ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ
Λίγες ώρες πριν από την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή, για το δεύτερο πακέtο των προαπαιτούμενων η οποία αναμένεται να δοκιμάσει την κυβερνητική συνοχή του κόμματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν είναι χρήσιμες οι εκλογές αυτήν τη χρονική στιγμή, καθώς εξελίσσεται η διαδικασία προκειμένου να συνάψει η χώρα συμφωνία, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να επαναφέρει την κατάσταση «σε μια σχετική, ας πούμε, “κανονικότητα”».
«Eνδεχομένως να πάμε σε εκλογές όταν χρειαστεί»
Αναφερόμενη στις προαναγγελθείσες από τον πρωθυπουργό κομματικές διαδικασίες τον Σεπτέμβριο και αμέσως μετά προσφυγή στις κάλπες, η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε (ρ/σ Alpha 98.9) ότι «υπάρχουν δύο απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ», οι οποίες ναι μεν υπήρχαν ανέκαθεν, αλλά «αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα», το οποίο θα συζητηθεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες του κόμματος.
«Εφόσον αυτά συζητηθούν με ευρύ δημοκρατικό, συλλογικό διάλογο θα δούμε πώς θα πορευθούμε. Καταλαβαίνω ότι είναι μια δυναμική διαδικασία όλο αυτό το οποίο εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πολύ πυκνά πολιτικά ζητήματα έντονα, τα οποία θα πρέπει να βρουν τον δρόμο τους. Μέσα, λοιπόν απ’ όλο αυτό ενδεχομένως να πάμε στις εκλογές όταν χρειαστεί» πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα αν το διαζύγιο των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτο, καθώς η διαφορά μεταξύ των δυο πλευρών είναι στρατηγική, δηλαδή, το «ρήξη δραχμή» και «ευρώ με επώδυνα μέτρα», δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος τρόπος να γεφυρωθούν», είπε ότι «πιθανόν να είναι και έτσι, αλλά δεν είμαι εγώ αυτή που θα το προαποφασίσω».
«Υπάρχει μια άποψη η οποία ακολουθείται από την κυβέρνηση και ακολουθείται και από την πλειοψηφία, η οποία λέει ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε τη χώρα από μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση», στην οποία θα μπορούσε να βρεθεί η χώρα χωρίς τη σύναψη της συμφωνίας, ως αναγκαία προτεραιότητα, χωρίς να είναι χαρούμενος κανείς για όλο αυτό» πρόσθεσε.
«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ποιος είναι περισσότερο αριστερός»
Απαντώντας στην αποστροφή του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε εμείς», η κ. Γεροβασίλη είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε όλοι εμείς. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε όλοι εμείς, οι οποίοι μέσα από τις διαφωνίες μας τόσα χρόνια έχουμε συστρατευτεί. Επομένως, σήμερα εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν δύο διαφορετικές στρατηγικές, δύο διαφορετικές απόψεις, πραγματικά θα είναι δύσκολος αυτός ο δρόμος. Ίσως θα είναι αδύνατος. Επομένως, όπως και εσείς λέτε, είναι δύο διαφορετικές αντιλήψεις που σήμερα συγκρούονται, αλλά συγκρούονται σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι.
Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων για «απογοήτευση και ιδεολογική προσβολή του πρωθυπουργού», η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «το να ακούγονται φωνές με προχειρότητα, με ένα σκέτο «όχι», χωρίς να υπάρχει αντιπρόταση, η οποία να είναι εφικτή και υλοποιήσιμη και ταυτόχρονα αυτό να μπαίνει σε μέτρηση, ποιος έχει την περισσότερη αγωνία, ποιος είναι περισσότερο αριστερός, προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
Ερωτηθείσα για δημοσιεύματα που φέρουν τον πρωθυπουργό να διαπραγματευόταν δάνειο 10 δισ. ευρώ για να υπάρχουν συναλλαγματικά αποθέματα στήριξης εξόδου από το ευρώ, όσο και για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, ο οποίος λέει ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εξέταση ενός σχεδίου Β’», αλλά και για τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών της Ν.Δ. και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει ανοιχτά μιλήσει για το σχέδιο με βάση το οποίο διαπραγματεύτηκε ο ίδιος και η διαπραγματευτική ομάδα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Από εκεί και πέρα, το τι έχει συζητηθεί, ποιος το έχει προτείνει κ.τλ., είναι θέματα τα οποία ενδεχομένως ο ίδιος ο πρωθυπουργός να απαντήσει όταν και εφ’ όσον χρειαστεί».
Αναμένοντας τα «παρών» να γίνουν «ναι»
Εκτίμησε ότι στην αποψινή ψηφοφορία «πιθανόν κάποια «παρών» να γίνουν ναι», διευκρινίζοντας ότι μια τέτοια έκβαση δεν θα είναι αποτέλεσμα «πολιτικού μασάζ», αλλά μάλλον συνειδητοποίησης εκ μέρους ορισμένων βουλευτών συνεπικουρούντος και του χρόνου ότι «σε αυτή τη φάση δεν υπήρχε εναλλακτική».
«Επομένως, χρειαζόταν και μια συζήτηση για να αντιληφθεί κάποιος εάν αυτό που ήταν λάθος επιλογή ή εάν ήταν υποχρεωτική επιλογή» πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα αν ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία με δεδομένο ότι η πρόεδρος της Βουλής έχει προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσει εκ νέου, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε «δεν είμαι εγώ αυτή η οποία θα κάνω συστάσεις για το ποιος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία. Προφανώς είναι ένα θέμα το οποίο θα αντιμετωπιστεί. Και νομίζω ότι και αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί με τον ίδιο τρόπο, ψύχραιμα και με συζήτηση».
«Ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του»
Σε άλλη συνέντευξή της (ΕΡΑ1) η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η σύνθεση των διαφορετικών αντιλήψεων, στοχεύσεων και πολιτικών προτάσεων που έφτιαχναν μια συνισταμένη. Πρόσθεσε όμως ότι «εδώ πέρα πρέπει ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του και να σταθεί αντιστοίχως», γιατί «σήμερα διαμορφώνονται δύο πολιτικές προτάσεις: η μία την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση και η οποία λέει στο δίλημμα ‘συμφωνία ή Grexit ή πτώχευση’, απαντάμε συμφωνία. Και η άλλη πρόταση που λέει ότι δεν απαντάμε συμφωνία, χωρίς να διατυπώνουμε μια εφικτή, μια εναλλακτική λύση».
Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε «όποια εναλλακτική υπάρχει να συζητηθεί» για να υπογραμμίσει στη συνέχεια πως «οι εναλλακτικές που διατυπώθηκαν θεωρήθηκαν προχειρότητες, χωρίς να μπορούν να υλοποιηθούν και να βγάλουν ένα αποτέλεσμα».
Στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «το ότι ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό είναι θέμα που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε το να είναι κόμμα μειοψηφικό με 4-5%».