Ιουνίου 14, 2015 in Η πολιτική στην καλύβα
Αν ήταν να απαντήσω με μια λέξη θα έλεγα σε αδιέξοδο. Αλλά η πολιτική, η οποία δημιουργεί τα αδιέξοδα, έχει πάντα τη δυνατότητα να τα ξεπερνά – έστω και την τελευταία στιγμή. Τα υπόλοιπα δείτε τα μόνοι σας στο πλήρες και (μάλλον) αντικειμενικό ρεπορτάζ του «ΕΘΝΟΥΣ».
- (Ξένη Δημοσίευση) Ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού Νίκος Παππάς (2Α), ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (3Δ), ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης (2Δ) και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος (Α) που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ) στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ) στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015. Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσει πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti
Από κόσκινο οι ελληνικές προτάσεις με τη συμμετοχή όλων των θεσμών
ΠΗΓΕΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν έχει μπει η νέα ελληνική πρόταση, με τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες να έχουν εντατικοποιηθεί προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και την Πέμπτη το Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα.
Οι επικεφαλής διαπραγματευτές όλων των εμπλεκομένων στις διαβουλεύσεις θεσμών με την ελληνική πλευρά βρίσκονται στις Βρυξέλλες και θα συμμετέχουν στις συνομιλίες, δήλωσε καλά πληροφορημένη ευρωπαϊκή πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αργότερα σήμερα και σε αυτές θα συμμετέχουν όλοι οι θεσμοί σε επίπεδο Brussels Group.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα», επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα για τις συνομιλίες που άρχισαν μεταξύ ελλήνων διαπραγματευτών και εκπροσώπων της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Οι επαφές ξεκίνησαν χθες το απόγευμα με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να περνά το κατώφλι του κτιρίου της Κομισιόν για να συναντηθεί με εκπροσώπους του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου», επέμεινε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Άλλες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις φάνηκαν απαισιόδοξες. «Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε μία από τις πηγές αυτές, προσθέτοντας πως «οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία».
«Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά» το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι «προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της» και ότι οι προτάσεις της «δεν βγαίνουν».
Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι σήμερα αναμένεται να συναντηθούν με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ και του ΔΝΤ σε μια ύστατη, όπως φαίνεται, προσπάθεια να βρεθεί λύση.
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine αποκαλύπτει σήμερα τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, κατηγορώντας ευθέως το Ταμείο ότι «τορπίλισε» συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Bloomberg, o Γιούνκερ πιέζει για συμφωνία πριν τη Δευτέρα.
Χθες το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνεχείς συσκέψεις με κορυφαίους υπουργούς στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τον περίπατο που έκανε στον Εθνικό Κήπο με τον Γιάνη Βαρουφάκη δήλωσε: «Είμαστε από τη φύση μας αισιόδοξοι».
Reuters: Συνομιλούν και για το χρέος
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Η πηγή ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιοι συμμετέχουν στις συνομιλίες αυτές, όμως παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση.
«Διεξάγεται συζήτηση», δήλωσε η πηγή, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο επίπεδο διεξάγονται οι συνομιλίες.
«Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να επωμισθεί πολύ περισσότερο χρέος. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν έχεις πιο χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα», δήλωσε η πηγή. «Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να επωμισθεί περισσότερο χρέος χωρίς κάποιας μορφής ελάφρυνση».
Το Reuters σχολιάζει πάντως πως μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει παραγραφή της αξίας του χρέους, κάτι που η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα ήταν απίθανο να δεχθεί. Η αναβολή της αποπληρωμής στο μέλλον θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.
«Η παράταση της λήξης του χρέους θα ήταν αρκετή για πολλά χρόνια. Είναι ένας απολύτως εύλογος οικονομικά τρόπος για να καταστεί διαχειρίσιμο», δήλωσε η πηγή.
Το πρακτροείο σημειώνει πως αξιωματούχοι της ΕΕ αμφισβητούν τη θέση της Ελλάδας ότι το χρέος προκαλεί ασφυξία στην οικονομία. Επισημαίνουν πως η Αθήνα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια στήριξης το 2023. Το χρέος συσσωρεύει τόκους, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί τα επόμενα οκτώ χρόνια, όμως το ετήσιο επιτόκιο είναι χαμηλότερο απ’ αυτό που πληρώνει η Ιταλία και σε κάθε περίπτωση η αποπληρωμή των τόκων αρχίζει κι αυτή το 2023.
