Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015 | AP Photo/Daniel Ochoa de Olza
27.06.2015, 21:16 | efsyn.gr
Ο Ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει την Κυριακή 5 Ιουλίου εάν θα δεχθεί τις προτάσεις των «θεσμών» ή θα τις απορρίψει. Η πρόεδρος της Βουλής, έδωσε στην δημοσιότητα το ερώτημα του δημοψηφίσματος και η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να την εγκρίνει. Ολόκληρη η πρόταση της ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.
«Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του υπουργικού συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).
Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ
Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ
Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015».
Η διαδικασία του δημοψηφίσματος
Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα ακολουθήσει τη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών σε περίπτωση που εγκριθεί από την ελληνική Βουλή.
Σύμφωνα με τον ψηφισμένο νόμο του 2011, η ημέρα διεξαγωγής του θα είναι η Κυριακή, θα αρχίσει στις 07:00 έως τις 07:00 το βράδυ της ίδιας μέρας ενώ όλα τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να έχουν ορθογώνιο σχήμα, να κατασκευάζονται ομοιόμορφα για όλη τη χώρα, με φροντίδα του υπουργείου των Εσωτερικών.
Πρέπει επίσης να σταλούν στους περιφερειάρχες το αργότερο πέντε μέρες πριν την ψηφοφορία ενώ η κρατική μηχανή θα πρέπει να τρέξει για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια με το ερώτημα και το αργότερο τη Δευτέρα ή την Τρίτη το τμήμα του Αρείου Πάγου να ζητήσει τους πίνακες από όλα τα υπουργεία και να κάνει κλήρωση για τον διορισμό των αντιπροσώπων.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό όταν λάβει μέρος σε αυτό το 40% των εγγεγραμμένων στους καταλόγους, όπως προβλέπει το άρθρο 16 του νόμου.
Επίσης, δεν μπορεί να γίνει έλεγχος της συνταγματικότητας τώρα αλλά μετά, όταν μπορεί να υπάρξουν ενστάσεις ακυρότητας και αρμόδιο για τον έλεγχο αυτό είναι το εκλογοδικείο ή το ειδικό δικαστήριο. Επί της αποψινής διαδικασίας, εφόσον ψηφιστεί η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα, το πρακτικό της Βουλής θα πάει στον γραμματέα της κυβέρνησης, Σπύρο Σαγιά ο οποίος θα το πάρει και -μαζί με την χθεσινή ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου- θα συντάξει το διάταγμα.
Κατόπιν είτε από τα ξημερώματα της Κυριακής είτε από νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας θα σταλεί στο προεδρικό μέγαρο για υπογραφή. Μέσα στην εβδομάδα θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Η πρόταση των «θεσμών» της 25ης Ιουνίου:
1)Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και για τη συνέχεια αυτού
2)Προκαταρκτική ανάλυση βιοσιμότητας του χρέους & Χρηματοδοτικές ανάγκες και χρονοδιάγραμμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: