Το υπουργικό συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης λαμβάνει χαρακτήρα «εσωτερικού» Eurogroup | Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
efsyn | 28.04.2015, 06:01
Κώστας Τσάβαλος, Μάριος Χριστοδούλου
«Στροφές» λίγο πριν από την τελική ευθεία για μια πρώτη συμφωνία με τους δανειστές ανεβάζει η κυβέρνηση, μετά τον «ανασχηματισμό» της διαπραγματευτικής ομάδας και την ανακατανομή των ρόλων των στελεχών που έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο του συγκερασμού των προτάσεων των δύο πλευρών.
Το υπουργικό συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης λαμβάνει χαρακτήρα «εσωτερικού» Eurogroup, καθώς καλείται να εγκρίνει το νομοσχέδιο-σκούπα με τα πρώτα 26 «ανώδυνα» μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν τον προπομπό αυτών που θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο.
Αρθρα του νομοσχεδίου που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή θα αφορούν: τα δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη «λοταρία», τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις κ.λπ.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ (μαζί με τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις) και συγκροτούν την περίφημη λίστα Βαρουφάκη, απόρροια της αρχικής συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου που είχε συνάψει η κυβέρνηση με τους θεσμούς.
Ωστόσο τα «καυτά» θέματα των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού, του φόρου πολυτελών διακοπών και των συντελεστών του ΦΠΑ πάνε για τον Ιούνιο. Δεν αποκλείεται όμως το τελευταίο μέτρο να έρθει νωρίτερα, αν πρόκειται να ανοίξει τους κρουνούς της χρηματοδότησης.
Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση εισέρχεται σε νέα φάση και σε διαφορετικό κλίμα και απομένει να αποδειχτεί αν το… ανακάτεμα της τράπουλας από την κυβέρνηση θα έχει αποτέλεσμα.
Η διάθεση της ελληνικής πλευράς να βάλει σε νέα βάση κύρια ζητήματα των διαβουλεύσεων διαφάνηκε και από τα όσα ανέφεραν από κοινού, μετά την πρώτη συνεδρίαση της διαπραγματευτικής ομάδας, οι κ. Γ. Βαρυφάκης, Ευκλ. Τσακαλώτος.
Οι δύο υπουργοί ήταν σαφείς ως προς τον στόχο μιας συμφωνίας-γέφυρας πριν από το «Συμβόλαιο» του Ιουνίου: «Ο ρεαλισμός καταδεικνύει τη σταδιακή συμφωνία ως μια καλή λύση. Αν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών:
■ Οσο πλησιάζουμε προς το τέλος, τόσο αυξάνεται η ένταση της δουλειάς. Τα τελευταία μέτρα στο «σπριντ» είναι τα πιο δύσκολα. Θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά για μια έντιμη συμφωνία.
■ Την Τετάρτη ξεκινούν οι διά ζώσης συζητήσεις τού Brussels Group. Η «ατζέντα» με τα 26 σημεία προετοιμάστηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη και τώρα προχωρούμε σε ένα πιο ώριμο στάδιο.
■ Κάποιες από τις προτάσεις μας θα αποτυπωθούν σε ένα νομοσχέδιο. Ο βασικός του κορμός θα είναι έτοιμος έως αύριο το βράδυ ( σ.σ. σήμερα) και θα εξεταστεί σε συνεδρίαση του υπουργικού την Πέμπτη.
■ Το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές πηγαίνει βήμα βήμα.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις περί «καπελώματος» Βαρουφάκη, ανέφερε τα εξής:
■ Μαθαίνουμε συνεχώς από τις εμπειρίες και τα λάθη μας. Οι νίκες και οι επιτυχίες είναι συλλογικές, αλλά και τα λάθη είναι συλλογικά. Μάθαμε πράγματα αυτούς τους μήνες και τώρα μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα.
■ Η παρουσία των Τάσου Κορωνάκη και Χρήστου Μαντά στη σύσκεψη έχει να κάνει με τη λήψη πληρέστερης εικόνας σε επίπεδο κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως «η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου».
Ερωτηθείς για τον λόγο σύστασης της ειδικής αυτής ομάδας ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, EuroWorking Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την “πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης” θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωσαν εξάλλου χθες ότι διαπραγματεύσεις γίνονται και στο «Frankfurt Group», όπως ονομάστηκε η ανοιχτή γραμμή ανάμεσα στα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, της Κομισιόν, Λουκ Τολονιάν, και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πολυνομοσχέδιο για να ανοίξουν οι κρουνοί χρηματοδότησης
Public Issue: Το 63% στηρίζει τη διαπραγμάτευση