Τι προτείνει η Αθήνα – Τι ζητούν οι δανειστές
Τις υφιστάμενες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες ώστε να υπάρξει τελικά συμφωνία και «ξεκλείδωμα» της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, στο πρωτογενές πλεόνασμα η διαφορά έχει φτάσει περίπου στα 800 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί με νέα φορολογικά μέτρα, που κομίζουν οι Έλληνες διαπραγματευτές. Η νέα πρόταση της Αθήνας για το ΦΠΑ προβλέπει:
- Χαμηλό συντελεστή 6% όπου θα υπάγονται φάρμακα, βιβλία, θέατρα.
- Μεσαίο συντελεστή στο 13% στον οποίο θα υπάγονται μόνο τα φρέσκα τρόφιμα, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τα ξενοδοχεία και η εστίαση.
- Υψηλό συντελεστή 23% μετατάσσονται όλα τα επεξεργασμένα – συσκευασμένα τρόφιμα , που σήμερα υπάγονται στο 13% κι αυτό σημαίνει επιβαρύνσεις για το 28% των ειδών διατροφής.
Οι υπόλοιπες ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:
- Πιθανή κατάργηση μειωμένων συντελεστών στο Αιγαίο με τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρχει επιστροφή φόρου για τους μόνιμους κατοίκους.
- Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ με στόχο έσοδα 2,650 δισ. ευρώ
Η έκτακτη εισφορά θα συνεχίσει να υπολογίζεται ανάλογα με το εισόδημα ως εξής:
- Από 12.001 ως 20.000 ευρώ με 0,7%
- Από 20.001 ως 30.000 ευρώ με 1,4%
- Από 30.001 ως 50.000 ευρώ από το 1,4% ανεβαίνει στο 2%
- Από 50.001 ως 100.000 ευρώ ανεβαίνει από το 2,1% στο 4%
- Από 100.001 ως 500.000 ευρώ πάει από το 2,8% στο 6%
- Για τα μεγαλύτερα εισοδήματα μπαίνει νέος συντελεστής 8%.
Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται και έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ και συντελεστές 5%- 10%. Στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων αλλά με «ομπρέλα» στα θεμελιωμένα δικαιώματα, βαρέα, μητέρες ανηλίκων. Επίσης προβλέπεται πρόσθετη ποινή 10% για πρόωρες αποχωρήσεις.
Η κυβέρνηση επιμένει στην πλήρη προστασία του ΕΚΑΣ. «Κλειδί» χαρακτηρίζονται οι παρεμβάσεις στα «κλειστά» επαγγέλματα με νέες παρεμβάσεις σε συμβολαιογράφους, τουριστικά λεωφορεία, διάθεση τροφίμων, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Οι δανειστές ζητούν τέλος αύξηση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, να μπει πιο χαμηλά από τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο μισθών- συντάξεων και να καταργηθεί το όριο του 25% για κατασχέσεις μισθών- συντάξεων, να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισ ευρώ άρα να μειωθούν και οι κύριες συντάξεις, να εφαρμοστεί η ρήτρα. μηδενικού ελλείμματος.
Νίκος Παππάς: Χρειάζεται πολιτική λύση
«Αποστολή μας είναι η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η αποφυγή περιπετειών για όλη την Ευρώπη», τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος προσθέτει ότι «οι προηγούμενες συνταγές δεν το πέτυχαν». «Η Ελλάδα, τονίζει ο κος Παππάς, έχει άποψη, προτάσεις, αποφασιστικότητα, να συνεργαστεί με τους εταίρους για να ξεφύγει από την εξοντωτική λιτότητα με βιώσιμο χρέος και κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται πολιτική λύση».
Πηγές: AΠΕ, Reuters, Mega
Διαβάστε ακόμη:
Οι συγκλίσεις σε Ασφαλιστικό, πρωτογενές πλεόνασμα και ΦΠΑ
Η ώρα του Τσίπρα για να μπει φινάλε στο θρίλερ
Γιατί κλιμακώνει τώρα τον κλεφτοπόλεμο το ΔΝΤ
Bloomberg: Συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο ψάχνει ο Γιούνκερ
«Βόμβα» από FAZ: Το ΔΝΤ τορπίλισε τον συμβιβασμό Αθήνας – δανειστών