ΒΡΩΜΑΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ «ΚΟΚΚΙΝΗ» ΚΑΡΤΑ!
Δεν υπήρχε φέτος κάτοικος ή επισκέπτης στο Βαθύ που δεν έκλεινε τη μύτη του όταν πέρναγε από την πλατεία και σ΄ ένα μεγάλο κομμάτι του παραλιακού δρόμου, από την φοβερή «βοθρίλα μυρουδιά» που επικρατούσε όλη την τουριστική περίοδο.Και δεν ήταν μόνο το φετινό καλοκαίρι αυτή η καθ΄ όλα αρνητική εικόνα για την πρωτεύουσα του νησιού μας, απλά φέτος ξεπέρασε το όριο της ανοχής. Το 1995, όταν παρέδωσα το Δήμο της Ιθάκης στις επόμενες δημοτικές αρχές, παρέδωσα ταυτόχρονα σε επίσημη τελετή: 1) πλήρη μελέτη αποχετευτικού δικτύου Βαθέως, 33 χλμ, για όλες τις γειτονιές του. 2) προμελέτη βιολογικού καθαρισμού με πλήρη πρόταση χωροταξικού σχεδιασμού. 3) πλήρη μελέτη όμβριων υδάτων.
Η συνολική δαπάνη των μελετών αυτών που καλύφθηκε από τον Νομαρχία έφτασε τα 30 εκατ δραχμές, ύστερα από πανελλήνιο διαγωνισμό και εργασία 18 μηνών! Δυστυχώς μετά και παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις δεν συμπεριελήφθηκε το μεγάλο αυτό έργο για το νησί μας σε κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενώ αντιθέτως στην Κεφαλλονιά καλύφθηκαν 4 αποχετευτικά δίκτυα και ισάριθμοι βιολογικοί καθαρισμοί. «Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Και για να είμαστε ειλικρινείς το ζήτημα αυτό δεν ήταν πάντα στις προτεραιότητες των επομένων Δημ. Συμβουλίων, ενώ τα τοπικά ιδιωτικά συμφέροντα έπαιξαν κατά καιρούς ανασταλτικό παράγοντα καθυστέρησης αποφάσεων που εκμεταλεύτηκαν οι γείτονες για τα δικά τους σχέδια. Πάντα δε στα νομαρχιακά συμβούλια και τώρα στα περιφερειακά έχουν την πλειοψηφία. Σήμερα τι γίνεται για να σταματήσει η μεγάλη ζημιά που θα προκληθεί στην τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη του νησιού μας, εάν δεν μειωθεί αρχικά και στη συνέχεια εξαλειφτεί η «βρωμιά».
1) Άμεσος έλεγχος της παραλιακής ζώνης από Δημαρχείο έως Δρακούλη, σε πρώτη φάση, εάν σπίτια και καταστήματα έχουν βόθρους και τα λύματα δεν πάνε κατ΄ ευθείαν στη θάλασσα ή μέσω των οχετών. Σε περίπτωση αρνητικής κατάληξης, διορία 3 μηνών και σε μη συμμόρφωση πρόστιμο μεγάλο εάν δεν γίνουν οι βόθροι άμεσα, στην περίπτωση αυτή η βοθρίλα θα μειωθεί σημαντικά.
2) Άμεση επικαιροποίηση της παλαιάς μελέτης όσον αφορά αρχικά το παραλιακό αποχετευτικό δίκτυο και συλλογής των λυμάτων του και μεταφοράς τους σε επιλεγμένο χώρο όπου με τις νέες τεχνολογίες θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
3) Άμεση εφαρμογή ολόκληρης της νέας μελέτης που διακινεί η Περιφέρεια και ένταξη ολόκληρου του έργου στο νέο Περιφ. Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που τελειώνει το 2020. Εδώ χρειάζεται να πατήσουμε πόδι και κομματικές σκοπιμότητες. Το Δημ. Συμβούλιο πρέπει να πάρει επάνω του την ευθύνη του έργου και να μην περιμένει άλλοι να μας λύσουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα, γιατί έτσι δεν θα λυθεί ποτέ και Έλληνες και ξένοι επισκέπτες σ΄ ένα-δύο χρόνια θα μας βγάλουν «κόκκινη κάρτα» και τότε όλοι μαζί θα κλαίμε τη μοίρα μας.
ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