Σε προσωπικό στοίχημα με τον ίδιο του τον εαυτό μετατρέπει ο Αλέξη Τσίπρας την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, καθώς στο διάγγελμά του έκανε έναν εκτενή απολογισμό της επτάμηνης πορείας της κυβέρνησής του και περιόρισε τις αναφορές του στην αντιπολίτευση και τους διαφωνούντες στο κόμμα του στα απολύτως απαραίτητα.
Ο μέχρι χθες πρωθυπουργός έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή μπροστά στο πολιτικό σκηνικό, που έχει στηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο.
Το Μαξίμου με άλλα λόγια θα «ριχτεί» στην εκλογική μάχη με «όπλο» το τι πέτυχε στο πλαίσιο τής, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές», που διεξήχθη με «πιέσεις, εκβιασμούς, τελεσίγραφα και πιστωτική ασφυξία».
Εξ ου και το μεγαλύτερο μέρος του διαγγέλματός του αναλώθηκε στην αποτίμηση των όρων της συμφωνίας.
«Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε πριν τις εκλογές του Γενάρη», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «φέραμε μια συμφωνία που στους δεδομένους συντριπτικά αρνητικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη και με δεδομένα όσα κληρονομήσαμε από την απόλυτη πρόσδεση της χώρας στους όρους των μνημονίων, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει».
«Η οικονομία θα αναπνεύσει. Η αγορά θα εξομαλυνθεί. Οι τράπεζες θα βρουν σιγά σιγά τον κανονικό τους ρυθμό», διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας και έθεσε ως στόχο να «δώσουμε τη μάχη να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών».
«Εσείς, τέλος, με την ψήφο σας, θα μας κρίνετε όλους» σημείωσε άλλωστε, καλώντας τους ψηφοφόρους να αποφανθούν αν «εκπροσωπήσαμε τη χώρα με την αποφασιστικότητα και το κουράγιο που απαιτούσαν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές», αν «η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τις προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα», αλλά και «ποιος και πώς να διαπραγματευτεί καλύτερα την απομείωση του χρέους, ποιος και πώς μπορεί να προχωρήσει με σίγουρο και σταθερό βηματισμό στις αναγκαίες, βαθιές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».
Οι αναφορές στην αντιπολίτευση περιστρέφονταν κυρίως γύρω από το τι πέτυχε η απερχόμενη κυβέρνηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Πέραν αυτών, όμως, μίλησε για το «παλιό πολιτικό σύστημα και τα κέντρα της διαπλοκής, που όλο αυτό το διάστημα μας καλούσαν και μας πίεζαν, συντονισμένοι με τα πιο σκληρά κέντρα των δανειστών, να υπογράψουμε οτιδήποτε μας έβαζαν μπροστά μας. Συκοφαντώντας μάλιστα την αντίστασή μας ως δήθεν κωλυσιεργία».
Σκληρός ήταν άλλωστε και ο σχολιασμός για τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ν.Δ.: «Ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία του μπροστά στην κάλπη. Καλοδεχούμενη η παράσταση που έδωσε. Την άποψη του ελληνικού λαού θα υποχρεωθούν, για άλλη μια φορά, να τη σεβαστούν και ο κ. Μεϊμαράκης και το παλιό πολιτικό σύστημα» ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Τις δε αναφορές του στους διαφωνούντες βουλευτές και στελέχη του ο Αλέξης Τσίπρας τις περιόρισε αφενός με τον υπαινιγμό για όσους «θεωρούν ότι δικαιούνται να κρατάνε τις θέσεις και τα αξιώματα ανεξάρτητα από τις συνθήκες», αλλά και για «εκείνους, που επικαλούμενοι ιδεολογική συνέπεια, εισηγούμενοι την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται δανεισμό, δηλαδή μνημόνιο, αλλά με δραχμή, διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια να μετατρέψουν σε κοινοβουλευτική μειοψηφία την πλειοψηφία που ο λαός μας έδωσε στην πρώτη στον τόπο κυβέρνηση της Αριστεράς».
Πώς ελήφθη η απόφαση
Η παραίτηση της κυβέρνησης αποφασίστηκε στο Μαξίμου τελικά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ απέμειναν χθες να οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέρειες, σε συνεργασία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.
Το βασικό στοιχείο που έγειρε την «πλάστιγγα» υπέρ της διεξαγωγής εκλογών το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή μέσα στον Σεπτέμβριο, ήταν τόσο η κατάσταση στα υπόλοιπα κόμματα όσο και η σχετική «νηνεμία» που επικρατεί στο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις των κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων, που έδωσαν το «πράσινο φως» για τη διενέργεια εκλογών.
«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει δεσμευμένη στην ευρωζώνη. Ελπίζω η νέα Βουλή να είναι περισσότερο υποστηρικτική στο μεταρρυθμιστικό πακέτο που πρόσφατα συμφωνήθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Στο ίδιο κλίμα ο Μάρτιν Σελμάιρ, εκπρόσωπος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτήρισε την προσφυγή στις κάλπες ευκαιρία για να διευρυνθεί η πολιτική στήριξη στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.
Φαίνεται μάλιστα ότι από το επιτελείο που πλαισιώνει τον Αλέξη Τσίπρα προκρίθηκε η συγκεκριμένη λύση έναντι των υπόλοιπων εισηγήσεων, όπως του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που προέκριναν τη μετάθεση των εκλογών για αργότερα, όταν δηλαδή θα ολοκληρωνόταν η πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο και θα άνοιγε πλέον ο δρόμος για τη συζήτηση περί της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Ωστόσο αυτή η επιλογή θεωρήθηκε ότι θα έφθειρε την απελθούσα κυβέρνηση, ενώ δεν μπορούσε να υποστηριχθεί πολιτικά ούτε η έτερη λύση που απασχόλησε τους κυβερνητικούς κύκλους και μιλούσε για έναρξη των θερινών τμημάτων.
Εν τέλει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τη σχετική απόφαση, προκρίνοντας τη διενέργεια εκλογών το συντομότερο δυνατόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Tο σχόλιο της Μέρκελ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα