TVXS Ανάλυση | 08:59 | 08 Μαρ. 2015
Παίζουν τη γάτα με το ποντίκι, επιχειρούν να επαναφέρουν Μνημόνιο και τρόικα από την πίσω πόρτα και περιμένουν πότε θα εξαντληθούν οι αντοχές της Αθήνας: Η τακτική των εταίρων και δανειστών χτίζεται σε ορίζοντα διμήνου, το όπλο τους είναι πάντοτε η απειλή των άδειων ταμείων και στο αυριανό Eurogroup η ελληνική πλευρά καλείται και πάλι να «αγοράσει» χρόνο και να ελιχθεί μέσα στην παγίδα.
Επί του παρόντος, η ελληνική απάντηση σ΄αυτή την τακτική του τεχνητού αδιεξόδου είναι εκείνη της άμυνας δια των ελάχιστων παραχωρήσεων και του πολιτικού θορύβου. Αυτή η γραμμή αναμένεται να ακολουθηθεί τόσο στο αυριανό Eurogroup όσο και κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις των τεχνικών ομάδων και σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τόσο το πολιτικό μέτωπο που άνοιξε η κυβέρνηση – και προσωπικά ο πρωθυπουργός – με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και οι επιθετικοί τόνοι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από τη Λετονία για τις γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια κατάρρευση της Ελλάδας.
«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε καθαρά το πολιτικό μας μήνυμα και θα θέσουμε άπαντες ενώπιον των ευθυνών τους», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή. Το πώς θα εξελιχθεί, ωστόσο, αυτή η άνιση αναμέτρηση θα το κρίνει η τελική αντοχή και το απόθεμα εναλλακτικών κινήσεων της ελληνικής πλευράς.
Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για κούρσα μεσαίων αποστάσεων και όχι για σπριντ. Ως εκ τούτου, τίποτα δεν αναμένεται να κριθεί οριστικά στο αυριανό Eurogroup, καίτοι στο Μαξίμου θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξουν και νέες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών, πέραν των 7 μεταρρυθμίσεων που καταθέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές πιέζουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να ενταχθούν στη δέσμη των άμεσων μεταρρυθμίσεων οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές στον ΦΠΑ, η κυβέρνηση ωστόσο θα δώσει μάχη να «κλειδώσουν» οι 7 πρώτοι άξονες ρυθμίσεων πριν ανοίξει οποιοδήποτε άλλο μέτωπο.
Τακτικός στόχος σ’ αυτή την προσέγγιση είναι να ανοίξει και μια πρώτη χαραμάδα για χρηματοδοτική ανάσα στα κρατικά ταμεία – μια ανάσα, που η κυβέρνηση προτιμά να προέλθει μέσα από την αύξηση του πλαφόν στην πώληση εντόκων γραμματίων. Το ενδεχόμενο μερικής εκταμίευσης της δόσης των 7,2 δις ευρώ δεν απορρίπτεται, αλλά δεν είναι η πρώτη επιλογή καθώς θα σήμαινε περαιτέρω κλιμάκωση της πίεσης των εταίρων για «μνημονιακά» μέτρα.
Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, πως και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη δήλωσε χθες πως, μέχρι στιγμής, «δεν έχει γίνει συζήτηση» επί πιθανού αιτήματος μερικής καταβολής της δόσης.
Στις «καθυστερήσεις» που παίζει η Αθήνα, άλλωστε, έχουν προσμετρηθεί και οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου με βάση τους οποίους το χρηματοδοτικό κενό του Μαρτίου μπορεί να καλυφθεί. Οπότε, στόχος είναι η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με τους θεσμούς να μετατεθεί προς τα τέλη του Απριλίου και να δοθεί έτσι περισσότερος χρόνος για πολιτικές διαπραγματεύσεις σε υψηλότερο επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η περιοδεία που ξεκινά αυτή την εβδομάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη γενική συνέλευση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι την Πέμπτη.
Η ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμη κλείσει, αλλά είναι ήδη δεδομένα τα ραντεβού που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Χάος χωρίζει -ακόμη- την Αθήνα με τις Βρυξέλλες