Μόνο Έλληνες και εθελοντές από την Ευρώπη σώζουν ανθρώπους - Η Frontex παρατηρεί και εμποδίζει στις διασώσεις
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015 | ζειδωρον
Γράφει η Κατερίνα Γκαράνη
Το βάρος της σωτηρίας των προσφύγων στο Αιγαίο έχει πέσει αποκλειστικά στους ώμους των κατοίκων των νησιών και των εθελοντών από χώρες της Ευρώπης.Πλέον και τα διεθνή ΜΜΕ δεν μπορούν να σιωπήσουν φέρνοντας στην επιφάνεια την αηδιαστική στάση της Frontex αλλά και της Ε.Ε που έχει αφήσει στο έλεος πρόσφυγες και απλούς ανθρώπους να διαχειριστούν την μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία που ζει η Ευρώπη από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Η ζωή και ο ύπνος των απλών ανθρώπων δεν θα έχουν ποτέ πια ησυχία μετά το καθημερινό θέαμα νεκρών παιδιών που στοιχίζονται στις παραλίες των νησιών καλυμμένα με κουβέρτες για την καταμέτρησή τους.
Ακόμα και η αμερικανική εφημερίδα New York Times -μετά τους πνιγμούς στις ακτές της Λέσβου 32 ανθρώπων που στην πλειοψηφία τους ήταν μωρά και παιδιά έως 6 ετών -αποφάσισε να αφιερώσει ένα άρθρο για τους εθελοντές που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να διασώσουν πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά στο νησί.
«Καθώς περισσότερα παιδιά πνίγονται, εθελοντές στο ελληνικό νησί λένε ότι οι διασώσεις είναι στα χέρια τους», αναφέρει ο τίτλος του άρθρου, που παραθέτει σπαρακτικές μαρτυρίες εθελοντών από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, ανθρωπιστικών οργανώσεων που επιχειρούν στο νησί, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ντόπιων χωριανών και ψαράδων στην περιοχή Μολύβου Λέσβου, όπου εκτυλίσσονται τραγικές στιγμές.
Η Frontex δυσκολεύει το έργο διάσωσης
Γιατροί και εθελοντές από όλη την Ευρώπη καταγγέλλουν την έλλειψη επίσημης βοήθειας και υποστήριξης, κατηγορούν τις δυνάμεις της Frontex για παρακώλυση του έργου διασώσεων αντί υποστήριξης και εκφράζουν οργή για την έλλειψη οιασδήποτε υλικής και ανθρωπιστικής υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ελληνική κυβέρνηση και τους μεγάλους οργανισμούς, όπως η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Ο Ισπανός εθελοντής Όσκαρ Καμπς που είδε δεκάδες να πνίγονται μπροστά στα μάτια του:"Ντρέπομαι για την Ευρώπη"
«Υπάρχουν ολόκληρες σειρές μισοπεθαμένων παιδιών, που τα κρεμάμε ανάποδα για να τους βγάλουμε το νερό από τα μικροσκοπικά πνευμόνια τους» γράφει στην σελίδα της στο Facebook η Τρέις Μάιερς, εθελόντρια από την Βρετανία. «Έχουμε ασθενοφόρα, θρηνούμε, είμαστε τρομοκρατημένοι. Η όλη κατάσταση είναι βδέλυγμα για την ανθρωπότητα» συνεχίζει.«Είδαμε 300 ανθρώπους να ουρλιάζουν μέσα στη θάλασσα, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια, ο ένας κολλημένος πάνω στον άλλο για να μην πνιγούν» λέει ο Όσκαρ Καμπς, Ισπανός ναυαγοσώστης. Ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός κατά του νορβηγικού πληρώματος της Frontex. «Το μόνο που έκαναν ήταν να ρίξουν σχοινιά στη θάλασσα λες και γύριζαν ταινία» λέει, ενώ δηλώνει εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειες των Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων που «σώζουν πολλούς ανθρώπους». «Ντρέπομαι για την Ευρώπη. Εμείς έχουμε γκρεμιστεί σωματικά και ψυχολογικά» πρόσθεσε ο Ισπανός ναυαγοσώστης.
Το μακροσκελές άρθρο των New York Times παραθέτει, επίσης, βίντεο από δραματικές διασώσεις και προσπάθειες ανάνηψης προσφυγόπουλων στις ακτές της Λέσβου, τραβηγμένο από εθελοντές. Αίσθηση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι στο κείμενο αναφέρεται πως ένα ρουμανικό ελικόπτερο της Frontex δημιούργησε πρόβλημα σε διασώσεις, γιατί πετούσε πολύ χαμηλά, προκαλώντας κύματα κατά τη διάρκεια διάσωσης από Ισπανούς ναυαγοσώστες – εθελοντές, που επιχειρούν στο νησί επί ώρες.
Επίσης, το κείμενο καταγγέλλει νορβηγικό πλήρωμα της Frontex ότι δεν βοήθησε στη διάσωση μετά το μεγάλο ναυάγιο της Τρίτης, αλλά στον ιστότοπό της η Frontex αναφέρει ότι ήταν δικές της δυνάμεις που έσωσαν περισσότερους από 240 ανθρώπους. Οι εθελοντές και ανθρωπιστικές οργανώσεις που ήταν μάρτυρες, αντιθέτως, είπαν ότι οι διασώσεις έγιναν από το Λιμενικό, ψαράδες και τους Ισπανούς κατά κύριο λόγο.
Η κατάσταση στο Αιγαίο όσο πάει χειροτερεύει με τους ανέμους εντάσεων 8 και 9 μποφόρ να πνέουν και βάρκες από την Τουρκία συνεχίζουν ακατάπαυστα να κουβαλάνε 300 με 350 επιβαίνοντες. Ακόμα τα πτώματα από το τελευταίο ναυάγιο στην Μυτιλήνη δεν έχουν ξεβραστεί αλλά και αυτό το τραγικό καθήκον περισυλλογής τους θα πέσει στους ώμους των κατοίκων, των ανθρώπων του ελληνικού λιμενικού και των εθελοντών.
Στον τοίχο
Αναρτήθηκε από zeidoron dtsoukas στις 7:00 μ.μ.