Λίγες μέρες πριν από τις κάλπες αυτό που ακόμη παίζεται είναι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο αριθμός των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή και η τρίτη θέση. Δεν υπάρχει, δηλαδή, βέβαιη η εκτίμηση για την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί την επόμενη μέρα ούτε καν για το πόσο γρήγορα θα σχηματιστεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεικδικεί την αυτοδυναμία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για επαναληπτικές εκλογές αν χρειαστεί. Απορρίπτει την προοπτική συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, λιγότερο κατηγορηματικά με το Ποτάμι, ενώ δεν μιλά πια για τους ΑΝΕΛ, που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν είναι βέβαιο ότι θα εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή.
Το κόμμα που προηγείται με βάση όλες τις μετρήσεις δεν πρόκειται να εξειδικεύσει περισσότερο τις προγραμματικές του θέσεις, για παράδειγμα στο φορολογικό, και θα προσπαθήσει να συντηρήσει την ατμόσφαιρα που υποστηρίζει το κεντρικό του σύνθημα «η ελπίδα έρχεται».
Η ΝΔ επιμένει ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναστρέψιμο και προσπαθεί να φοβίσει τη μεσαία τάξη ότι θα πιεστεί προς τα κάτω με κρυφά χαράτσια που προετοιμάζει η Κουμουνδούρου, στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα κινηθεί παράλληλα σε δύο γραμμές, στην κινδυνολογία για την ελληνική παρουσία στην ευρωζώνη και στη θεωρία του χάους στο εσωτερικό που, όπως ισχυρίζεται, ότι θα φέρει μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
Το Ποτάμι έχει μεγάλες πιθανότητες να βρεθεί στην τρίτη θέση παίροντας δυνάμεις από τους αναποφάσιστους που το βλέπουν θετικά, ενώ είναι πολύ υψηλή η δημοτικότητα του Στ. Θεοδωράκη. Βάζει εκ προοιμίου κόκκινες γραμμές για ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας ακόμη και για βέτο στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία. Ομως, οι θέσεις που παρουσίασε χθες κατά του ΕΝΦΙΑ και των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, υπέρ μιας νέας διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων και υπέρ της στήριξης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων είναι πολύ κοντά στους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δείχνει ότι όχι δύσκολα μπορεί να φτιαχτεί μια βάση συνεννόησης.
Το ΠΑΣΟΚ προτάσσοντας την ανάγκη να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη, αφήνει να εννοηθεί ότι βλέπει ρόλο κυβερνητικού εταίρου και στην επόμενη φάση, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως δεν το βλέπει. Βέβαια, η Χ. Τρικούπη μιλά μόνο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά αυτά λέγονται χωρίς απαραίτητα να γίνονται έτσι στην πράξη. Ο Ευ. Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε χθες αν θα είναι συγκυβερνήτης σε ένα αεροσκάφος με κυβερνήτη τον Αλ. Τσίπρα, απάντησε ως εξής: «Κοιτάξτε, μπορεί να είμαστε στον πύργο ελέγχου. Μπορεί να είμαστε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Μπορεί να είμαστε στην επίγεια εξυπηρέτηση. Πάντως δε θα αφήσουμε το αεροπλάνο να πάει σε λάθος προορισμό».
Ο Γ. Παπανδρέου από την πλευρά του για πρώτη φορά έθεσε όρους για μια κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ που τον αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής με εξαγγελίες για εξεταστικές σχετικά με το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Ο βασικός του όρος είναι η δέσμευση για δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο λαός για τη συμφωνία που θα γίνει με τους πιστωτές. Ως προς αυτό δεν έγινε κανένα σχόλιο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που κατά καιρούς στελέχη έχουν μιλήσει για μια τέτοια προοπτική, χωρίς πάντως να επιβεβαιώνεται σε επίπεδο ηγεσίας.
Το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να δίνει μάχη για την εκπροσώπηση στη Βουλή, όπως και οι ΑΝΕΛ που βάζουν τους δικούς τους όρους, όπως η πλήρης μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων. Ο Π. Καμμένος, εξάλλου, με τον σποτ που τον δείχνει να νουθετεί τον μικρό Αλέξη πώς θα οδηγήσει το τρενάκι έχει εύγλωττα περιγράψει το ρόλο που βλέπει για τον εαυτό του.