Μόνος εναντίον όλων στη σύνοδο κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας | REUTERS/Alkis Konstantinidis
efsyn.gr | 19.03.2015, 10:13
Αντιμέτωπος με τους έξι εκπροσώπους των Ευρωπαίων εταίρων θα βρεθεί απόψε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.
Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι, Ντόναλντ Τουσκ και Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει προγραμματιστεί για τις 9 το βράδυ και το αποτέλεσμά της θα κρίνει, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, και την κρίσιμη επαφή που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο την προσεχή Δευτέρα.
Την ίδια ώρα, τα αρνητικά μηνύματα τόσο από τη Γερμανία όσο και από τις Βρυξέλλες δημιουργούν ασφυκτική ατμόσφαιρα στις συνομιλίες, με τη στάση του Γάλλου προέδρου να θεωρείται κρίσιμη για την αποψινή συζήτηση.
Με σχεδόν δεδομένη τη βούληση του Φρανσουά Ολάντ «να βοηθήσει ώστε να μη φτάσουμε στα άκρα» και έχοντας ταχθεί κατά ενός «ελληνικού ατυχήματος», μένει να αποδειχθεί μέχρι ποιου σημείου θα διαφοροποιηθεί απέναντι στη Γερμανία ή «μέχρι ποιου σημείου θα κρατήσει… άμυνα».
Και τούτο γιατί η Γαλλία κρατάει ούτε λίγο-ούτε πολύ μια μάλλον «μεσοβέζικη στάση» που αποτυπώνει και μέρος της εσωτερικής της κρίσης, η οποία σε συνδυασμό με την άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου δημιουργεί στον Ολάντ επιπλέον προβλήματα.
Το δεύτερο σημείο αφορά το πώς θα «κινηθεί» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το καλό κλίμα που έχει αποτυπωθεί στις μέχρι στιγμής συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιτρέπουν στα κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι «ο ρόλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι εξισορροπητικός, αφού δεν επιθυμεί η προεδρία του να μείνει στην ιστορία συνδεδεμένη με τη μεγαλύτερη κρίση στην ευρωζώνη».
Όσο για την Άνγκελα Μέρκελ, η Αθήνα ευελπιστεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα ακολουθήσει μια «μέση οδό» που θα της επιτρέψει και να δώσει την απαραίτητη ανάσα στην Ελλάδα και, ταυτόχρονα, να μη φανεί ότι αφίσταται της γερμανικής επιμονής στην τήρηση του προγράμματος.
Σε αυτό το πνεύμα λέγεται πως ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ομπάμα με την καγκελάριο Μέρκελ, με τις ΗΠΑ να εξακολουθούν να πιέζουν τη γερμανική πλευρά προς την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα.
Συνεχή προσκόμματα από τους δανειστές
Στο μέτωπο της οικονομίας, οι πληρωμές του καλοκαιριού, που ανέρχονται σε 11,4 δισ. ευρώ, συνιστούν τον νέο σκόπελο των υποχρεώσεων της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.
Το θέμα της αποπληρωμής αυτών των δανείων, που μαζί με τους τόκους επιμερίζονται σε 2,61 δισ. ευρώ για τον Ιούνιο, 5,1 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο και 3,69 δισ. ευρώ για τον Αύγουστο, έχει μπει πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων που διενεργεί σε τεχνικό επίπεδο το οικονομικό επιτελείο με τους τρεις θεσμούς (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ).
Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι σε αυτές τις επαφές η ελληνική πλευρά έχει απευθύνει αίτημα για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, όχι όμως και οι δανειστές που εξακολουθούν να βάζουν προσκόμματα.
Με αυτή την τακτική επιχειρούν να γυρίσουν πίσω τη χώρα και δη στον Δεκέμβριο του 2014, τότε που η Αθήνα «χόρευε» υπό τον ασφυκτικό κλοιό της τρόικας στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος
Σε κάθε τους ευκαιρία τα τεχνικά κλιμάκια αναδεικνύουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και απορρέουν από το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής. Πρόκειται για το «πακέτο» Χαρδούβελη που περιλαμβάνει επώδυνες αλλαγές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά, νέες αυξήσεις φόρων με αιχμή τον ΦΠΑ κ.ά., για τα οποία όμως η κυβέρνηση έχει τραβήξει «κόκκινη γραμμή» και η παραβίασή τους συνιστά ρήξη με τους πιστωτές.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου το Δημόσιο καλείται να καλύψει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ, καθώς -πέρα από τα έντοκα γραμμάτια- αύριο πρέπει να εξοφληθεί η τελευταία για τον τρέχοντα μήνα δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 350 εκατ. ευρώ, και 110 εκατ. ευρώ για τόκους τεσσάρων ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.
Αλλα 140 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί να διατεθούν για τόκους τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του «αμαρτωλού» swap «Titlos» της Goldman Sachs, το οποίο είχε συγκαλύψει μέρος του χρέους της χώρας μας το 2001, επί κυβέρνησης Σημίτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: