδικασία για την υλοποίηση του προγράμματος.
Να σημειωθεί πως ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο 10ήμερο του Ιουλίου και είναι δε ο κρισιμότερος της πορείας εξέλιξης του δακοπληθυσμού και κομβικής σημασίας είναι η έγκαιρη έναρξη του.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014
Δελτίο Τύπου
Η Κλιματική Αλλαγή, οι Μεταναστευτικές Ροές και οι Μακροπεριφερειακές Στρατηγικές στη Μεσόγειο, στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR
Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), που διεξήχθη στη Μασσαλία 10-11 Δεκεμβρίου 2014, συμμετείχε ο βοηθός Περιφερειάρχη για τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής, Κώστας Καρπέτας.
Το ανώτατο πολιτικό όργανο της Διαμεσογειακής Επιτροπής στη δεύτερη εξαμηνιαία του σύσκεψη για το 2014 συνέχισε να εργάζεται στην επιλογή του για τη βελτίωση της συνεργασίας στη λεκάνη της Μεσογείου μέσω του μοντέλου των Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών και των Θαλάσσιων Στρατηγικών, όπως είχε αποφασιστεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του στην Πάτρα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13-14 Μάρτιου 2014 είχε φιλοξενηθεί η πρώτη για το έτος 2014 συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μαζί με το θεματικό συνέδριο της CPMR «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική με στόχο τις επενδύσεις στις περιφέρειες της Μεσογείου, στη βάση της στρατηγικής της “Γαλάζιας Ανάπτυξης”».
«Η μακροπεριφερειακή προσέγγιση και η προσέγγιση για τις θαλάσσιες λεκάνες που η Ε.Ε. δοκιμάζει τα τελευταία χρόνια στις περιοχές της Βαλτικής και του Δούναβη, και πιο πρόσφατα στις περιοχές της Αδριατικής–Ιονίου και των Άλπεων είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Μπορούμε, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία και από τις χώρες και τα εδάφη των ακτών της Μεσογείου που ανήκουν στην ΕΕ και εφαρμόζονται τέτοιες μακροπεριφερειακές στρατηγικές και θαλάσσιες στρατηγικές, να δημιουργήσουμε μια Μεσογειακή Στρατηγική, που αρχικά θα περιλαμβάνει τα κράτη αυτά, αλλά θα έχει από την αρχή την πόρτα ανοιχτή για να συμμετάσχουν σταδιακά και τα μεσογειακά κράτη εκτός ΕΕ» ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Καρπέτας, ενώ ο Περιφερειάρχης Προβηγκίας – Άλπεων – Κυανής Ακτής και Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής, Μισέλ Βοζέλ, τόνισε ότι η πρόσφατη μακροπεριφερειακή στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR), στην οποία η Περιφέρειά Δυτικής Ελλάδας είχε εξαρχής σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία της, μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό.
Στο επίκεντρο του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής βρέθηκαν επίσης το θέμα των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο – αφού οι δημογραφικές εξελίξεις, οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών, οι συγκρούσεις, οι καταστάσεις πολιτικής αστάθειας και ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή και την Υποσαχαρική Αφρική, δικαιολογούν την πολύ ισχυρή ανθρώπινη κινητικότητα ανάμεσα στις δύο ακτές της Μεσογείου – καθώς η Κλιματική Αλλαγή, αφού η Μεσόγειος αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο ευάλωτες περιοχές στον πλανήτη.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώνουν ένα ευρύ σύνολο ορθών πρακτικών και στους δύο αυτούς τομείς. Απαιτείται ισχυρή βούληση και συνεργασία σε επίπεδο κυβερνήσεων» ανέφερε ο κ. Καρπέτας και συμπλήρωσε «η Διαμεσογειακή Επιτροπή θα δημιουργήσει ειδικές Ομάδα Εργασίας για την ανταλλαγή ορθών πρακτικών των Περιφερειών και των πολιτικών τους οραμάτων, για τη σύλληψη κοινών δράσεων στα δύο αυτά κύρια θέματα. Είναι σημαντικό να διευρύνουμε τη διάχυση και τη σύγκριση μεταξύ των Περιφερειών σε ολόκληρη την ευρωμεσογειακή ζώνη.».