Tvxs Ανάλυση | 07:40 | 21 Αυγ. 2015
Στην αντιπολίτευση δεν περίμεναν ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού θα αντιμετωπιζόταν θετικά από τους πιστωτές. Ο πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης βιάστηκε να ανακοινώσει ότι θα παίξει με τη διερευνητική εντολή επιχειρώντας να καθυστερήσει την πραγματοποίηση εκλογών.
Για τη ΝΔ η ενθάρρυνση των εταίρων στον Α. Τσίπρα είναι κάτι που τους προκαλεί αμηχανία και σύγχυση στη στρατηγική τους. Δεν ξέρουν αν πρέπει να τον καταγγέλλουν για διακινδίνευση της ελληνικής παρουσίας στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ ή για μερκελισμό – αφού και τα δύο μαζί δεν γίνονται.Δεν είχε μάθει ακόμη ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντ.Ρούσεφ της είπε ότι οι εκλογές είναι «κομμάτι της λύσης και όχι της κρίσης». Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, είχαν ήδη τοποθετηθεί θετικά στην πραγματοποίηση εκλογών τις οποίες θεωρούν, με βάση τις δηλώσεις τους, ως τρόπο να διευρυνθεί η υποστήριξη στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρώτη του προεκλογική εμφάνιση βγήκε εκτός γραμμής των εταίρων, παρόλο που επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο εκφραστής του φιλοευρωπαϊκού πολιτικού χώρου, και εξέφρασε οργή για την απόφαση του Α. Τσίπρα να παραιτηθεί προκαλώντας εκλογές. Ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν έμαθε τα νέα για το σχόλιο Μέρκελ έκανε μια προσπάθεια διόρθωσης της γαλάζιας τακτικής «τιτιβίζοντας» ότι «η θετική αντίδραση της Μέρκελ στις εκλογές αποδεικνύει την προηγούμενη συνεννόηση μαζί της… το καλό παιδί των Γερμανών έγινε ο Α. Τσίπρας».
Τις επόμενες μέρες έχουμε να δούμε πολλά. Η ΝΔ θα παίξει γερά το χαρτί «νόμος και τάξη», με σημείο αιχμής το μεταναστευτικό και τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, επιδιώκοντας τον επαναπατρισμό των ηλικιωμένων ψηφοφόρων της που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.
Ο γρίφος του… ΕΑΜ
Κατά την προεκλογική περίοδο αναμένεται να κυριαρχήσει η σύγκρουση μεταξύ ευρωπαϊκού και δραχμικού ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερή Πλατφόρμα οργανώνει νέο κόμμα με το «Ενιαίο αντιμνημονιακό μέτωπο» να κυκλοφορεί από χθες βράδυ ως επικρατέστερο όνομα. Οι βουλευτές που θα ακολουθήσουν θα είναι από 20 έως 30, ενώ ήδη παραιτήθηκε από την ΠΓ ο Αλ. Καλύβης. Η ΠτΒ Ζ. Κωνσταντοπούλου φαίνεται πως δεν έχει άλλο δρόμο από το να αναζητήσει modus operandi με τον Π. Λαφαζάνη, ενώ τον Γ. Βαρουφάκη τον θεωρούν “φιλελελεύθερο” αρκετά μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας και έτσι δεν φαίνεται να υπάρχει έδαφος συζήτησης.
Τα πρώτα μηνύματα που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ των δυο κομματιών του ΣΥΡΙΖΑ που διασπάται είναι άγρια και η πόλωση θα κλιμακώνεται στην πορεία προς τις κάλπες. Το κόμμα Λαφαζάνη φιλοδοξεί να πάρει την τρίτη θέση στο επόμενο κοινοβούλιο, ενώ στο επιτελείο Τσίπρα πιστεύουν ότι η δυναμική του νέου εγχειρήματος θα είναι περιορισμένη.
Σε κάθε περίπτωση η υπέρβαση της διαίρεσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η βαθιά αιτία των εκλογών που έρχονται, μόλις επτά μήνες μετά τις προηγούμενες. Η ανανέωση των ψηφοδελτίων θα είναι μια δύσκολη άσκηση, αφού δεν έχει βρεθεί ακόμη ποιοι θα καλύψουν τα κενά που θα αφήσουν οι αποχωρούντες. Οι σκέψεις για αξιοποίηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ συναντούν ισχυρές αντιδράσεις στις κομματικές οργανώσεις και νέα πρόσωπα δεν αναζητήθηκαν με οργανωμένο τρόπο το προηγούμενο διάστημα.
Προσωποπαγής καμπάνια
Η δημιουργία του νέου ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σύνθετο θέμα που απασχολεί το επιτελείο Τσίπρα όχι μόνο για την προεκλογική περίοδο αλλά κυρίως για τη μετεκλογική. Μέχρι τις κάλπες τα πράγματα από άποψη στρατηγικής και τακτικής είναι από λίγο ως πολύ απλά. Η καμπάνια θα είναι σε μεγάλο βαθμό προσωποπαγής και αυτό φάνηκε από το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα που κινήθηκε σε έντονα προσωπικό τόνο.
Το εκλογικό δίλημμα όπως το έθεσε με άμεσους και έμμεσους τρόπους αφορά την αντιπαράθεση ανάμεσα στο νέο και στο παλιό, ανάμεσα στον Α. Τσίπρα και στους προηγούμενους, ανάμεσα σε μια δυναμική διαπραγμάτευση και στη μη διαπραγμάτευση, τελικά ανάμεσα στους πολλούς (κοινωνία) και τους λίγους (ελίτ-διαπλοκή).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…
Αυγουστιάτικος προεκλογικός πυρετός
Μαντάς – ΣΥΡΙΖΑ: Πιθανές οι πρόωρες εκλογές – Χρειαζόμαστε…