Οι μεγαλύτερες οικονομικές ανισότητες δεν είναι προνόμιο μόνο των μεσογειακών «PIGS» αλλά και δύο εκ των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, των ΗΠΑ και της Γερμανίας
26.11.2015, 16:58 | efsyn
Τρίτη κατατάσσεται η Ελλάδα μεταξύ των οικονομιών του ανεπτυγμένου κόσμου με τις μεγαλύτερες ανισότητες σύμφωνα με μελέτη της Morgan Stanley.
Η μελέτη καθορίζει το επίπεδο της οικονομικής ανισότητας σε μια χώρα, εξετάζοντας μια σειρά από παραμέτρους όπως οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, η ακούσια μερική απασχόληση, η πρόσβαση στο Ιντερνετ ή ο δείκτης Gini που μετρά την αναδιανομή εισοδημάτων σε μια χώρα.
Διαπιστώνει ότι οι οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, στις οποίες παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ανισότητες, βρίσκονται στη Νότια Ευρώπη των μνημονίων και της ακραίας λιτότητας.
Πρώτη στη σχετική κατάταξη βρίσκεται η Πορτογαλία, ενώ ακολουθούν η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι μεγαλύτερες οικονομικές ανισότητες δεν είναι προνόμιο των μεσογειακών «PIGS» αλλά και δύο εκ των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, που κατέχουν στην κατάταξη την πέμπτη και έκτη θέση.
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η διαπίστωση ότι στα τελευταία 20 χρόνια η μεγαλύτερη αύξηση εισοδηματικής ανισότητας σημειώθηκε στη Σουηδία.
Παρ΄ όλα αυτά, τόσο η Σουηδία όσο και οι άλλες σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν να εμφανίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα ανισότητας από το σύνολο των χωρών.
Μια ακόμη σημαντική διαπίστωση της έκθεσης της αμερικανικής τράπεζας είναι ότι η επίμονη ανισότητα ζημιώνει μακροπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη, καθώς επηρεάζει επιχειρηματικά μοντέλα, κυβερνητικές πολιτικές, επιλογές των ψηφοφόρων.
Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι οι σημαντικές διαφορές που διαπιστώνει η έκθεση για τη ραχοκοκαλιά των ανεπτυγμένων οικονομιών, δηλαδή τη μεσαία τάξη.
Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley σημειώνουν ενδεικτικά ότι «οι προηγούμενες γενιές των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορούσαν να ελπίζουν στη βελτίωση του επιπέδου της ζωής τους με ένα σχετικά καλό σπίτι, καλή μόρφωση για τα παιδιά τους και αξιοπρεπείς συντάξεις.
Αντίθετα, οι ελπίδες της μεσαίας τάξης σήμερα προσκρούουν στο τείχος της εύρεσης μιας θέσης εργασίας και της συνταξιοδοτικής ανασφάλειας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: